Sovjet SovjetFoto: Bildbyrån

15 spelare i den ryska OS-truppen hämtas från giganterna SKA. Resten, utöver två spelare, hämtas från CSKA. Det finns mer än ett sannolikt överlägset lag som påminner om forna tiders Sovjetunion. Laget kommer troligen vara oslagbart i OS.

När jag häromdagen spekulerade i mängden SKA-spelare i den ryska OS-truppen så trodde jag att det skulle landa på ”närmare tio”. Dels för att SKA har flest stjärnor i sitt lag, är bäst i KHL och framförallt för att förbundskaptenen Oleg Znarok coachar laget.

Men det blev många fler spelare i truppen än jag hade trott.
En målvakt, fem backar och nio forwards. Wow.
15 ryska OS-spelare och utöver det fyra utländska.

Jag skrev redan då även att det fanns en del som påminde om forna OS-turneringar där allt handlade om vem som ska kunna rubba ryssen.
Även laguttagningen har vissa likheter med hur det var förr. Den enda skillnaden är att det är SKA som är motsvarande CSKA var då. Och att CSKA är motsvarande vad Dinamo Moskva var då.

Innan järnridån föll var det nästan uteslutande så att merparten spelare kom från CSKA och resten från Dinamo. I OS 88 var 14 spelare från CSKA, fyra från Dinamo och fem från andra klubbar.

Nu kommer merparten från SKA och resten från CSKA. Mer eller mindre.
Lagen har med var sina målvakter (Magnitogorsks Vasilij Kosjetjkin är den tredje).
SKA har fem backar och CSKA övriga tre.
SKA har nio forwards, CSKA fyra och Magnitogorsk en (Sergej Moziakin).

Egentligen finns det ingenting som talar för att det här laget kommer vara speciellt nära att förlora några matcher i OS. Det här laget kommer att ligga på en helt annan nivå än övriga lag.
Dessutom kommer de, uppenbart, att ha den stora fördelen att alla är extremt samspelta i och med att de valt att bara ta ut spelare från i princip två lag.
De har, till exempel, två kedjor som de ograverat kan sätta ihop från SKA, om de så önskar.

Lägg därtill att de har överlägset längst förberedelseläger inför OS av alla lag som deltar.