• Publicerat 27 april, 2017
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer

Egentligen vill jag ju vara i amerikanska södern mest hela tiden, men man blev knappast mindre sugen efter första bataljen mellan Blues och Predators. I Kalifornien vill jag också vara hela tiden och där var det nästan ännu bättre. Vi kan ha ett par nya mid-90’s Colorado-Detroit att se fram emot här!

Som NHL-skribent, i synnerhet som svensk, finns det så många stories igång just nu att man inte riktigt vet åt vilket håll man ska titta. I västra änden förhåller det sig tack och lov så pass väl med tidsskillnaden att matcherna inte överlappar varandra, vilket ju blir fallet i morgon. Jag är inte heller en sån där som kan se två matcher samtidigt, för då blir jag som en äggsjuk höna och det slutar bara med att jag via Twitter försöker få ett samlat intryck av vad som händer och snart sitter man där och fastnar i en lång feature om Phil Spector.

Nåväl, St. Louis-Nashville först. Sicken go jävla match, för att prata Hysénspråk.

Låt oss diska av svenskvinkeln direkt. Serien mellan Blues och Predators har ju potentiellt nio landsmän igång, men riktigt så blev inte fallet i natt. Både Pontus Åberg och Calle Järnkrok saknades med oklara skador, men hey: på farsans tid febrades det hårt om en svensk över huvud taget fick vara med på isen när det började dra ihop sig till slutspel. Cirka 1971 hade man knappast gubbsovit sig igenom första perioden om en sån här match visats i direktsändning i färg-TV. För att inte tala om full HD.

Jag klev in i handlingarna ungefär samtidigt som Kevin Fiala for in i sargen med benet före och fy för i jävelen vad det såg ut att göra ont. Ett redan skadedrabbat Nashville hade 1-0 att gå på där och då, men så som Fiala klivit fram och spelat i serien mot Chicago var det ett avbräck som jag trodde skulle ta modet ur Predators. Deras offensiva djup är knappast på den nivån att de ska kunna matcha Blues med halva den kreativa personalen på plåsterhuset, och det långa avbrott som följde när ny ambulans skulle köras till arenan i St. Louis trodde jag skulle ta luften ur Predators.

Men man kan säga att det blev tvärtom. P.K. Subban valde helt enkelt att inte bara göra sitt eget jobb, utan även hugga i och göra delar av Fialas, och som helhet stod han för ett av sina mest imponerande framträdanden i hela karriären. Han låg bakom nästan allt som hände. Först bankade han in 2-0 och skickade sedan iväg skottet som Filip Forsberg tråcklade in till 3-1 och i andra perioden var han precis överallt.

I hela den tredje perioden stod han precis som hela Nashville fastfrusen runt egen kasse och försökte freda sig så gott som det gick.

Såg ni Magnus Pääjärvis fina aktion vid Vlad ”The Wire” Sobotkas ruskigt snygga kvittering? Att Pääjärvi är en vass och smart spelare som är för bra för att behöva dansa på gränsen till NHL visste vi, men snacka om att han fått ett högst välförtjänt genombrott sedan Mike Yeo tog över spakarna i Blues. Det är få spelare som förtjänar det mer. Skulle väl i så fall vara kompisen Anton Lander, men det tänkte jag återkomma till senare.

3-1 blev 3-3 och det kunde blivit både fyra och fem. Borde blivit. Men som en konsekvens av alla forwardsskador blev det istället en annan solskenshistoria att skriva om.

Vernon Fiddler, alltså. Sånt där älskar jag. Killen som trots ganska begränsade skills hankat sig fram i NHL i 15 år och så sent som i vintras förde en anonym och ganska trist tillvaro i ligans tristate lag i New Jersey. Men så plötsligt, ett telefonsamtal från David Poile och mannen med det mest Nashville-kompatibla namnet i idrottsvärlden var tillbaka hemma i Tennessee igen. I kväll fick han kliva in i slutspelet för första gången och lyckades hyfsat snyggt och ganska turligt peta in matchavgörande 4-3.

Nashville vinner igen, alltså. På bortaplan i en match de kanske borde förlorat. Ett sådant lag brukar gå långt.

Men det jag framförallt tar med mig från den här matchen är hur surmulet och kivigt det var där ett tag. Fysiskt, lite tjuvsmällar och massor av mysigt gruff efter avblåsning. St. Louis har ju några killar där med Ryan Reaves och Joel Edmundson i spetsen som inte kliver undan när det smäller. Och när inte heller ledande profiler som Alexander Steen och Mike Fisher är några duvungar i närkamperna blir det ju en rätt skön genomgående puls i det hela. När nu Fiala lär vara borta för Nashville en längre tid skulle jag inte bli förvånad om vi får se ännu mer av Cody McLeod, som ju också klev in i handlingarna här i slutspelet.

Gött. I Missouri och Tennessee ska det vara lite hembränt i syltburk och rajtan tajtan nere på isen för att publiken ska komma i rätt stämning och precis detta tycks vi få. På 90-talet hade vi en liknande cocktail i duellerna mellan Coloroado och Detroit. De hade lite av allt: två målvakter med hög högstanivå, massor av klassbackar, elektriska superstjärnor, hypervassa målskyttar och ovanpå det ett helt gäng med bråkstakar.

Och just som jag skriver detta utspelar sig ÄNNU värre galenskaper i Anaheim. Den matchen hinner jag inte beröra så mycket här, men jösses! Adam Larsson hänger två mål, Oscar Klefbom spelar Norris-hockey och vi får slagsmål efter slutsignalen.

90-talet är sedan länge förbi, men kidsen kan de också!