• Publicerat 15 mars, 2015
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
KÄNSLOSAMT! I den andra kvartsfinalen mellan Noah Welchs Växjö och Johan Adolfssons Örebro small det till.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Vi trodde nog att spöket från Örebro luggat Växjö på ännu några centimeter tuppkam efter den blytunga segern i fredags, men Växjö studsade tillbaka per omgående. Nu är det 1-1 i en serie som brakade loss och tog fart rejält.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Trots att Växjö vann var det mycket som var sig likt i Behrn Arena på söndagskvällen. Gästerna visade tidigt upp både sin bredd och sin spets och redan efter några minuter fick man känslan av att Örebro helt enkelt inte hängde med. Men precis så var det ju i fredags också, tills smålänningarna tog foten från gaspedalen och rullade hela lagbussen rakt ner i sin egen blomsterrabatt.

I 40 minuter var Växjö ett betydligt mycket bättre hockeylag än Örebro även i kväll. Förutom att de vann närkamper, höll ett ruskigt tempo och skapade de farligaste chanserna så fick de också utdelning i kraft av helt enkelt vara lite elakare. Robert Rosén gjorde de första två målen, Rhett Rhakshani fyllde på med det tredje och Jeff Tambellini smällde in 0-4. Samtliga mål föregicks av att man vann den fysiska kampen och kontrollerade positionen framför Julius Hudacek.

De som inte kan sin historia ansåg nog att matchen var avgjord då.

Men Daniel Viksten gjorde 1-4 och 2-4 låg i luften och inför sista perioden visste Sam Hallam att Växjö nu skulle bli tvungna att gå ut och lyckas med precis alla de moment de misslyckats med i första matchen. Hålla sig på banan. Städa upp framför Nihlstorp. Få ner farten på ett vilt jagande och ack så tungt och effektivt Örebro. Med tre minuter kvar stod det plötsligt 2-4 och det osade katt i en arena som dessutom tändes av otaliga bråk och slagsmål.

Sam Hallam och hans coachning hamnade ofrånkomligen i rampljuset igen.
– Vi försökte verkligen vara tydliga med det inför matchen, att vi var helt på det klara med precis vad som gick fel, varför Örebro hade fått sina mål sist. Det som hände då var att våra positioner och våra vinklar var bedrövliga, men de momenten tyckte jag att vi hanterade på ett mycket bättre sätt idag. Sen är ju den mentala biten tuffare och vi får mycket utvisningar emot oss där på slutet och de har tryck, men nu kan vi vända på det istället och lyfta med oss det att vi höll en ledning och vann, sa Hallam efter matchen.

Det var ingen i Växjö som direkt sa det, men visst var det en sten som lättade i kväll. Att vara det bättre hockeylaget i fem av sex perioder och komma hem till Vida Arena med 0-2 i baken hade naturligtvis varit mycket frustrerande.

Målvakten Christopher Nilhlstorp gav inga intervjuer efter matchen, men var otroligt bra i vad som även i dag var en bitvis väldigt svår match. Om han sålde sig lite för billigt i fredags så var han med besked tillbaka som den pålitlige slutspelsmålvakt som vunnit både SM-guld och Calder Cup.

Detta var Örebros första SM-slutspelsmatch på hemmaplan någonsin. Men det kändes också som den första riktiga slutspelsmatchen i den här serien.

Växjö var ett av grundseriens mest utvisade lag och den ingrediens som saknades mest i det ytterst väluppfostrade första mötet var att lagen nästan såg ut att trivas ihop. Det är måhända pubertalt att köra handskarna i ansiktena på varandra efter var och varannan målvaktsblockering, men det är lik förbannat så vi vant oss vid att slutspelshockey ska se ut.

Idag small det rejält. Noah Welch var inblandad i flera stökigheter med väldige Marko Anttila och fick in en ful tjuvsmäll på Johan Adolfsson efter en avblåsning, mirakulöst nog utan att bli utvisad. Dessutom proppade han både Martin Johansson och Anders Eriksson med tunga tacklingar på öppen is. Under större delen av den tredje perioden fick domarna jobba hårt för att sära på spelarna och med det lyfte underhållningsvärdet rejält.

Liam Reddox har bara varit utvisad tre gånger på hela säsongen, men i dag åkte han ut både för roughing och charging och han menar att den irriterade stämningen på isen bidrog till den energi som laget behövde när Örebro låg på för ännu en vändning.
– Den första matchen kändes inte riktigt som en slutspelsmatch och vi var väl lite besvikna på det. Idag var det mycket roligare. Man spelar 55 omgångar för att komma hit och få spela slutspelshockey, och om det betyder att det är lite mer bråk så är det bara bra för att hålla intensiteten och vårt fokus uppe. Vi gillar det, sa Reddox.

Tvåmålsskytten och lagets poängkung Robert Rosén är inte känd som någon slagskämpe av rang, men håller med Reddox.
– Absolut, det ger känslor till serien och det hör till när det är slutspel.

Jag frågar Rosén om han till och med kan tänka sig att kasta handskarna själv.
– Man vet aldrig, vi får väl se vad som händer. Men det är väl lite av en högoddsare, skrattar han.

Sam Hallam menar att det var till Växjös fördel idag. Den fysiska kampen vann också gästerna, Örebro tilläts inte alls komma in på kassen på samma sätt som Växjö.
– För oss var det bra att det blev lite känslor. Bänken kommer igång och det hjälper oss att ta bort fokus från klockan och tavlan och att hålla oss i situationen och vad som händer på isen, sa Hallam.

Växjö har slagit Örebro efter 60 minuter för första gången den här säsongen och det står 1-1 i serien. Ny rond på tisdag och det lär inte bli snällare då. Härligt!