• Publicerat 12 maj, 2017
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer

Åh, jag är så taggad! Det är ju Anaheim-Nashville i natt, vilken ljuvlig historia!

Om Stanley Cup-slutspelet hade utspelat sig ute i naturen, till exempel på de buskbeklädda höjderna i Smoky Mountains, så hade rovdjur mot ankor varit en tämligen ojämn duell. Men nu spelar både Nashville och Anaheim sina matcher nere i stan, och i stan ska man akta sig för ankor i grupp. Det kan vi inte minst lära oss av denna vetenskapliga video som jag hämtat på Internet.

Detta med fåglar, alltså. Jag får något panikartat i blicken varje gång jag hamnar i ett rövarband av duvor på en tågperrong. Eller om en skock kråkor väller fram och ska tigga brödsmulor när jag avnjuter min kebabrulle på en parkbänk i stan. Fåglar är oberäkneliga, de flaxar och skränar och utgör en fara för värdefulla föremål såsom bilar och kläder och golfbagar. En gång blev jag nerskiten av en stadsduva utmed Götgatan på väg till en dejt. Min kusin har en gång tvingats cykla rakt ner i Järlasjön i Nacka för att fly undan ett gäng ankor som gick till attack längs med cykelbanan. Jag hatar dem.

Men jag gillar Anaheim Ducks.

Jag har följt deras serie mot Edmonton väldigt noga och inte missat många minuter av den. Av de svängiga matchbilderna, vilda upphämtningarna och den märkliga 1-7-torsken att döma skulle man kunna tro att Ducks underpresterat. Att det tyder på brister att bara med nöd och näppe undgå att bli utslagna av unga Oilers. Men det är en ganska bekväm slutsats att dra. Faktum är att även Ducks har en handfull unga spelare som de inte är rädda för att lufta, och efter 82 matchers grundserie i samma division skiljde det två poäng mellan lagen. Jag skulle säga att Ducks-Oilers var två sanslöst jämnbra lag som använde sina styrkor för att ta ut varandra över sju väldigt dynamiska och ombytliga matcher. De avslöjade varandras svagheter. Till slut var det ett ynka mål som separarade lagen åt.

Men den sjunde matchen var ändå talande. Ducks dominerade större delen av den, och jag tycker de har en imponerande pondus. De har också tyngd, bredd och en härlig högväxel att plocka fram i sitt spel. Det var när de la i den som Oilers inte längre orkade hänga med. Ducks lyckades också stänga ner Connor McDavid på ett mycket imponerande sätt och hade John Gibson och Cam Talbot bytt plats tror jag Ducks hade vunnit det här i fem matcher istället för sju. Det läskiga med Ducks är att de också tycks ha prickat formen helt perfekt, efter en grundserie som började väldigt knackigt. Från jul och framåt har jag ofta varit väldigt imponerad av Anaheim. Om Gibson kan städa bort sina svackor under de närmaste fyra veckorna så har de vad som krävs för att vinna Stanley Cup.

Men då måste de ta sig förbi Nashville. Och det är en helt annan best att besegra än Oilers.

Nashville har imponerat, det är inget snack om den saken. En pardonlös och effektiv sweep mot starka Chicago följdes av en högst kompetent shutdown av giftige Vladimir Tarasenko och hans St. Louis. Pekka Rinne är slutspelets hetaste målvakt, laget har i mitt tycke hela slutspelets bästa toppfyra bland backarna och publiken i Nashville tycks ha gått fullständigt bananas i slutspelsfeber. Lägg ihop alla de ingredienserna och Bridgestone Arena är knappast en rolig plats att åka till som motståndare.

Kedjan med Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Ryan Johansen fick inte mycket uträttat mot St. Louis, men det var ändå de som avgjorde när serien stod och vägde i söndags. Mot Ducks lär vi kunna vänta oss betydligt mer öppen hockey än vad Blues och Mike Yeo bjöd på, och det tror jag lär göra inte minst en spelare som Arvidsson helt livsfarlig.

Det som å andra sidan talar mycket för Ducks tycker jag är förmågan att göra mål i stim. Vändningarna mot Oilers möjliggjordes av en otroligt stark förmåga att hålla kvar pucken i zon. Då får de in mycket folk framför mål och tvinga ner backarna i mördarlånga byten. Nashville är inte roliga när de har ledningen med så bra backar och en stekhet målvakt. Men nu möter de ett lag som kryllar av kompetenta målskyttar och dessutom har ligans kanske vassaste shutdowncenter. Dessutom brukar Ducks komma ut som kajor på ammoniak vid första nedsläpp, och Predators har å sin sida har varit ganska tröga i första perioden under stora delar av säsongen.

Nashville har hyllats för sin bredd, men jag tycker inte den är superimponerande ändå. Särskilt inte med Kevin Fiala skadad. Han var otroligt bra mot Chicago och utan honom syntes det att kreativiteten och one-two-punchen i första-andrakedjan försvann. En förklaring till JOFA-kedjans torka kan vara just att de fick slita så hårt i ensamhet mot försvarsstarka Blues. Colin Wilson och Mike Fisher i all ära, men Ducks har fyra erkänt knivskarpa 30-40-målsskyttar som de med lätthet sprider över två eller till och med tre formationer. Nashville har egentligen bara två, de trivs bäst i samma kedja och är framåt är det klart tunnare än Ducks.

Å andra sidan lär Nashville knappast rasa ihop och tappa ledningar på det viset Edmonton gjorde.

Anaheim har en förmåga att falla in i en form av dvala under långa perioder, och just detta älskar Nashville att framkalla hos sina motståndare. Ducks gör också bäst i att akta sig för spelvändningar när de ligger på och pressar, för där är Predators inte roliga att tas med. Subban och Josi är starka på att återvinna puckar och slår gärna sina stenhårda mackor på forwards i fart. Och just snabba forwards har Predators i alla formationer. Därtill är Ryan Ellis en riktig dräpare i powerplay. Fasen, vad jag verkligen gillar Ryan Ellis. En av hela ligans mest underskattade backar.

Hur ska man tippa det här, då? Jag tror det blir förbannat jämnt. Om jag får ta till en klyscha: det lag som gör första målet flest gånger tror jag också blir det lag som vinner den här serien. Och det tror jag nu Anaheim gör, så mitt tips är att de vinner med 4-3 i matcher. Pekka Rinne kan inte gärna stå på huvudet i en serie till.

I natt bänkar jag mig hemma i soffan och ser med spänning fram emot vad finalresan har att bjuda på. Jag ska ju dit, och för egen del klagar jag inte oavsett utgång.

Blir det Anaheim som går till final får jag direktflyga med Norwegian till Kalifornien. Där kan man studera Jonta-Lönta från Hörnett i sin naturliga hemmiljö på stranden. Jag förväntar mig något liknande:

Blir det Predators får jag ta bilen ner genom the Heartland och gå på honkeytonks och rulla hatt med Bjurman. Då kan det istället bli på detta viset:

Både dessa scenarion är lika kittlande som hockey, faktiskt.