Uffe Bodin
VIDEO: Tidernas fem VÄRSTA målvakstfajter i NHL
ANNONS

Magnus Hellbergs fajt med John Muse i helgens AHL-möte mellan Milwaukee och Charlotte var en ovanlig syn. Efter den omtalade målvaktsfajten mellan Ray Emery och Braden Holtby i fjol diskuterade NHL möjligheten att införa tio matchers avstängning för att få ett stopp på de relativt ovanliga uppgörelserna mellan burväktarna. Sedan dess har vi inte sett några slagsmål mellan de maskerade männen i NHL.

Genom åren har det blivit en och annan legendarisk batalj målvakter emellan. Egentligen tycker jag inte att det är speciellt underhållande när två målvakter brakar samman, däremot ser det förbaskat komiskt ut på grund av all utrustning. Dels för att den gör målvakterna otympliga och rätt osmidiga (åtminstone när det kommer till andra saker än att stoppa pucken), dels för att utrustningen har en tendens att lossna, hänga och slänga när de försöker slåss. Resultatet blir att de ofta ser ut som tilltygade fågelskrämmor på isen.

Nu när målvaktsfajten kan vara ett minne blott i NHL finns det anledning att sammanställa ett dokument över de mest minnesvärda (eller värsta, om man så vill) slagsmålen puckmotare emellan. Jag har valt ut fem stycken fajter som har fastnat i mitt minne, men har säkerligen glömt flera stycken. Var vänliga att komplettera i kommentarsfältet om ni har några förslag på fajter jag har ignorerat.

5) Tommy Salo vs. Dan Cloutier

Under avdelningen ojämna målvaktsfajter tillhör den här antagligen toppskiktet. Det var i derbyt mellan New York Islanders och New York Rangers den 4 april 1998 som det tog hus i helsicke. Rangers superpest P.J. Stock, som numera har anslutit till oss på den mörka sidan för att jobba med media, var feg nog att ge sig på polacken Mariusz Czerkawski av alla spelare. Tommy Salo gjorde det nobla att försöka skydda ”Marre” som fick ganska bra med stryk. Rangers målvakt Dan Cloutier reagerade på det och gav Salo en rejäl omgång. Salos klena tröst? Islanders andra svenska målvakt, Tommy Söderström, fick ännu mer stryk i en uppgörelse med New Jerseys Corey Schwab ett par år tidigare.

4) Brent Johnson vs. Rick DiPietro

Det är många som skrattar åt Rick DiPietros NHL-karriär i dag, men jag kan inte låta bli att lida med honom. Målvakten som draftades som etta 2000 skrev ett ökänt 15-årskontrakt med New York Islanders, men hann bara spela av något enstaka år på det innan återkommande knäproblem sinkade hans framfart i ligan. Hans fajt med Pittsburgh Penguins målvakt Brent Johnson summerar tyvärr hans karriär på ett rätt passande sätt…

3) Ron Hextall vs. Felix Potvin

Ron Hextall är tveklöst den mest temperamentsfyllda målvakten i NHL:s historia – fråga bara Kenta Nilsson. Bara det faktum att Philadelphia Flyers nuvarande general manager samlade på sig 584 utvisningsminuter under karriären säger en hel del om vilket dåligt humör han kunde ha på isen. Hextall deltog i sin beskärda del av slagsmål under karriären, men hans uppgörelse med Toronto Maple Leafs målvakt Felix Potvin är kanske den mest omtalade. Inte för att Hextall kastade utmanade Potvin, utan för att den mindre och nederlagstippade torontokeepern faktiskt står upp riktigt bra i den livliga fajten.

2) Ray Emery vs. Martin Biron OCH Andrew Peters

Ray Emerys boxningsfetisch är ganska väldokumenterad vid det här laget. Veteranmålvakten, som numera backar upp Steve Mason i Philadelphia, har haft åtskilliga boxningsmotiv på sina hjälmar under karriären och när tillfälle har getts har han även sett till att få boxas lite själv på isen. Utöver den ovan nämnda bataljen med Braden Holtby är hans slagsmål med Martin Biron i det hatiska mötet mellan Ottawa Senators och Buffalo Sabres i februari 2007. Att han slåss med Biron är en sak, att han sedan tvingas ta sig an Buffalos tungviktare Andrew Peters under samma fajt är en helt annan. Det mest anmärkningsvärda med hela fajten – Emerys breda leende.

1) Patrick Roy vs. Mike Vernon

Den klassiska fejden mellan Detroit Red Wings och Colorado Avalanche är antagligen den största (och blodigaste) rivaliteten vi har haft i NHL under de senaste 20 år. Allt började med Claude Lemieuxs vidriga tackling på Kris Draper och fortsatte med åtskilliga slagsmål och attacker under flera års tid. När till och med målvaktsfajterna blev vardagsmat i matcherna mellan rivalerna förstår även ni som inte var tillräckligt gamla för att registrera händelserna att det här var något utöver det vanliga. Drabbningen mellan Patrick Roy och Mike Vernon är den mest omtalade. En fullständigt galen Vernon rusar omkring på isen som en rabiesbiten hund och delar ut några rätt feta smockor på Roy innan dammet har lagt sig. Roy lyckades något bättre när han slogs med Vernons målvaktskollega Chris Osgood i ett senare möte mellan dödsfienderna, men vi kan nog alla vara överens om att han var bättre när han koncentrerade sig på att stoppa pucken.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch