Har du alltid velat vara Hardy Nilsson, Lars ”Osten” Bergström eller varför inte Kent Forsberg? Nu kan du! Out of the Park Developments fjärde upplaga av sitt hockeycoachspel är äntligen ute och vi har självklart testspelat det.

Vill du köpa spelet innan du läst recensionen utan bara längtar efter att få spela ett hockeymanagerspel gör du det för $39,99 via denna länk.

Fotbollsvärlden har ju alltid varit ett steg före vad gäller managerspel. Särskilt Football Manager som numera finns både som datorversion och mobilspel – med ett extremt kraftfullt utvecklarteam bakom som jobbat med managerspel sen åtminstone 90-talet. För oss hockeyälskare har det inte alltid varit lika lätt att hitta spel som passar. Jag minns att jag på min Pentium-dator någon gång i min ungdom hittade ett hyfsat roligt spel som mest gick ut på att hitta en bra balans i laget och drafta bra spelare och trades. En säsong avklarades på typ en timme, så det var inte särskilt mycket djup eller detalj.

Nu, 2017, har vi kommit lite längre än så i hockeymanagervärlden. Utvecklarna hos Out of the Park Developments (framöver kallade OOTP) har redan hunnit med att göra tre spel innan denna version, med blandade recensioner. Jag själv har inte testat något av dem tidigare, så jag har inte något att jämföra med, utan kastar mig rakt in i spelet som den rookie jag är.

Nöje helt utan action, är det möjligt?
Men det är ingen heteld som möter mig direkt, som van spelare av EA Sports NHL-spel är det väldigt lite som händer i Franchise Hockey Manager 4 (framöver kallat FHM4). Det är helt klart mest riktat till de som verkligen uppskattar de små detaljerna med hockeyn snarare än de som gillar action, hårdrock och knasiga maskotar. Det är strategier på alla nivåer, genomtänkta planer och taktik och långsiktigt tänkande rakt igenom.

I FHM4 är det den dagliga verksamheten som spelar roll, och inte bara de 2-3 matchtimmarna varje speldag. Du måste agera både GM och hitta rätt spelare till klubben samtidigt som du är head coach och bestämmer hur laget ställer upp och vilken sorts hockey ni ska lira.

En rolig utmaning vore så klart att försöka ta sig upp i något seriesystem (från Hockeyallsvenskan till SHL går till exempel), men som den die hard Islanders-fan jag är kan jag inte motstå frestelsen att kicka Doug Weight och Garth Snow på en och samma gång och ta över alla deras uppgifter utan någon som helst erfarenhet.


Rebuild? Jo tjena, jag siktar på Stanley Cup första säsongen!

Du kan ställa in vilken sorts GM och head coach du ska vara i stil – jag är självklart en Wheeler-Dealer som GM och före detta forward som nu bytt om till kostym som head coach, vilket leder till att jag automatiskt får ett väldigt offensivt spelsätt utan särskilt mycket fysiskt spel som grund för min hockeyfilosofi. Nog för att jag var en power forward under min korta karriär, men okej då.

Det första man gör som manager kan avgöra ens karriär…?
Vidare får jag instruktioner från ägarna, en budget att röra mig med och ett helt Islanders-lag att leka med. Så vad gör jag först? Signar Tavares på ett långtidskontrakt, så klart! Efter det går timmarna åt till att se över löner (Tavares blev rätt dyr till slut…), motståndarlagens spelare, klubbens talanger, taktikalternativ, spelschema och så vidare. Detaljrikedomen är enorm men ändå alldeles lagom för en hockeysimulator. Jag känner aldrig att ”det här borde jag sätta en praktikant på”.

Det viktigaste en Islanders-GM kan göra

Har du spelat många Football Manager-spel tidigare kommer du känna igen upplägget i FHM4. Mycket handlar om scouting, taktik och kommunikation med övriga i klubben. Självklart är hockeyvärlden lite annorlunda med draftsystem, salary caps och allt sånt, men grunden är densamma. Och det är på en lagom nivå och detaljrikedom, det blir aldrig för komplicerat eller långtråkigt.

Avslutningsvis: Franchise Hockey Manager 4 är ett absolut måste om du är lika nördig med hockey som jag är och älskar mer än bara det som händer på isen. Till skillnad från moderna spel som erbjuder casino-liknande loot boxes finns det inte en massa pay-to-win-funktioner – du köper spelet och spelar det, that’s it. Och med den tid du förmodligen kommer lägga på spelet är de 40 dollar det kostar ett rätt billigt timpris.

Här kan du köpa Franchise Hockey Manager 4!

/Tomas Nilsson