Ilja IljaFoto: Bildbyrån

KHL börjar redan så smått komma in i sitt OS-uppehåll och hårdsatsar på att spela ihop sitt lag inför OS. SKA, redan ligavinnare i KHL, har redan börjat sitt. Det lär finnas närmare 15 OS-spelare från SKA när ryssarna spikat sin trupp och som en förnimmelse från 80-talet kommer OS-hockeyn i stora drag handla om: Vem fan ska kunna stoppa ryssen?

Det är inget direkt kort uppehåll KHL gör inför OS-hockeyn. Ryssarna vill förstås inte ta några risker när det kommer till att spela hem det där guldet till ”Ryssland”.
Det är fortfarande fem dagar kvar innan alla lag gått på ledighet inför OS, men redan gjorde SKA sin sista match inför OS.

SKA har redan vunnit KHL:s grundserie sedan några omgångar tillbaka. De ligger 15 poäng före CSKA i totaltabellen och har bara fyra nollpoängare på 54 matcher.
Det är också från SKA som de flesta OS-spelarna lär komma, även om ryssarna inte tagit ut sitt landslag ännu.
Men redan nu har man Mikko Koskinen, Jarno Koskiranta och Patrik Hersley OS-klara. Patrick Thoresen lär också bli det och utöver det lär minst fem ryssar vara självskrivna. Det troliga är att det landar på närmare tio SKA-spelare i ryssarnas trupp och att man således kommer ha nånstans runt 13-15 OS-spelare i sin trupp totalt sett.

Ryssarna spelar träningsmatch mot Vitryssland redan om en vecka. Det vill säga över två veckor innan OS-turneringen ens gått igång och under den här perioden kommer samtliga ryska OS-spelare att spela ihop sig inför turneringen för att få laget så samspelt som möjligt. Inget kommer lämnas åt slumpen.

Hur blir det då för de svenska KHL-spelarna som är utan något kul under samma period som ryssarna ska hårdköra?
Jo, Tre Kronor har tider för träning ett par timmar i princip varje dag i Stockholm nästa vecka där KHL-svenskarna kommer köra ihop. Sedan är det ju meningen att resterande spelare ska ansluta först veckan efter det.

Det är inte utan att det finns en liten förnimmelse av ”Det Gamla” i allt det här. Det känns inte helt olikt hur det var i min barndom när det vankades OS och VM.
Allt kommer handla om hur i helvete någon ska kunna rubba ryssarna.