• Publicerat 3 juni, 2017
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Redan klockan 11 strömmar musiken och klirret i glasen från hundra honky tonks. Varenda gata som leder till Broadway är avstängd och downtown Nashville ser just nu ut som om presidentenen ska uppträda. Och på sätt och vis ska han ju det.

NASHVILLE (Hockeysverige)

Låt vara att countrystjärnan Alan Jackson nyligen valdes in i Country Music Hall of Fame och att han är oerhört populär här i Nashville. Men frågan är om han någonsin har spelat i en mer elektrisk miljö än den som möter honom när han kliver upp på den stora utomhusscenen mitt på Broadway i eftermiddag. Visst, jag har sett en del festivaler och stadsfester i mitt liv, men den puls som råder här i stan denna förmiddag är faktiskt lite svår att ta in. Nashville är inte en särskilt stor stad, verkligen inte med amerikanska mått mätt. Men precis hela innerstaden är tillfälligt ombyggd för att ackomodera den sanslösa fest som väntar här i kväll.

Mitt på partygatan Broadway har de smällt upp en enorm scen. Här arrangerar Predators en gratiskonsert som sätter igång redan någon timme efter lunch och pågår fram till matchstart. Då övergår de istället till att visa matchen på en jättelik bildskärm och uppgifterna varierar, men en inte alldeles för vild gissning gör gällande att uppemot 30 000 människor kommer att trängas i ett kvarter som i storlek motsvarar Norra Bantorget i Stockholm. Trängseln kommer att bli fullständigt monumental och utomhustemperaturen just nu är 29 grader. Inte bara hela staden Nashville, utan i princip hela delstaten Tennessee febrar över hockey just nu. För 20 år sedan visste nästan ingen här vad hockey var, och det är något väldigt unikt att få vara med om.

Predators är ett väldigt sympatiskt lag och en sympatisk klubb med ett givet svenskintresse, men jag älskar ju staden Nashville av många fler skäl än hockeyn. Musiken, honky tonksen, maten, människorna, värmen. Allt här är ungefär precis som jag vill ha det i livet. Omkring hockeyn har jag haft många häftiga upplevelser och upplevt både Stanley Cup och VM-guld och SM-guld och World Cup. Men detta blir alltså väldigt speciellt. Och min fellow Nashville-älskare Per Bjurman har ju sett ännu häftigare grejer, men känner också precis likadant. Vilket otroligt privilegium det är att få vara här just nu.

– Vi måste njuta av det här nu, Sibner. För det kommer aldrig bli likadant igen, sa han igår.

Och det stämmer ju. Nashville är en sportsligt välmående klubb och kan säkert gå till final redan nästa år igen, men detta är första gången det händer och därmed blir det aldrig mer historiskt. Vi befinner oss mitt i hockeyns stora genombrottsögonblick, den dag då den på allvar kliver rakt in i folkets hjärtan i en stad i en del av världen som är känd för helt andra underhållningsformer. Ett sådant ögonblick kommer aldrig tillbaka.

Bridgestone Arenas östra entré ligger exakt 150 meter ifrån den stora scenen och därinne kommer ytterligare 17 000 lyckliga själar befinna sig när pucken släpps vid 19.00.

En av dem är då alltså jag.

Jag är faktiskt redan här. Och alldeles oavsett hockeyhajpen som råder omkring denna historiska finalmatch så förbereder sig båda lagen här inne precis som vilken matchdag som helst. Det är samling, morning skate, media, lagmöte, käk, vila, samling, värmning, match, media, käk, vila. Repetera.

För Predators del är det naturligtvis viktigt att stänga av omvärlden. Det är så oerhört lätt för dem att dras med i hajpen som råder i staden och känna att de redan uträttat något alldeles fantastiskt. Även om hockeyspelare inte funkar på det viset, så vill jag nog hävda att risken finns där. Nashville är den stora solskenshistorien, wild card-laget från staden alla reportrar vill besöka som krigat sig hela vägen hit. Bedriften får redan mycket väl godkänt.

– Man ser ju vilket tryck och vilket stöd vi har på stan och det är ju häftigt. Men för oss finns inget annat än att vinna nästa match, sa Filip Forsberg när jag pratade med honom efter träningen igår.

I pressrummet i Bridgestone är allt som vanligt. Det är ungefär samma ansikten som i fjol, som gör ungefär samma saker. Men ett riktigt spännande tillskott är naturligtvis Ilya Bryzgalov, som är här för The Players Tribune och intervjuar spelare. Igår sprang jag på honom uppe på läktaren under Nashville värmning och han satt där med stora ögon och sa:

– Man, I see all these shots and I’m so glad I’m not playing anymore.

Sen knatade han ner från läktaren i sina vida linnebyxor, sin hawaiiskjorta och sina lätta sommarsandaler och började härja vilt med alla som kom i hans väg. Vid ett tillfälle intervjuade han Pekka Rinne och ett tiotal NHL-spelare som vid det här laget är dödströtta på allt vad media och kameror och intervjuer heter trängdes plötsligt runt denna begivenhet för att få ett öra på vad som sades. Pekka Rinne är under större press än någon annan spelare i den här finalen just nu, men han kunde knappast hålla sig för skratt när den sjövilde ryssen drog igång.

Legendar.

En annan kul händelse som utspelar sig här under förmiddagen är att nordamerikanska kollegor i jakt på stories får nys om det här klippet. En uppmickad Viktor Arvidsson är ju ganska frispråkig på svenska i det här klippet, och som ni hör är han ju inte helt nöjd med att en småskadad kamrat Ekholm tar en fight i det där dramatiska skedet av matchen. Säg så här: hade Arvidsson pratat engelska hade nog klippet aldrig släppts igenom.

Ryktena som börjar spridas omkring den här videon bland kanadensarna gör gällande att Arvidsson i videon pratar om att Ekholm är ”handskadad”. Vänlig som jag är sätter jag mig och går igenom hela konversationen ord för ord och bidrar med en översättning. Den vägen kan jag ju konstatera att Arvidsson säger ”halvskadad” och inget annat.

Därmed kväser jag antagligen ett rykte som möjligen letat sig ut i spalterna. Mattias Ekholm får väl tacka mig i efterhand för att jag besparar honom ett par dussin slashingar mot handskarna i kväll.

Jag lever ju lite i något slags dröm just nu, men det uppstår lite intressekonflikt ändå. Alan Jackson är en av mina favoritartister och att få se honom spela på ett fullsatt Broadway i Nashville finns ju absolut på bucket listen. Men med tiotusentals människor och 30-gradig värme är det inte ett jättebra ställe att befinna sig i mörk kostym timmarna före en Stanley Cup-final. Att åka hem till hotellet och duscha före matchen lär vara logistiskt sett helt omöjligt. Så jag tvingas antagligen låta tillfället gå mig förbi. Men men, man kan väl inte få allt här i livet antar jag. It’s five o’clock somewhere, men det är vid sju det gäller.

Matchen ikväll är i teorin inte avgörande, men väl i praktiken. Inget lag har någonsin vänt på 0-3 i matcher i en Stanley Cup-final och skulle Nashville torska måste de alltså skriva ett stort stycke NHL-historia för att vända på steken.

Men visst. Ett stort stycke historia har de ju redan skrivit. Vi får väl se hur den utvecklar sig.