Juniorkronorna JuniorkronornaFoto: Bildbyrån

Är vi på god väg mot ett kraftigt trendbrott i svensk hockey? Det kan vara så. I natt har Sverige chansen att bli världsmästare för andra turneringen i rad genom att faktiskt gå en tuff väg till guldet.

Ni som hängt med i spalterna här genom åren vet redan om det. En del har nickat instämmande. Andra har blivit provocerade. Båda har gjort/blivit det av samma orsak.
Sanningen.

Ni vet hur det har varit i de flesta fall där Sverige vunnit mästerskap i hockey. Det har skett genom att man på ett eller annat sätt fått lite av en gräddfil på vägen dit.

I OS 1994 slapp man turneringens bästa lag finalen, sedan Finland förlorat semifinalen mot Kanada där Curre Lindström valt att alternera målvaktssidan och ställt Jukka Tammi i mål framför dåvarande giganten Jarmo Myllys. Ett misstag som kostade Finland en finalplats, och kanske ett OS-guld.

I OS 2006 vann man efter segrar mot Schweiz, Tjeckien och Finland i slutspelet. Det var ett NHL-OS, så det krävs ingen jätteinsats för att inse att det var tacksamt att undvika Kanada och Ryssland, som stångade skiten ur varandra i kvartsfinalen och där Ryssland inte klarade göra sig rättvisa i semin mot Finland sen.

JVM-guldet 2012 kom efter att man undvikit både Kanada och USA i slutspelet.

Och så vidare.

Men det kanske håller på att ändras nu. I VM senast besegrades Kanada i finalen efter att Finland slagits i semin och nu i JVM har man klarat sig förbi USA i semifinalen och ställs mot Kanada i finalen.
Seger där och två tunga titlar med svår slutspelsväg har inträffat inom loppet av ett år.
Sen fattas bara att vinna OS-guld genom att slå Ryssland i finalen, så kan vi nog börja fundera på att lägga det här med gräddfilsguld till historien.

Det vore på tiden.