• Publicerat 3 januari, 2016
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
I Hartwall står striden.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Greve Johan August Sandels står tom och övergiven på en parkbänk och stirrar stumt på mig när vi tar spårvagnen ut från Helsingfors. En gång en tapper krigsherre, nu blott en pilsner.

Pilsner, ja. Det klibbar och krasar av öl och popcorn under mina fötter när jag promenerar mellan stolsraderna i den mäktiga och ändå så täta Hartwall Arena. Läktarna har ännu inte sanerats till fullo efter den storartade förfesten mot Kanada på söndagen, och det lär bli etter värre för nu börjar ju det riktiga kalaset.

Vi har förlorat William Nylander, som åkte hem till Toronto idag i sviterna av feg smygattack från en schweizare som ingen lär minnas för mycket annat än just detta. Vi har därtill tappat Adam Ollas Mattsson som fick en fraktur i kvarten och USA får nog åter gälla som favoriter här i Helsingfors.

Men ur ett historiskt perspektiv är jänkarna långväga gäster, åskådare i den kamp mellan Östersjöns länder som nu blossar upp igen.

Den envisa finska stridbarheten, i folkmun mer känd som sisu, blir fullständigt uppenbar i samma ögonblick som man betraktar dess geografi och historia. Detta grovhuggna land av skog och sjöar har fått kämpa för sin existens genom åren. På ena sidan Sverige, broderlandet som haft så svårt att låta lillebror flytta hemifrån. På andra sidan den onda ryska björnen, som alltid sneglat lystert åt den attraktiva kustremsa som Finland utgör.

Finland var en del av Sverige i sisådär 600 år, men förlorades till ryssarna i finska kriget 1809. Om jag förstått det hela rätt så var det förvisso inga fega schweizare inblandade den gången, men gott och väl den ettrige lille stridspitten Napoleon. Det var han som tvingade tsar Alexander att anfalla Sverige för att de vägrade släppa sin allians med Storbritannien. Ett rike som för övrigt var i strid med Amerika ungefär samtidigt.

Generallöjtnant Sandels blev sedermera greve, men detta tilldrog sig vid den tiden då grevar gjorde annat än att hägna dovhjortar, slå i adelskalendern och starta suspekta politiska partier. Sandels tilldelades friherres status som tack för sina insatser i finska kriget, där hans mannar vid Savolaxbrigaden stred tappert mot ryssen vid Toivola hela sommaren och hösten 1808. Men detta var i den krigströtta epoken just efter den svenska stormaktstiden och till slut fick Gustav IV kapitulera. Ryssen vann och fogade stora delar av nutidens Finland till sitt rike.

Hemma i Sverige är det nog ingen som minns Greve Sandels, men här i Finland är man bättre på sånt där och sedan 70-talet är han förevigad i form av en väldigt populär öl.

Finland förblev ryskt ända fram till 1917. Man glömmer det ofta, men det är först nästa år detta lilla land firar 100 år som helt självständig nation. Det finns väl åtminstone något hundratal människor här i landet som faktiskt levde då, och jag tänker att det nog kommer att firas stolt och rejält i de finska stugorna.

Tills dess kan finnarna vara rejält stolta över sina ishockeyjuniorer.

För det är ju det alla går och hoppas på här borta nu, att festligheterna ska börja redan på onsdag med ytterligare ett finskt JVM-guld. Det vore det andra på tre år i så fall, men på vägen dit kan det alltså bli så att man återigen måste skaka sig fritt från Sverige och på nytt besegra ryssen i den slutgiltiga striden.

Sverige-Finland är en hockeyfejd som går långt bak i tiden och vi har mötts i mängder av klassiska finalmatcher. Men sällan har Finland varit en så spännande motståndare som nu.

Kedjan med Puljujärvi, Laine och Aho tillhör onekligen något av det mest elektriska hockeyvärlden skådat i juniorsammanhang i modern tid. Att komma tillbaka från tidigt underläge mot storkäftade, stygga Kanada och gång på gång återta ledningen och till sist vinna kan möjligen tillskrivas att årets upplaga av Kanada var mer storkäftat än styggt, men icke desto mindre: vilka fullständigt fenomenala hockeyspelare vi har i vardande här. Både USA och Sverige har massor av högprofilerade spelare, men det är lite som om den finska superkedjan stulit showen så här långt. De normalt lite patriotiskt surmagade kanadensiska medieprofilerna var snabba med att hylla dem stort efter kvarten igår, att detta oavsett resultat framförallt var en stor dag för hockeyn.

De svenska spelarna förefaller dock i vanlig ordning inte särskilt vettskrämda.

-Vi såg slutet av matchen igår. Jag har spelat mot dem tidigare och vet att de är bra, men det gäller att få ner farten på dem tidigt, säger Andreas Englund.

-Det blir en häftig match. Det gäller att ligga tätt på dem, säger William Lagesson.

I hockeysammanhang är vi måhända de allra bittraste av fiender, men med det åtminstone på papperet tvåspråkiga Finland delar vi främst en historia som brödrafolk. I dagens Sverige bor nästan en halv miljon människor med finsk bakgrund.

För Jakob Forsbacka-Karlsson blir det lite extra känslor. Precis som många andra svenska hockeyungdomar har han en förälder från Finland.

– Ja, mamma kommer från Finland, så det blir lite extra när man har det i blodet. Men de håller bara på Finland när de inte möter Sverige. Men det blir häftigt att möta dem här i Hartwall, i några av matcherna där borta har det varit lite glest på läktarna så detta blir något annat.

Det lokala intresset går inte att klaga på. Över en miljon finnar, ca 20% av landets befolkning, såg kvartsfinalen mot Kanada på TV.

Den siffran ryker i morgon. En och annan Sandels lär det nog också gå åt.