• Publicerat 26 september, 2016
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: BIldbyrån

World Cup är över för svensk del och det är inga milda tongångar så här dagen efter. För det gick ju verkligen inte som vi hade tänkt oss, den här gången heller. Men hur har vi det med självbilden?

Låt oss diska av den lägst hängande frukten direkt: det är inget fiasko att förlora en enskild semifinal i World Cup mot ett lag som har åtta Stanley Cup och 12 000 NHL-matcher i meritlistan. Sen kan vi orda bäst vi vill om att Team Europa var för gamla och trötta framåt och att de hade en backsida som var alldeles för svajig. Och visst, Zdeno Chara, Marian Gaborik och Marian Hossa har sina bästa dagar bakom sig, det är en enkel analys att göra.

Men med bara lite verklighetsförankring måste vi erkänna att tvillingarna Sedin numera är omsjungna i Mats Rådberg och Rankarnas stora dansbandshit och att även Henrik Lundqvist, Loui Eriksson och Carl Söderberg är på fel sida 30-strecket. Ifall det här nu handlar om ålder. Vilket det väl till viss del kan anses göra i tider där offensiva spelare ofta har sin prime redan innan 25-årsstrecket. Det svenska anfallsspelet var hur som helst ingen blixtrande historia, så mycket kunde vi ana redan i första träningsmatchen mot Finland och det var genomgående så även när turneringen drog igång. Det blev till slut vårt fall.

Men vad hade vi väntat oss? Vi har knappast vår mest gyllene generation av forwards att tillgå just nu.

För visst måste man vara rätt hemmablind för att mena att Nicklas Bäckström och Loui Eriksson skulle vara en dramatiskt mycket giftigare duo än Anze Kopitar och Mats Zuccarello? Är Filip Forsberg verkligen en större talang än Leon Draisaitl? Sett till produktion och dagliga roller i NHL är det snarare en väldigt jämn matchup. Utanför toppskiktet bestod Tre Kronor precis som Team Europa genomgående av spelare som beroende på form och omgivning gör någonstans mellan 40-60 poäng i NHL i skrivande stund.

Så här i efterhand kan vi också konstatera att vi på vägen tycktes glömma bort att Roman Josi är en av ligans bästa backar och att Zdeno Chara fortfarande äter minuter bättre än de flesta andra när det verkligen bränns.  Vi kan tycka att Nino Niederreiter och Frans Nielsen måhända inte är några superstjärnor, men de står lik förbaskat att jämföra med spelare på motsvarande positioner i Tre Kronor. Både sett till produktion och de roller de har i sina klubblag. Det blev en plågsam vetskap att speedige Tomas Tatar besitter en läskig potential som matchvinnare i ett kontringslag i en kort turnering – vilket vi ju också hade tänkt oss att vara. Det befäster ytterligare att vi nog borde ha sneglat mot snabbskrinnare som Gustav Nyquist eller Marcus Johansson när Steen och Zetterberg inte kunde spela.

Lägg till mixen att rollspelare som Marcus Krüger och Patrik Berglund i ärlighetens namn hade väldigt tunga och skadefyllda säsonger bakom sig. Kan vi med fog sitta och hävda att de till vardags är särskilt mycket mer lysande stjärnor än Pierre-Edouard Bellemare, Tobias Rieder och Jannik Hansen? Mikkel Bödker gjorde fler poäng än nära nog hälften av Tre Kronors forwards förra säsongen och han fick inte spela en minut i den här turneringen.

Vi kan orda i all evinnerlighet omkring det här, men faktum kvarstår: det hopplock som kallas för Team Europa visade sig vara en både välbyggd och obehaglig överraskning för alla de stötte på. Oavsett vad som nu händer gör de bokslut för den här turneringen utan att förlora mot något annat lag än toksuveräna Kanada.

Vad Tre Kronor däremot hade var turneringens bästa backuppställning, såväl offensivt som defensivt.

Vi kom till Toronto med backar i yppersta världsklass, som antingen är i sin absoluta prime eller till och med har framtiden för sig. Det var grundbulten och den främsta byggstenen och det här var hela tiden ett lag som först och främst konstruerats, coachats och förberetts för att kunna slå superstjärnorna i Kanada och Ryssland i kraft av ett vasst powerplay och en ansvarsfull defensiv. Det fungerade så tillvida att vi slog både Ryssland och Finland med hjälp av fläckfria försvars- och målvaktsinsatser och trots en darrig inledning lyckades vi hålla ett elektriskt Nordamerika stången. Mest på grund av en glimrande Henrik Lundqvist.

Jag vidhåller fortfarande så här dagen efter den nesliga förlusten mot Europa att vi var det enda laget i turneringen som hade haft en chans att rå på Kanada i tre matcher.

Vad hade vi då kunnat göra annorlunda?

En hel del, såklart. Erik Karlsson är vår främste offensiva spelare och skulle givetvis fått sina 30 minuter igår, när det redan i första perioden blev tydligt att det klickade dåligt framåt. Grönborg borde tidigt gjort större förändringar i ett powerplay som under hela turneringen var för stillastående och sköt för lite och för dåligt. Som helhet måste vi summera insatsen som ett utfall av dåligt självförtroende och ovilja att chansa. Jag har tidigare menat att Grönborg i allmänhet och svenska landslagstränare i synnerhet inte är tillräckligt benägna att kasta om i kedjorna när spelet hackar. Sen får det kallas tombola, men visst fanns det redan inför matchen orosmoment framåt.

Men hur hade tongångarna gått nu om Nicklas Bäckström ändå tryckt dit den där pucken i sudden igår och vi nu stått inför en finalserie mot ett Kanada som gjort pulver av allt motstånd så här långt?

Täpp igen, täpp igen, täpp igen… Spela snålt och kontra. Det var ju framförallt det vi hade förberett oss på att göra.

Är det en besvikelse att vi inte får gå upp i vad som kunde blivit en episk kraftmätning med Kanada. Ja, nåt så förbannat.

Men är det ett fiasko, i nivå med Vitryssland 2002 eller Slovakien 2010, som vissa ville göra gällande? Äh, kom igen.