• Publicerat 23 maj, 2017
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: Getty Images

Nashville Predators är i Stanley Cup-final efter ett nytt superdrama i Bridgestone Arena. Sett till förhandstipsen ingen sensation, men med tanke på händelserna på isen en otrolig prestation. 

OK, jag vet. Det mest tröttsamma som finns är ”vad var det jag sa”-krönikor och detta ska inte bli en sådan. Men när man för första gången någonsin tippar rätt är det ju fantastiskt roligt att gotta sig i det! I oktober tog jag över tidningen Pro Hockey och fick frågan av min företrädare Linus vilka lag jag trodde skulle spela Stanley Cup-final. På fråga A svarade jag Nashville.

På fråga B svarade jag sedan Tampa Bay, så låt oss tvärbromsa manifestet över min egen storhet här och nu. Jag vill istället hylla Nashville och David Poile.

Det var inte särskilt unikt att sitta och tro på Nashville Predators i början av oktober. Laget har varit på uppgång i ett par säsonger och vi var många som hade försommarens pigga utmanare på näthinnan och tyckte att det fanns något riktigt bra på gång nere i Tennessee. Särskilt spännande var tillskottet P.K. Subban, en spelare som varit alldeles för ensam som klassback i Montreal skulle nu förstärka vad som redan var en av ligans vassaste toppfyror. Nu vet vi resultatet av det. Trejden som tog Subban till Nashville är bara ett av många genidrag signerade klubbens GM David Poile.

När Nashville Predators klev in i NHL för snart 20 år sedan hade de så gott som alla odds emot sig. En liten stad i en region helt utan hockeykultur skulle med två tommar händer, några cowboyhattar och en syltburk full av sydstatscharm försöka bygga upp ett lag på en marknad där klubbar som Rangers, Detroit och Toronto vid tillfället vräkte dollarmiljoner omkring sig som vore det puckar ur en puckhink.

Start i backe, förvisso. Men det var också en välbekant situation för David Poile.

Han hade gjort resan förr, som assisterande GM i ett Atlanta Flames som misslyckats just med att få snurr på hockeyn i södern och flytt till mer traditionella marker i Alberta. Men det Poile var med och lade grunden för i Flames blev senare en klubb som utmanade granndynastin i Edmonton och även vann Stanley Cup. Under den långa sejour som följde i Washington Capitals lyfte han en notorisk förlorarklubb till sitt första slutspel någonsin. Och den sviten upprätthölls sedan under samtliga 13 säsonger han basade över de sportsliga besluten i huvudstaden.

Kontinuitet har varit nyckelordet för GM Poile genom snart två decennier, även i tider av idel motgångar. Trots att laget missade slutspel de första fem åren, sånär packade ihop och flyttade från staden på grund av skakig ekonomi och dåligt intresse 2007 och inte vann en slutspelsserie förrän 2011, så har Predators till dags dato bara haft två huvudtränare. Och trots många utmaningar både på och utanför isen så lyckades Poile och Trotz under alla de här åren ändå hålla Nashville borta från att vara en regelrätt strykpojke eller utskrattad loserklubb. Jämfört med andra, jämförelsevis lika fattiga sydstatsklubbar som Atlanta Thrashers och Florida Panthers har Nashville mestadels hållit fanan väldigt högt. Som organisation betraktat kan man likna dem vid ett välskött bolag, som med små medel nått lönsamhet utan hjälp från Wall Street och de stora rubrikerna.

Predators har aldrig varit ligans mest talangfulla eller mest offensivglada lag, men har alltid stått för en arbetsinsats och en ödmjukhet som vunnit respekt runt om i ligan och till sist även vunnit fansens och mediernas hjärtan. Nyckeln till det har alltid varit en solid backuppsättning. Först genom Kimmo Timonen och senare via Ryan Suter och Shea Weber. Det överskott på backsidan som flera år av bra drafter och solid talangutveckling producerade gav laget möjlighet att förstärka med spelare som Ryan Johansen. I mål har Pekka Rinne varit för Nashville vad Henrik Lundqvist varit för New York Rangers i nära nog tio säsonger.

David Poiles många kloka beslut börjar äntligen bära riktig frukt. Predators har sakta men säkert byggt ett lag som har möjlighet att vinna Stanley Cup och nu har man för första gången chansen.

P.K. Subban är en fixstjärna vars status utanför isen är en fantastisk tillgång i en stad där hockeyn måste konkurrera med alla musikstjärnor som trängs på gatorna. Filip Forsberg har redan stjärnstatus bland målskyttarna i NHL. Ryan Johansen tillhör toppskiktet bland playmakers. Och inte minst är Mike Fisher den perfekta kaptenen för den här klubben. Han är inte bara en hårt arbetande och laglojal center med hyggliga skills, utan också en gammaldags, hederlig familjekarl. Han är gift med en av stadens största countrystjärnor, snygg som en rockstjärna och rik som ett troll – men har ändå båda fötterna stadigt planterade på jorden och en stark tro på Gud. Mike Fisher är inte bara precis som man ska vara som hockeykapten i Nashville, han är egentligen själva sinnebilden av den nashvilleska drömmen.

Viktor Arvidsson är antagligen hela ligans allra största överraskning den här säsongen. Namn som Kevin Fiala och Juuse Saros är redan fullfjädrade NHL-spelare, så det saknas inte heller tillväxt.  Det är knappast så att fönstret slår igen om de skulle misslyckas.

Om det är något folk älskar i USA i allmänhet och i södern i synnerhet så är det en comebacksaga som den Nashville Predators bjudit på under årets slutspel. Att först ha en halvknackig säsong, sladda in i slutspelet med tre omgångar kvar och sedan köra över storfavoriterna Chicago vara bara det nog för medial succé. Att ta sig vidare till konferensfinal var en historisk framgång som tände fansen ytterligare ett snäpp och visade för hela världen vilken otroligt trevlig hockeystad växande Nashville har blivit. Och när sedan poängkungen Ryan Johansen tvingades till akut operation och Mike Fisher fick en puck i huvudet efter en tung övertidsförlust i den fjärde matchen hade de flesta räknat ut laget.

Vad händer då? Predators krigar först till sig en bragdseger i Kalifornien. Och sedan åker de hem och vinner en match där de mestadels är totalt utspelade och även tappar en ledning i mitten av den tredje perioden. Lik förbannat vinner de med 6-3. Notoriske fjärdelinaspelaren Colton Sissons går in och gör hat trick, lika många mål som Ryan Johansen gjort i hela slutspelet. Och med dryga två minuter kvar får Filip Forsberg dunka in 5-3 i tom kasse.

Vem gnuggade fram pucken? Vernon Fiddler, en historia i sig.

En spelare utan större talang, som vid 21-22 års ålder i bästa fall såg ut att kunna livnära sig i AHL. När David Poile hämtade honom till Nashville 2002 hade han mestadels spenderat den gångna säsongen i Roanoke Express i ECHL. 15 år senare har han gjort nästan 900 matcher i NHL och tack vare ett telefonsamtal från David Poile i februari slapp han avsluta sin karriär som bortglömd brunkare i ett avsågat New Jersey Devils. Fiddler var en av de spelare som krigade mest och hårdast i de två avslutande segrarna, och nu får han avsluta karriären med en Stanley Cup-final i det Nashville som gav honom en karriär han bara kunde drömma om. Har ni inte läst den magiska krönikan om honom bör ni göra det omgående. 

”Jag hade böjt mig ner och sopat golvet framför David Poiles fötter”, säger han bland annat till Sports Illustrated. Man kan förstå det.

Så för att summera: det är ingen sensation att Nashville är i final. Men det är en oerhört stark prestation. Kvällens bilder från Bridgestona Arena och downtown Nashville är fantastiskt roliga för hockeyn som helhet. Att illustrera vad det här betyder för sportens osannolika genomslag i Nashville och den amerikanska södern låter sig inte alldeles enkelt göras i text.

Men nu får jag åtminstone flyga dit och göra ett försök. Tack för det.