Rasmus Dahlin Rasmus DahlinFoto: Bildbyrån

Vad behöver vi ha med oss in i slutspelet i JVM som vi inte redan har med oss in Kan det vara något om Rasmus Dahlin som inte redan alla känner till? Nej, det kan väl… nä, inte är det möjligt?

Jo, kanske. Vi får se.

Till att börja med är det lite kul att minnas tillbaka ett par år. Ganska exakt två år. Det var i den vevan som det var massa unga spelare som tog tätplats efter tätplats i att vara yngsta debutanter och dylikt i SHL-historien. Säsongen 15/16, den där Liljegren, Brännström, Lundeström och så vidare kom fram och slog sig in bland de allra yngsta.

Det var då jag för första gången fick höra om Dahlins enorma talang på allvar. Det var en person inom Frölundas organisation som sa till mig att alla de där unga killarna kan alla hinna bli slagna av Rasmus Dahlin, som då spelade i deras J18-lag.
Han förklarade att Roger Rönnberg tycktes vara sugen på att testa Dahlin under avslutningen av säsongen, medan juniororganisationen i sin tur själva medvetet hade valt att hålla Dahlin till bara J18-spel.
Jag minns att personen förklarade att Dahlin egentligen var bra nog att kliva in och vara stjärna i J20, men att man inte ville stressa fram något. Att man ville ta det lugnt med Dahlin, så att han inte skenade iväg för mycket.

Sen hann ju inte så mycket mer än säsongen därpå starta innan Dahlin var i SHL och tog för sig ordentligt, även om det aldrig hann bli någon SHL-debut som 15-åring säsongen 15/16.

***

Dahlin jagar ju en del. Kanske inte personligen eftersom han mest sannolikt inte bryr sig det minsta om det. Eller jo, lite grann kanske. Alla bryr sig väl nånstans innerst inne om sånt på någon sorts nivå.

Dahlin har med sig sex poäng (0+6) från gruppspelet och kan om det slår väl ut i de (förhoppningsvis) tre sista matcherna bli den bli den B-juniorbacken med flest poäng i en JVM-turnering.
Just nu är han delad trea, en poäng bakom Ryan Ellis och tre bakom Olli Juolevi och hans halvdopade siffror från säsongen då han fick spela bakom Jesse Puljujärvi, Patrik Laine och Sebastian Aho.

Som B-junior överhuvudtaget (han gjorde ju två poäng redan ifjol) är han redan nu den tredje bästa backen genom alla tider i ett JVM med sina åtta poäng.
Toppar den statistiken gör Reijo Ruotsalainen som sköt fem mål och sex assist på de två JVM han spelade, vilka också var de första två som någonsin spelades. Han gjorde fem poäng redan i turneringen där han var 16 år och följde upp det med sex poäng året efter.

Siffrorna i sak säger ändå redan nu en del om nivån. På över 40 år av JVM-turneringar finns det knappt några backar i hans ålder som varit uppe på den här poängnivån och även om JVM må vara en kort turnering där poäng delvis blir en tillfällighetsvara, så är det ändå en viss indikator.

Men vi får se vad som händer här nu i avslutningen. Det är ju nu det som är menat att vara det roliga börjar. Det som ganska sällan har blivit det roliga för svensk del genom årens JVM-turneringar.