• Publicerat 1 juni, 2017
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

I dessa märkliga tidevarv är det mycket befriande att komma till Florida. För här är det precis som om inget har hänt. Det är fortsatt formlösa pikétröjor, chinos med plats för att gömma boskap i byxbenen och mobilen i hölster som är haute couture här nere. Trots att jag verkligen inte är något modelejon har jag i många år i kraft av mitt namn förväxlats med Peter Siepen – men här känner jag ju mig verkligen som honom!

Jag befinner mig så att säga in transit, på väg till Nashville. Och eftersom det är ett ställe som är lite besvärligt att flyga till från Sverige när man bokar resa med fyra-fem dagars varsel så fick det bli med mellanlandning och övernattning i Fort Lauderdale. Vilket faktiskt var rätt skönt, eftersom jag därmed hinner komma in lite i tidsrytmen innan jag i eftermiddag flyger vidare upp mot Tennessee. Och efter diverse logistiska bekymmer och den osannolika bedriften att råka ut för samma korkade taxichaufför två gånger inom loppet av en timme – vi tittade båda på varandra med ömsesidig uppgivenhet när det stod klart att våra vägar åter skulle korsas – så hittade jag till slut ett ställe som visade gårdagens match och hann få med mig sista perioden av den.

Men det var ju ändå den perioden som så att säga var avgörande. Och nu reser jag till Nashville med en känsla av att det kanske inte ens hinner bli något besök i Pittsburgh den här vändan.

Herregud. Den här finalupplagan av Penguins är precis sådär äckligt effektiv, rutinerad, självsäker och därmed illa omtyckt som Skellefteå var 2013-2014 och som Färjestad var under sina guld i slutet av 90-talet. Ett lag som kan få stjärnmålvakter att se helt hopplösa ut. Som kan vinna en match med 5-3 utan att skjuta ett enda skott på 37 minuter. Där det finns matchvinnare precis överallt. Ett lag vars forwardsbestånd är så bra att de kan sätta en frisk Carl Hagelin på bänken. Sett över 120 minuter hockey har Pittsburgh approachat de här matcherna som en boxare som låter motståndaren jabba och dansa och dominera i nio ronder för att sedan plötsligt gå in och bara slå huvudet av honom.

Skillnaden i beslutsamhet och effektivitet påminner lite om den här videon faktiskt. OBS! Jag lägger inga värderingar omkring videons efterredigering/budskap i övrigt.

Visst, det finns mycket som talar för att Nashville absolut kan vinna både en och två matcher på hemmaplan till helgen. Inte minst det faktum att de har ett alldeles otroligt track record hemma i Bridgestone. Men faktum är ju att de haft ett riktigt bra track record på bortaplan också, och det var första gången i detta slutspel som de förlorade två matcher i rad. De har faktiskt inte ens varit i underläge i vunna matcher i det här slutspelet och nu är de plötsligt nere 0-2 och den allra främsta förklaringen till att de ens tagit sig till final, Pekka Rinne, har sett darrig ut.

Min vän Jonatan – som det ska bli fantastiskt trevligt att träffa senare i eftermiddag även om ryktena säger att han drabbats av orolig kista – påpekade i NHL-podden tidigare i vintras att Nashville skulle kunna vinna Stanley Cup om de ställde Juuse Saros i kassen. Well, nu är det upp till bevis för den åsikten. För jag kan inte gärna se något annat än att Saros får chansen i åtminstone en av matcherna i Bridgestone, och mest troligt då den första.

En sak som dock talar för Nashville är att de antagligen har lärt sig en del av de här näsbrännorna och kanske försöker återgå till den mer avvaktande kontringshockey som var så effektiv när de slog Anaheim x 2 i match fem och sex. Dessutom har irritationsnivån stigit ordentligt, så till den milda grad att till och med storstjärnorna börjar slåss med varandra. Det kan antagligen tvätta bort den där undermedvetna känsla jag ändå tror smugit sig in i Predators organisation, att det är väldigt kul att vara i final och att de är stolta över sin säsong oavsett utgång. De har vunnit allas hearts and minds, och även om ingen säger det rakt ut och jag knappast har vetenskapliga belägg så skulle jag åtminstone uppskatta att cirka 80 procent av icke-lokal media håller tummarna stenhårt för Predators. Alltmedan Pittsburgh mer känner att säsongen nyss har börjat och inte kunde ge half a fuck om vilka media vill ha på segerpallen. Men nu är Nashville blåslagna, fönedrade och förbannade. Om man ska tro Mr Myagi i Karate Kid är det helt värdelöst i ett slagsmål, men hockey är något annat och skulle Preds i kraft av detta knipa båda matcherna i Bridgestone har vi kanske ett lite annat läge inför de sista tre. Men så här: vinner Pittsburgh en av de två matcherna i Nashville så är det kört.

Vi har också fått en mysig liten Nord/Syd-konflikt här. Vad säger vi egentligen om catfishgate och 36-årige Jake Wadell som arresterades efter att ha slängt in en havskatt på isen i PPG i Pittsburgh i måndags? Han är nu frisläppt och det tycks inte bli något åtal, men bara det faktum att åtal var tänkbart har skänkt skönt bränsle. Det säger också en del om att Stanley Cup-finalen har sina mind games lite överallt. Som före detta invånare i den med amerikanska mått mätt lite humorlösa och hårt reglerade delstaten Pennsylvania känner jag också igen tankegångarna.

För det är lite Utah-moralism över de gamla kväkarbygderna där ute på slätterna. Man får inte köpa öl på bensinmackar, njutemedel av olika slag är hårt beskattade och då får man såklart inte heller slänga havskatt på isen. Man pratar ofta om den amerikanska södern som sträng och högkyrklig, men när det kommer till good ‘ol havin’ a good time och att ha överseende med civil olydnad är Tennessee och Nashville något av ett mecka i jämförelse med många av delstaterna i norr. Här har man gjort uppror mot centralmakten sedan förbudstiden och det finns något mycket charmigt i det. Jag tar för givet att Catfish Jake bjuds ner på isen före första nedsläpp – även om Pittsburgh vinner Stanley Cup så finns det ett alldeles enormt PR-värde för Nashville att rida på här. Och Predators har en organisation som är väldigt duktig på just PR. Catfish Jake sa själv att han bara är en ”dumb redneck with a bad idea” och det är inte bara en grundplåt i många av de allra bästa countrytexterna, utan också en perfekt utgångspunkt för att bygga Catfish Jake till Nashvilles egen Octopus Al.

Nåväl. Det om det. Jag ska återgå till lite mer konventionella arbetsuppgifter nu innan flyget till Nashville. Där tänker jag gå runt och prata med lokalbefolkningen, i syfte att kunna berätta mer om Predators och deras coola resa till finalen.

Vi hörs därifrån i morgon!