Uffe Bodin
Här är SHL-svenskarna som kan hamna i NHL
ANNONS

SHL-slutspelet är på väg in i ett spännande skede. Skellefteå ska ha sällskap av ytterligare tre lag i semifinalspelet. Det är med andra ord dags att – klyschvarning – skilja agnarna från vetet. Men det är inte bara ädla SM-medaljer som står på spel. Precis som fjolårets slutspel blev ett bevis för finns det NHL-kontrakt att vinna på att ge ett bra uppträdande när det drar ihop sig.

Vissa spelare är redan draftade eller till och med sajnade av NHL-klubbar, men det finns även kategorin ”free agents”, alltså spelare som inte tillhör några NHL-klubbar utan kan gå till högstbjudande intressent. I fjol såg vi exempelvis Melker Karlsson (San José), Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia), Joakim Lindström (St. Louis) och Dennis Everberg (Colorado) gå som free agents på det viset.

Här har jag plockat ut sex svenska spelare – en målvakt, fyra backar och en forward – och en bubblare som jag utifrån prestationerna den här säsongen tror har chansen att ta sig över Atlanten kommande säsong.

* Markus Svensson, målvakt, Skellefteå
Redan förra sommaren hade Svensson anbud från Edmonton Oilers, ett anbud som kom lite för sent och lite för överraskande för att resultera i något skrivet kontrakt. Efter ännu en stark säsong, som mycket väl kan sluta med ännu ett SM-guld och kanske till och med VM-spel, har Svensson stärkt sina NHL-aktier ytterligare. Men är han inte som 30-åring för gammal för att få en chans, kanske någon undrar? Nej, som Viktor Fasth och många med honom har visat de senaste åren är åldersdiskriminering ingenting NHL-klubbarna sysslar med när de letar efter nya målvakter.

* Tim Heed, back, Skellefteå
Han var kontrakterad av Anaheim Ducks, men bröt det avtalet när han gick till Skellefteå 2013 och ska således räknas som free agent ur NHL-perspektiv. Efter en imponerande genombrottssäsong, där han blev tvåa i SHL-backarnas poängliga med 37 poäng och spelat i Tre Kronor, har 24-åringens status höjts avsevärt. Skellefteå har transformerat den tidigare talangen från en endimensionell offensiv back till en fysiskt och defensivt starkare försvarspjäs. Det är egenskaper som säkerligen har gjort att NHL-scouterna har fått upp ögonen för honom.

* Erik Gustafsson, back, Frölunda
Edmonton Oilers draftade Gustafsson 2012, men valde bort möjligheten att sajna honom förra sommaren. Därmed är han fri att gå till vilken klubb som helst. Frölundabacken har visat att han har mognat på isen den här säsongen och tar bättre beslut med pucken samtidigt som han har höjt sin offensiv ytterligare. Står på gränsen till landslagsspel och kanske är det den lilla detaljen som fattas för att en NHL-klubb ska ta chansen.

Daniel Rahimi, back, Linköping
”Rambo” hade antagligen suttit på ett NHL-kontrakt redan i dag om det inte vore för den där olyckliga skadan på VM förra våren. Nu har den fysiske backbjässen, som spelade farmarlagshockey i två säsonger i unga år, gjort sin i särklass bästa SHL-säsong och etablerat sig i landslaget. Han har massor av NHL-ögon på sig och det ska antagligen till en smärre katastrof i VM för att han inte ska bli sajnad. Den spelaren på listan som jag är mest övertygad om att han kommer att spela i Nordamerika kommande säsong.

Jonas Junland, back, Linköping
Daniel Rahimis backpartner har i mina ögon varit SHL:s bäst back den här säsongen om man ser till allround-kvalitéerna. Han bidrar offensivt med sina poäng och är ett hot i powerplay samtidigt som han defensivt har varit en stark kugge i LHC:s svårpenetrerade boxplay. Har i likhet med Rahimi gjort en sejour i Nordamerika redan och har viktig erfarenhet därifrån.

* Marcus Sörensen, forward, Djurgården
Tog stundtals SHL med storm tack vare sig snabbhet och genombrottsstyrka. Är fortfarande ojämn i sina prestationer, men har helt klart ett internationellt spel i sig, kvalitéer som gör honom gångbar i Nordamerika. Draftades ursprungligen av Ottawa Senators på inrådan av dåvarande scouten Anders Forsberg, som sedermera tog med honom till Skellefteå. Har vuxit och mognat en hel del sedan dess.

BUBBLARE

* Joel Lassinantti, målvakt, Luleå
NHL-klubbarna gillar stora målvakter och ser skeptiskt på alla burväktare som mäter under 185 centimeter. Samtidigt är framgång svår att blunda för och med tanke på hur bra Lassinantti har presterat i såväl grundserie som slutspel skulle jag bli förvånad om inte någon klubb väljer att följa upp genombrottsmannens prestation. Jag tror inte att Lassinantti blir sajnad i sommar, men om han presterar på samma nivå kommande säsong tror jag definitivt att det kommer att klia i fingrarna på en del NHL-klubbar.

Slutligen, en liten bonuslista…
Här är spelarna som redan är sajnade av NHL-klubbar, utlånade till svenska klubbar och som kan förväntas försvinna till hösten:

SHL:
Christian Djoos, b, Brynäs (Washington)*
Linus Arnesson, b, Djurgården (Boston)*
Mikael Wikstrand, b, Frölunda (Ottawa)
Max Görtz, fw, Frölunda (Nashville)
Erik Karlsson, fw, Frölunda (Carolina)
Ludwig Byström, b, Färjestad (Dallas)*
Mattias Bäckman, b, Linköping (Dallas)
Jakub Vrána, fw, Linköping (Washington)
Daniel Zaar, fw, Luleå (Columbus)
Linus Ullmark. mv, Modo (Buffalo)
Oskar Sundqvist, fw, Skellefteå (Pittsburgh)
Nick Sörensen, fw, Skellefteå (Anaheim)
Petr Zamorsky, b, Örebro (N Y Rangers)

Hockeyallsvenskan:
Emil Molin, fw, Rögle (Dallas)

* – redan på plats i AHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL