• Publicerat 19 september, 2016
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det var väl kanske inte ett generationsskifte på målvaktsposten i svensk landslagshockey vi såg, men Jacob Markström hade längtat efter en chans på den stora scenen och när den kom så tog han den. Men oj oj oj så nära att allt gick i stöpet.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Beskedet slog ner som en bomb i pressrummet en knapp timme före match. Henrik Lundqvist hade blivit sjuk, influensa var vad som sades och det sorl som utbröt förbyttes snart mot något av en ödesmättad tystnad. Vi i det svenska pressuppbådet håller ju så klart inte på Sverige rent officiellt, men inofficiellt gör vi det naturligtvis i nästan samma utsträckning som ni där hemma framför TV-apparaterna.

Henrik Lundqvist ansågs av många vara Tre Kronors allra viktigaste spelare i den här turneringen, och nu stod det alltså klart att han skulle missa den match som inte bara var så förtvivlat viktig, utan även kanske den på förhand svåraste. På andra sidan rödlinjen stod Ryssland, för dagen bestyckat med flera av världens bästa hockeyforwards. In i målet Jacob Markström, supertalangen som kämpat så länge för att etablera sig som förstemålvakt i NHL utan att riktigt lyckas.
– Jag fick veta när jag kom till arenan ett par timmar innan matchen. Sen fick jag en klapp på axeln och det var det, berättar Markström när han till slut anländer till pressrummet och tar plats på ett podium bredvid Erik Karlsson.
– Det var lite nervöst precis innan, men när pucken väl släpptes så var det som vanligt. Sen fick jag två skott på mig nästan direkt och då var jag inne i det. Jag njöt hela matchen, förutom de sista sju sekunderna.

I 59 minuter och ytterligare ungefär 20 sekunder gick det hela med stor glans. Jacob Markström var bara en av flera orsaker till att Sverige hade matchen i ett järngrepp, för de svenska backarna är de bästa i hela den här turneringen och det syntes. Spelare som Carl Hagelin, Patric Hörnqvist och inte minst Carl Söderberg gjorde därtill ett fantastiskt jobb med att hålla farten nere på de vindsnabba ryssarna och det hela var under kontroll.

De gånger ryssarna stack fram huvudet stod Markström där, trygg och stabil. Ibland till och med i något av en liberoroll som tredje back, där han flera gånger klev ut aggressivt och med aktiv klubba skickade ut puckar ur zon och ner i sarghörnen.
– Jacob har kämpat för det här varje dag på träning. Vi vet att han vill bli etta i NHL och att han ville få chansen här och han gjorde det riktigt bra. Vi var aldrig oroliga när vi fick veta att Henke inte kunde stå, sa Vancouver-kamraten Daniel Sedin om Markströms insats efteråt.

Men det som länge såg ut att bli en hållen nolla förvandlades plötsligt till något helt annat.
Vi hade packat ihop datorerna och var på väg att ställa oss upp från våra stolar på pressläktaren när Alexander Ovetjkin, som fram till detta varit mest osynlig och väldigt grinig, skickade in reduceringspucken. Helt plötsligt var allt väldigt annorlunda.

Ni vet det där berömda håret? Det har aldrig varit en lämpligare liknelse än nu. Med sju sekunder kvar hade ryssarna en kvittering i mål och vi tyckte nog att det var hands, men vi visste inte.

Lättnaden var påtaglig bland de svenska spelarna efteråt. Flera av dem tillät sig att skämta lite om den sanslösa dramatiken och coolast av alla var nog Jacob Markström själv.
– Jag kände att pucken tog på axeln, men jag vågade inte vända upp huvudet och titta efter den ifall den låg där någonstans och vippade, berättar han när vi står runt honom i en stor klunga.

Standardfråga, standardsvar. Så ser det nästan alltid ut efter en hockeymatch. Dock inte när Erik Karlsson är inblandad. En född entertainer, på isen såväl som utanför den. Med de sedvanliga 18 rävarna bakom öronen sitter han bredvid Markström, som av naturliga skäl får all uppmärksamhet. Men plötsligt tar EK65 över showen, med Jonatan Lindquists intervjumikrofon i handen.
– What about your rebound control? säger han till Markström.

Ett stort gapskratt utbrister i församlingen. Men Markström är inte den man tar på sängen.
– I had an amazing D like Erik Karlsson there to take it away so it was great, kontrar den väldige mannen från Gävle omedelbart.

Hela incidenten är som en enda lättnadens suck. Om Ovetjkins puck godkänts hade läget naturligtvis varit helt annorlunda. Jag frågar Erik om händelserna i matchens sista minut, att det syntes ända upp till oss i taket av arenan att nervositeten plötsligt spred sig på den svenska bänken.
– Så klart blir det lite nervvrakande, man vill ju vinna, säger Erik Karlsson efteråt.
– Men det är också kul, det är därför man spelar den här sporten, för att få den känslan också ibland.

Jag är på väg att tacka för mig och gå därifrån, men avslutar med en ganska slö och rätt irrelevant fråga omkring hur det känns att spela så lite. Dryga 20 minuter är ju inte mycket istid för Erik Karlsson, som oftast är van vid att spela en bit över 30.

Även de sämsta frågor kan ge oförglömliga svar när man har med artister att göra.
– Det är ju skönt att vinna matcher istället, så det tar jag gärna det bytet, flinar Landsbros finest.

Sådan är han, världens bästa Karlsson. Jag älskar det.