Västerås IK
Bensin på den allsvenska elden
ANNONS

Imorgon är Hockeyallsvenskan över, men tabellen är fortfarande ett stormande hav. Hela säsongen har varit mer eller mindre lika galen som våra förhandstips. Outsiders, hav förtröstan – för här kommer mer eld på brasan!

Det är nog rätt många sportchefer, klubbdirektörer och tränare som sover lite oroligt i natt. AIK måste gå en poäng bättre eller åtminstone åtta mål mindre dåligt än Asplöven imorgon för att slippa kvala för sin existens. IK Oskarshamn vet ännu inte om de ska kvala uppåt eller neråt och kan alltså hamna på åttonde eller trettonde plats baserat på en enda omgång. Fyra lag slåss för övrigt om den åttonde och sista playoffplatsen ända in i kaklet.

Trots 51 spelade omgångar är inget lag helt klart för den allsvenska finalen, och det om något är väl rätt talande för den infernaliska tabellkamp som hela den här säsongen handlat om. Karlskrona, Västerås eller Malmö kommer obönhörligen att hamna utanför den allsvenska finalen och den besvikelsen är knappast en bra start på den stundande playoffserien.

Två av blott fem allsvenska klubbar som lever helt utan ovisshet just nu är Umeå och Södertälje. Fast på olika sätt.

Jag hade duktigt fel om båda och det är med all rätt jag nu får lida för det.

Björklövens pigga marknadsavdelning lassade upp en skön grej på Facebook igår. Framför Mr Madhawks ständigt närvarande lins redovisar en samling mer eller mindre framstående experter sina bud inför säsongen. Att jag själv är minst framstående i den aktuella skaran manifesteras väldigt tydligt av det faktum att jag inte bara tippar Björklöven på negativ kvalplats, utan även menar att Södertälje skulle sluta tvåa.

Fail. Sedvanligt försvarstal följer.

Att Björklöven tagit sig till playoff är överraskande utifrån den information som var känd vid säsongens början, och efter ungefär 30 omgångar fanns inte någon större anledning att revidera det tipset. De kom från en tuff säsong där de sånär åkte ur serien och började hösten ungefär lika skakigt. Men runt jul hände något, bland annat tog SHL-meriterade Mark Hurtubise med sig en poäng per match när han anslöt till laget och Kevin Lindskoug påbörjade de bästa månaderna i sin karriär. Sett till dagens trupp och hur de fått den att prestera är det helt logiskt att de ligger där de ligger i en tabell där alla i princip slagit alla under hela säsongen.

En motsvarande formtopp räddade till exempel BIK Karlskogas säsong, för både innan och efter den makalösa sviten där de i tur och ordning spöade upp vartenda ett av seriens lag har de faktiskt presterat högst medelmåttigt. Ett annat exempel är Asplöven, som jag också tippade i botten. En bra bit in på säsongen låg de och nafsade på en topplacering och såg ruskigt svårslagna ut, men nu riskerar de istället att få kvala.

Södertälje, som jag tippade tvåa, blev en enda härdsmälta. De flesta med mig hade dem som topplag, åtmistone topp fem. För det första trodde vi alla att Janne Karlsson skulle kunna upprepa succérna från Karlskrona och Växjö. För det andra var vi ganska säkra på att David Pastrnak inte skulle platsa i NHL och höll för rätt osannolikt att Boston skulle placera en europeisk junior i AHL. För det tredje – när vi stod där i korridorerna på den allsvenska upptaktsträffen började det dessutom ryktas om att Per Edblom var klar. Målvakten Sebastian Idoff var lysande andra halvan av säsongen i fjol, och backuppsättningen såg bitvis väldigt stark ut.

Jag anade dock orosmoln på himlen när en profilstark tränare i serien kommenterade Södertälje, apropå potentiella meningsskiljaktigheter mellan spelare som Bouchard och en tränare som Karlsson.

”En av dem är inte kvar vid jul”, sa han.

Jo tack.

Vad blir det av Södertälje nu? Avslutningen av säsongen har varit helt horribel, men jag kliver vidare på den optimistika linjen avseende SSK och menar att de inte gärna kan sluta femma eller sexa i en serie med fyra division 1-lag. Varsågoda, Pantern, Troja, Huddinge, Tingsryd och Sundsvall. Bränsle att hämta.

Men ändå – viss återupprättelse!

Till skillnad från så gott som alla andra trodde jag faktiskt inte att Vita Hästen skulle hamna i botten. Oklart varför, men jag gillade förstakedjan med Marcus Eriksson i spetsen och även värvningarna av Viktor Amnér och två rätt så revanschsugna målvakter med god potential.

Som helhet måste jag ändå tillstå att ändå mina tips var hopplöst usla. Men de var likväl inte mer galna än säsongen i helhet, och eftersom den galenskapen nu fortsätter är det alltså lika bra att fortsätta tippa och fortsätta gömma sig bakom densamma.

Hur blir det nu då?

Hmmm. Karlskrona och Västerås spelar allsvensk final. Västerås vinner den. Malmö vinner playoffserien och slår sedan Karlskrona på vägen mot SHL.

Rögle kvalar mot Leksand och förlorar. Björklöven kvalar mot Modo och förlorar också.

Jag ser fram emot att hånas för detta på Facebook-väggar runt om i landet inom en snar framtid. Klipp ut och spara!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL