Hardy Åström dricker i period. Hardy Åström dricker i period.Foto: Bildbyrån

Det här har inte speciellt mycket med hockey att göra. I princip ingenting. Men det spelar ingen roll. Det är ändå kul. 
Mest för att det är ett sätt att strula lite med era hjärnor igen. Jag har ju gjort det till och från. Pekat på saker som alla kanske inte tänkt på, men som gjort att ni inte kan sluta tänka på det efter att ni läst det.

Det här kommer också att vara en sådan sak.

Det handlar om svenskarnas förmåga att använda ordet halvlek fel. En del av er har så klart redan tänkt på det här. Stör er redan på hur det används felaktigt.
Andra tänker, som de alltid gör, att de minsann aldrig hört det och att det minsann inte finns någon alls som säger så. Eftersom deras egen uppfattning är facit.

Men många använder mer än gärna ordet halvlek som synonym till halvtid.

Jag har blivit så störig att jag numera alltid frågar ”vilken?” varje gång någon – och det händer flera gånger i veckan numera – säger att det står något i halvlek eller att den ska göra något i halvlek.
Jag har haft diskussioner med tränare som förklarat att de sagt till spelare något i halvlek.
”Vilken av dem?”
”Va?”
”Ja, vilken halvlek?”
”Fan vad sjuk du är”

Googlar jag på eländet får jag upp att det finns en bok som heter  ”Romantik i halvlek”. Jag får upp tidningar som skriver om vad det står ”i halvlek”, jag får upp från Viasat att svenskar fått knäckande besked redan i halvlek, att spelare fått hjärtinfarkt i halvlek
Jag får upp en rubrik från SVT som säger att man ”vinner inga matcher i halvlek”, men jo, nästan alla matcher vinns i (andra) halvlek. Precis som en annan rubrik lyder, om att ”matchen avgjordes i halvlek”.

Ja, det finns rubriker överallt, till och med i tidningarna, om folk som blivit utbytta i halvlek, knockade i halvlek, leder i halvlek, hedras i halvlek, vinner i halvlek.
Så det är ingen jätteskräll att många människor använder ordet halvlek om halvtid/pausvila.

Däremot undrar jag lite stilla när begreppet när hockeyns värld. Kan ni vara snälla att börja med det, så att fotbollen/handbollen/bandyn får lite sällskap?
”Vi leder med 3-0 i period”
”Jag går på toa sen i period”
”Jag ska köpa något från kiosken nu i period, ska du ha nåt?”