Fredrik Pettersson, Viktor Stålberg och Nicklas Danielsson. Fredrik Pettersson, Viktor Stålberg och Nicklas Danielsson.Foto: All Over Press

Toppen av skytte- och poängligan i schweiziska ligan har aldrig varit vackrare än den är just nu. Åtminstone inte så nära säsongsavslutningen.

Ligan har uppehåll för OS nu och spelar inte igen förrän 28 februari. Då ska de ut och spela av de tre sista omgångarna innan slutspelet drar igång.

I poängligan är det svenskt på andra, tredje och fjärde plats.
Fredrik Pettersson (48), Nicklas Danielsson (47) och Viktor Stålberg (47). Dustin Jeffrey toppar på 51 poäng, så det är högst oklart om någon svensk hinner förbi innan säsongen är över.

I skytteligan är det däremot trippelt svenskt i topp.
Pettersson (24), Danielsson (24) och Stålberg (21)

Där har Fredrik Pettersson chansen att tangera Andrej Chomutovs tre skytteligatitlar, som är det mesta någon har i schweiziska ligan.
Pettersson vann ju skytteligan i Schweiz både 14/15 och 15/16 innan han gjorde en säsong i KHL för att återvända till den här säsongen. Chomutov var skyttekung 90/91, 93/94 och 94/95.

Skulle Pettersson vinna titeln i år har han väl egentligen alla möjligheter att bli ensam på tronen framöver. Han förlängde nyligen sitt kontrakt till 2021.

Svenskarna har överlag levererat starkt i ligan över de senaste åren.
På de fyra senaste säsongerna är det fyra svenskar bland de fem bästa poängplockarna totalt sett.
Linus Klasen (190) toppar före Lino Martschini (181) och därefter följer Fredrik Pettersson (165), Nicklas Danielsson (160) och Robert Nilsson (160).

Däremot ser det efter två raka år med svenska poängkungar på backsidan ut att bli ett avbrott, trots att Magnus Nygren, Jonas Junland och Henrik Tömmernes finns i ligan.
Joel Genazzi toppar på 37 poäng. Magnus Nygren är trea på 31, Junland femma på 29 och Tömmernes åtta på 26.