24 juni, 2017

Genombrottsmannen vald av mästarna: ”Ett NHL-kontrakt är alltid lockande”

Han har ansetts lovande i flera år men förbisetts i två drafter. När han stod för ett av säsongens större genombrott i SHL den gångna säsongen gick det inte att se förbi honom en tredje gång. -- Riktigt kul, säger Brynäs Linus Ölund till hockeysverige.se om att bli vald av Pittsburgh Penguins. 20-årige Linus Ölund hade inför den nyss avslutade säsongen gjort en assistpoäng på 26 SHL-matcher. På säsongens 39 gjorde han 15 poäng och följde upp med tio poäng i slutspelet. Inför årets draft var han i kontakt med fem NHL-klubbar, varav regerande Stanley Cup-mästaren Pittsburgh var en av dem. -- Pittsburgh sa att "vi får se vad som händer" efter att vi snackat. Det lutade inte mer åt något lag än något annat? -- Nej. Det kändes som att det var 50/50 om jag skulle bli vald eller inte. Jag hade inte något lag som jag hade mer känning för om de skulle välja mig. BRA FÖRTROENDE Två drafter i rad har centern som varit bofast i juniorlandslagen förbisetts av NHL-klubbarna. Han har ingen aning om själv vad det kan bero på. -- Min utveckling kanske kom det här året och jag fick spela mer och mer och gjorde…

21 juni, 2017

Landslagsforward till Brynäs: ”En supervärvning”

Brynäs gör en fin förstärkning på forwardssidan när landslagsforwarden Erica Udén Johansson skrivit på för säsongen 2017/2018. Det är på sin hemsida Brynäs meddelar att Erica Udén Johansson valt att lämna degraderade Sundsvall/Timrå och istället fortsätta SDHL-karriären i Gävle och Brynäs. -- Ja det känns kul, klart att det är jobbiga veckor innan man bestämmer sig för vart man ska spela. Men jag känner mig väldigt nöjd nu, berättar hon för klubbens hemsida. Även klubbdirektören Johan Stark är nöjd att ha fått den rutinerade 27-åringen till sitt lag. -- Jag är otroligt nöjd med att Erica har valt att komma till Brynäs IF. Hon är en rutinerad landslagsspelare med massor av matcher i landslag, college och SDHL som kommer att hjälpa oss mycket. Hennes meriter och erfarenheter talar annars för sig själv. En supervärvning helt enkelt. Udén Johansson har gjort 96 landskamper för Sverige och hon vann SM-guld med Segeltorp 2010.  

19 juni, 2017

Efter skadetyngda sejouren i SHL – nu återvänder finalspelaren till Finland

Meningen var att Tomáš Záborský skulle bli Brynäs stora målskytt den senaste säsongen. Så blev det aldrig. En axelskada begränsade honom till bara tolv SHL-matcher under säsongen innan han högst oväntat lyckades kriga sig tillbaka i spel till slutspelet, där han sköt fyra mål och två assist på elva matcher. Men någon fortsättning i Brynäs blev det aldrig. Något som stod definitivt i början av maj. Nu har slovaken hittat en ny klubbadress. Han återvänder till Finland, där han tidigare spelat med Ässät och HIFK. Nu ska han spela för Tappara, som blivit mästare i Finland de två senaste säsongerna och varit i final fem år i rad. Záborský är menad att ersätta Henrik Haapala, ligans poängkung som nyligen skrev NHL-kontrakt med Florida. - Efter att Henrik Haapala skrev NHL-kontrakt behövde vi förstärka offensiven. Vi får in en bra och månsidig spelare som känner till ligan och har visat att han kan lyckas utmärkt här, säger Tapparas VD Mikko Leinonen i ett pressmeddelande. Záborský har svarat för 213 poäng (109 mål) på 257 matcher i finska ligan och vann skytteligan säsongen 11/12 på 35 mål.  

14 juni, 2017

ANALYS – SM-finalisten rustar för ny framgång

HOCKEYSVERIGE.SE I SAMARBETE MED ITSHOCKEY.COM SHL, 2017/18 BRYNÄS IF Varje vecka fram till seriestart kommer vi att analysera ett av SHL-lagen här på hockeysverige.se. Först ut är SM-finalisten Brynäs. Något överraskande gick Brynäs hela vägen till SM-final mot HV71 och pressade fram en sjunde och helt avgörande match som dessutom gick till förlängning. Mer god tvåa än så går det inte att bli. Till kommande säsong har laget behållit stora delar av spelartruppen men har några kännbara tapp i Oskar Lindblom som dragit över ”pölen” och bröderna Ponthus och Pathrik Westerholm som båda kritat på för Frölunda. När det gäller nyförvärv har poängstarke backen från Bofors, Henrik Larsson anslutit tillsammans med Christoffer Liljewall från Rögle och två nordamerikanska förstärkningar. På tränarbänken är ändå den största förändringen, där guldtränaren från 1999 Roger Melin är tillbaka. Redan nu i mitten av juni med nästan exakt tre månader kvar till seriestart har Brynäs truppen i det närmaste spikad med två målvakter, nio backar och 14 forwardar. Läs hela itshockey.com mer utförliga analys här Klicka här för att se hur Brynäs trupp ser ut just nu Brynäs träningsmatcher fram till premiären: 17 augusti: Brynäs – Djurgården (Sandviken) 25 augusti: Brynäs – HJK Helsingfors (CHL) 27…

14 juni, 2017

Amerikan blir Brynäs sista pusselbit

Brynäs har hittat det kan kallar sin sista pusselbit till nästa säsong. Det handlar om en NHL-meriterad spelare som dessutom spelat VM för USA: Aron Palushaj, som närmast kommer från KHL-spel med Minsk. - En spännande Give & Go-forward som delvis fanns med i bilden redan inför förra säsongen. En stark skridskoåkare som verkligen gör allt för att ta sig in på mål. En spelare som vi tror ska passa bra i vårt spelsätt, säger sportchefen Stefan Bengtzén till klubbens hemsida. 27-åringen har spelat 68 matcher i NHL för Montréal, Colorado och Carolina, men har de senaste säsongerna uteslutande huserat i KHL och AHL. Han har spelat för Medvescak, Avtomobilist och Minsk i KHL. Den senaste säsongen sköt han åtta mål och fyra assist på 18 matcher i Minsk efter att ha startat säsongen med tre mål och nio assist på 28 matcher i AHL för Cleveland. Palushaj spelade sina NHL-matcher mellan 2009 och 2014 och representerade USA i VM 2013, där nationen tog brons.