Tre Kronor Tre KronorFoto: Bildbyrån

Idag har jag sett väldigt många ha åsikter om hur feg Rikard Grönborg är som inte valde att spela mer med Rasmus Dahlin efter att han petat honom helt i första matchen.

Jag förstår egentligen inte hur folk kan vara förvånade, chockade, överraskande eller vad det nu är alla egentligen är.
Vi snackar om en förbundskapten som valde bort Elias Pettersson från att ens få en plats i truppen. Hade ni verkligen trott att han på allvar skulle gödsla speltid över Rasmus Dahlin – ens mot blåbärsnationerna i de första omgångarna?

Anledningen till att Dahlin inte får spela är förstås ganska enkel. Grönborg tycker inte att han är bättre än de backarna han matchar istället. Grönborg har – och ska väl heller inte ha så – någon som helst bryddhet i att Dahlin kommer gå etta i draften och om några år är en världsback.

Klart att det är trist för media, som vill skriva om Dahlin, och folket som vill se Dahlin spela. För OS-hockeyn kanske inte är så jätteuppiggande utöver att just få se en stortalang försöka nå någon sorts genombrott på den internationella scenen som senior.

Vi har ofta en tendens att behandla ynglingar med en annan måttstock. Att Dahlin, och liknande fall, behandlar vi gärna för den framtida potential de har snarare än hur bra de faktiskt är i dagsläget.
Och det är därför TV-tittare/medias verklighet skiljer sig en hel del mot Grönborgs verklighet. Grönborg måste se till var Dahlin är idag. Inte var han är om ett år eller tre.

Själv är jag, som så ofta, ganska kluven. Å ena sidan är det ju givet att man skulle ha haft råd att matcha Dahlin en hel del mot Norge och Tyskland för att se vad han faktiskt går för i en OS-turnering.
Å andra sidan bör man nog alltid i en turnering av detta korta slag använda sig av det bästa möjliga laget.

Vi ska ju komma ihåg att Grönborg, och andra förbundskaptener, inte har som mål att blidka TV-tittare annat än via att se till att matcherna vinns.

Att Finland lirar med Miro Heiskanen en hel del på backplats i sitt lag betyder inte nödvändigtvis att deras förbundskapten är modigare. Det kan även vara så att det skiljer mindre mellan supertalang och övriga backar där. Jag är ganska säker på att det nog är så.

Å andra sidan, till Grönborgs nackdel, så är jag visserligen även övertygad om att Eeli Tolvanen precis som Elias Pettersson inte fått plats i ett svenskt OS-lag om han vore svensk och haft samma resultat.

Så vad vill jag egentligen ha sagt med att både försvara och såga Grönborg?
Jag vet inte riktigt. Ni får ta det för vad det är.