• Publicerat 21 september, 2016
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Henrik Lundqvist är inte bara en av världens bästa målvakter, han är också väldigt snygg. Det är väl mest en bonus egentligen, för om det var något Tre Kronor bevisade i kväll så är det att hockey inte alls behöver vara vackert. 

TORONTO (Hockeysverige.se)

Inför den här turneringen pratade vi mycket om nycklarna till framgång för ett Tre Kronor som inte minst i skuggan av Henrik Zetterbergs frånvaro i mångt och mycket anses sakna den offensiva spets som de övriga topplagen kan mönstra.

Niklas Bäckström, Filip Forsberg och tvillingarna Sedin i all ära, men i förhållande till de tider då spelare som Foppa, Mats Sundin och Daniel Alfredsson kunde sätta skräck i självaste Kanada har vi blivit förbisprungna av flera länder när det kommer till offensiv stjärnglans.

Vi var ganska överens om att de allra viktigaste nyckelorden stavades disciplin och tålamod – och herregud så mycket vi har fått av den varan.

Inte för att någon tvivlat på vårt försvar, men det är utan tvekan turneringen bästa. Tre Kronor har bara släppt in ett mål på två matcher, ännu inte dragit på sig en enda riktigt onödig utvisning och trots att det många gånger osat katt ser de som helhet förtvivlat trygga ut.

I söndags var det ryssarna som gång på gång körde fast i ett stadigt och väl balanserat kollektiv, idag var det finnarna som trots spelövertag, en pigg Patrik Laine och en helt annan nivå av desperation inte lyckades baxa något gummi över mållinjen.

Det hade inte blivit några två poäng utan Henrik Lundqvist.

Det sades i söndags att han hade influensa, att döma av hans fräschör idag är min gissning att det på sin höjd handlade om en klassisk mansförkylning. Från start till mål var han precis så där äckligt oövervinnerlig som vi gång på gång sett honom vara i ett New York Rangers som han i många säsonger mer eller mindre bar fram på egen hand.

Henke sa inte så mycket minnesvärt efter matchen. Eftersom alla villa prata med honom blev det presskonferens snarare än intervjutillfälle, och det blev rätt standardmässiga svar på rutinfrågor. Framförallt försäkrade han att han rent fysiskt mår väldigt bra och inte har några känningar av sjukdomen. Stor lättnadens suck på den.

Men det bästa citatet från Henke denna afton var ord han aldrig sa, utan snarare manifesterade med sin TV-räddning i den andra perioden, när 18-årige Patrik Laine iväg en av sina välkända missiler.

Det tog inte många minuter innan en GIF från händelsen började florera på Twitter, och i slow motion kunde vi se hur den unge finländaren satte sådant tryck på pucken att den styva kompisitklubban mest påminde om ett billigt metspö som råkat få en gammelgädda på kroken.

Givetvis var Henke där med plocken.

Hela ögonblicket illustrerade liksom ett möte mellan framtiden och samtiden som samtiden vann.

”Du är duktig, grabben. Och du skjuter som en häst. Men jag har stoppat över 20 000 skott i den här ligan så no soup for you.”

Om stämningen var uppsluppen efter matchen mot Ryssland så var det lite mer återhållsamt idag. I söndags var det stor glädje över att ha fått en bra start, idag var det mer sammanbitet efter att de gjort vad de måste men likväl har det mest avgörande momentet kvar redan om 20 timmar.

Matchens andra förgrundsfigur blev Anton Strålman, eftersom han gjorde det förlösande, matchavgörande målet när han smög upp på en offensiv utflykt och petade in pucken bakom Tuukka Rask.

– Det är väl bara de luckorna jag gör mål i nu för tiden. Jag har väl inte gjort mål från toppen av cirkeln på fem år eller nåt, skrattar han efteråt.

– Nä, men jag åkte mest in där för att skapa ytor åt Henke (Sedin) och så var det ingen som hade koll på mig där.

Förbundskapten Grönborg pekade på hur viktigt det var att backarna följer med upp och bidrar till produktionen. Men så här långt har de stått för halva den produktionen, och den som vill vara dysterkvist kan absolut hitta lite orosmoment i det faktum att de övriga två målen är en puck i tom kasse och ett i powerplay direkt på tekning. Våra skarpaste forwards utgjorde i långa perioder ganska anonyma figurer idag.

Strålman tyckte också att det bitvis var en del som inte stämde.

– Idag tycker jag vi backar hem lite för mycket. Vi var på hal is ett tag där, vi fick lite tur med studsarna. Det är en sån sak som händer väldigt lätt när man försöker försvara en skör ledning. Vi tjänar mer på att spela som vi gjorde i andra perioden när vi hade mer fart och tryckte på i forecheckingen. Det är en stor grej vi kan förbättra från den här matchen.

En sak är han dock tydlig med. Gamle lagkompisen Henrik Lundqvist finns det inga frågetecken omkring.

– Han kör sin grej och det gör han jäkligt bra.

Kungen är frisk, länge leve kungen.