Ilja IljaFoto: Bildbyrån

Jag vet inte om ni hängde med häromdagen när Ryssland (ja, vi kallar väl laget istället för Olympiska Idrottare från Ryssland) spelade sin första träningsmatch inför OS-hockeyn och slog Vitryssland med 3-0.
Kirill Kaprizov sköt två mål och Pavel Datsiuk ett.

Men det var väl knappast det intressanta. Det alla är nyfikna på är ju förstås hur ryssarna matchar sina kedjor med sitt vassa lag och det man fick ut av den där matchen var nog att man lär ha hittat åtminstone två kedjor som man lär köra vidare på, och som kommer att vara turneringens kanske två bästa kedjor.

Ilja Kovaltjuk – Pavel Datsiuk – Sergej Moziakin
Nikita Gusev – Vadim Sjipatjov – Kirill Kaprizov

Med frågetecken för Moziakin, möjligen. Det är inte givet att man i slutändan anser att man får ut mest av honom när han spelar med Kovaltjuk.

Men här har vi två kedjor där alla spelare, mer eller mindre, snittar en poäng per match.
I poängsnitt är de här spelarna tvåa, trea, fyra, sexa, nia och tretton i KHL.

De övriga kedjorna var lite mindre namnkunniga, även om det finns en del poäng där också på sina håll.

Sergej Sjirokov – Nikolaj Prochorkin – Aleksandr Barabanov
Ivan Telegin – Sergej Andronov – Sergej Kalinin

Det är därför som jag tror att det möjligen blir någon form av byte med Moziakin i slutändan om han inte klickar med Kovaltjuk. Då får man lite bättre spridning på 5-mot-5-spelet och fortsätter ändå att PP-spela med Moziakin ihop med lite vassare spelare.

Nu spelar ryssarna ny träningsmatch på söndag mot Spartak Moskva och sen har man en match till mot Sydkorea nästa lördag innan man drar igång turneringen.
Ryssarna har ju en ganska lugn OS-grupp där man bör kunna köra över det mesta med den här truppen. Man möter Slovakien, Slovenien och USA. Så det lär väl bli åka av och just det här ryska laget är väl på olika sätt egentligen det som gör själva turneringen som sådan.

Det och Rasmus Dahlin.