Nikita Gusev Nikita GusevFoto: Bildbyrån

Tidigare har det snackats en del, kanske med all rätt eftersom det varit rimligt att utgå därifrån, om att Nikita Gusevs poängmässiga framgång sedan han kom till SKA Sankt Petersburg berott på Vadim Sjipatjov och Jevgenij Dadonov.

Gusev kommer ni kanske ihåg från en vass JVM-turnering 2012, men som behövde ett par år på sig innan han slog igenom i KHL. Det gjorde han i Jugra och värvades sedan till SKA, där han fick kliva in på Artemij Panarins plats med Sjipatjov och Dadonov och gjorde det väldigt bra under en och en halv säsong.

Belackarna hade sina tvivel, just eftersom Dadonov och Sjipatjov var ett fungerande radarpar. Kunde det eventuellt vara så att Gusev bara gjorde en Jan Ingman och åkte snålskjuts till 71 poäng ifjol?
Svaret har väl kommit under den här säsongen, när både Dadonov och Sjipatjov (även om han nu är tillbaka i klubben sedan en tid) lämnat.

Gusev toppar poängligan i hela KHL just nu. Han har gjort 58 poäng på 49 matcher och lär väl hamna i närheten av fjolårets siffror innan säsongen är över.
Han har hoppat runt en del i kedjorna under säsongen. Men trots att han spelar i ett ganska stjärnfyllt lag, så har han inte bildat kedja speciellt mycket – om ens något alls – med någon av lagets giganter inledningsvis Ilja Kovaltjuk eller Pavel Datsiuk.
Oftast har han haft Nikolaj Prochorkin som center, en spelare som ofta fick agera fjärdecenter i klubben förra säsongen. Det är först nu sedan Vadim Sjipatjov kom tillbaka till laget som han återgått till att spela en del med honom.
Så det börjar nog bli dags att hävda att Nikita Gusev är på riktigt och att Vegas möjligen gjort ett kap som skaffade rättigheterna till honom från Tampa Bay i somras.

Sen kan man nog drämma in ett par ”Å andra sidan” om man så önskar. Men det är så uppenbart så att jag nog inte behöver göra det.