Jan Sandström Jan SandströmFoto: Bildbyrån

Jan Allan Sandström fyller 40 och om han blir helt kvitt sin skada som hållit honom ur spel i två månader, så blir han en av få som får spela SHL-hockey som 40-åring. Idag tar vi en liten titt i den backspegeln.

Idag fyller Jan Allan Sandström 40 år. Stort, även om åldern nu bara är en siffra och blablabla.
Just nu går han skadad och har inte spelat matcher på två månader. Men i en intervju i NSD så verkar han snart kunna vara redo för spel igen. Så vi kan ju hoppas att han inte gjort sin sista SHL-match i karriären.

I så fall blir han den blott tolfte spelaren att spela SHL-matcher som 40-åring. Att han blir den sjunde backen och att backarna är överrepresenterade är väl ingen jätteskräll, direkt.

Den första 40-åringen att spela SHL-hockey var Börje Salming. Det var under hans andra säsong sedan återkomsten till Sverige. Det var 1991 och jag minns hur stort och fascinerande det var på den tiden att en spelare lirade så länge på den nivån.
Nånstans underströks väl det också i att det tog nio år innan det dök upp en ny 40-åring som spelade när Masken Carlsson gjorde comeback med Leksand i januari 2001.

Den meste 40-åringen är det inte ens säkert att Sandström kommer att rå på.
Tommy Sjödin spelade inte mindre än tre hela säsonger för Brynäs efter att han fyllt 40.
Han gjorde 56 poäng på de tre säsongerna.
Bara elva backar gjorde fler poäng under den tidsperioden.

Men den mest imponerande poängbedriften av 40-åringar får nog ändå tillskrivas Magnus Johanssons första av de två säsonger han gjorde som 40+.
Då sköt han 35 poäng och hade bara Ryan Gunderson före sig i backarnas poängliga och det var bara 18 spelare totalt i hela ligan som gjorde fler poäng.

Övriga 40-åringar i SHL:
Jere Karalahti, Pekka Lindmark, Robert Nordmark, Fredrik Olausson, Thomas Gradin, Michael Nylander och Donald Brashear.

Ja, jag vet att ni sitter två-tre stycken där nu och undrar hur många spelare som lirat när de fyllt 40 i den tjeckiska ligan.
Det är sex stycken bara den här säsongen. Det är 14 över de tre senaste säsongerna och 39 över de tio senaste säsongerna.

Där är det inte heller så att andelen är lika utpräglad runt backsidan.
Av de där 39 på tio säsonger så är tre målvakter, 13 backar och 23 forwards. Det vill säga en procentuellt sett ganska normal fördelning eftersom 39 spelare i stort sett ska motsvara två trupper.