Eeli Tolvanen Eeli TolvanenFoto: All Over Press

I JVM var Eeli Tolvanen i stora drag en besvikelse, precis som det finska laget.
Men i KHL fortsätter den Nashville-draftade forwarden att sätta avtryck. På tisdagen blev han den poängbästa U19-spelaren någonsin i ligan.

Det är inte ofta juniorspelare kliver in och tillhör de större namnen i KHL. Det är än mer sällan det sker av en icke-rysk spelare.
Men den här säsongen är annorlunda. Eeli Tolvanen, draftad i första rundan av Nashville i somras, har hela säsongen varit en stark faktor för Jokerit och är lagets poängbästa spelare.

I JVM var han en besvikelse, men tillbaka i KHL fortsätter han att leverera. Nu dessutom på rekordhöjder.
Med sin assist till Jokerits 1-0-mål mot Traktor blev han nämligen den poängbästa U19-spelaren någonsin i KHL på en säsong.
Poängen var hans 33:e för säsongen, på 40 matcher, och med det passerade han Jevgenij Kuznetsovs notering på 32 poäng (44 matcher) från säsongen 10/11.
Det är bara dessa två som noterat 30+ poäng på en säsong i ligan i den åldern och ytterligare två (Kirill Kaprizov och Vladimir Tarasenko) som passerat 20 poäng.
Bästa icke-ryssen utöver Tolvanen genom tiderna är Marko Daňo, sju poäng.

Tolvanens Jokerit har nio matcher kvar att spela den här säsongen och räknat på juniorspelare överlag (det vill säga från U20) ligger Tolvanen på tredje plats med sina 33 poäng.
Vill han ta sig upp i ledning även för nästa nivå måste han förbi Kirill Kaprizovs 42 poäng från ifjol, då han slog Jevgenij Kuznetsovs notering från 11/12 med en poängs marginal.