Vancouver
Blågul navelskådning: de svenska NHL-målvakterna
ANNONS

Stolthet eller skam? För nionde säsongen i följd utvärderar Uffe Bodin de blågula insatserna i NHL under den gångna grundserien. Först ut att få sömmarna synade är målvakterna.

Att kritisera svenska NHL-spelare har sällan legat för svensk media. Det stryks oftast medhårs och därmed tenderar journalistiken att bli rätt lam.

Visst, vi gläds åt att våra landsman gör bra ifrån sig, men när man läser rubrikerna kan man ibland få intryck av att våra NHL-svenskar är gudar. Och när en eller annan av våra gudabenådade stjärnor hamnar i fjärdekedjan eller – gubevars – i AHL, då är det naturligtvis lagledningen som är inkompetent.

I tre delar kommer jag att utvärdera de blågula insatserna under NHL:s grundserie. Förhoppningen är att göra det med en lite nyktrare inställning än i vanliga fall. Om jag lyckas kan bara du, kära läsare, avgöra.

För att betygsättas måste målvakten ha gjort minst tio och utespelaren minst 20 matcher i NHL den här säsongen. Betyget är inte bara satt utifrån insatserna på isen, utan även efter vilka förväntningar vi har haft på de enskilda spelarna. Dels utifrån fjolårets insatser, dels utifrån status. Ju fler meriter och högre status, ju högre krav. Betyget förklaras i kommentaren kring varje spelare.

Betygsskala:
5 – Allsmäktig
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Underkänd
0 – En skam för Sverige

I dag inleder vi med att betygsätta svenska målvakter:

Jhonas Enroth, Buffalo Sabres/Dallas Stars
Matcher: 50
Målsnitt:  3,07
Räddningsprocent: 90,4
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 18-26-2
Betyg: 3
Jhonas Enroth gick in i säsongen som förstakeeper för Buffalo Sabres och skötte den uppgiften så bra som det bara var möjligt i ligans sämsta lag. Med Sabres obefintliga försvar framför sig fick hade han en orimlig arbetsbörda och just därför gladdes man åt trejden som tog honom till Dallas och möjligheten att spela för ett lag som faktiskt hade något att spela för. Dessvärre för Enroth blev inte starten i nya klubben tillräckligt bra för att han skulle klara av att utmana finländaren Kari Lehtonen förrän Dallas chanser att nå slutspel var borta. Därav en svag trea i betyg. Nu blir Enroth unrestricted free agent i sommar och kan välja och vraka bland erbjudandena. Efter sejouren i Dallas är känslan att han kommer att tvingas ta ännu ett gig som backup-keeper. Om han mot förmodan inte väljer att återvända till Buffalo.

Viktor Fasth, Edmonton Oilers
Matcher: 
26
Målsnitt: 2,82
Räddningsprocent: 
88,8
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
6-15-3
Betyg:
1
Det är svårt att föreställa sig en mer otacksam målvaktsuppgift än att vakta kassen för Edmonton Oilers. Laget var ett skepp utan kapten under långa stunder den här säsongen och skvalpade omkring utan ledning och struktur på isen. Därför är det förståeligt att Viktor Fasth inte fick till det. Samtidigt var årets säsong hans definitiva chans att visa att han har vad som krävs för att vara förstakeeper i NHL, en chans han misslyckades att ta. När han väl spelade var han inte tillräckligt bra för att ge ett sjunkande Oilers chansen att vinna, men framför allt var det återigen skador som satte käppar i hjulet för 32-åringen. Just de återkommande skadeproblemen gör att det blir svårt för Fasth att hitta ny anställning i NHL.

Robin Lehner, Ottawa Senators
Matcher: 25
Målsnitt:
3,02
Räddningsprocent: 
90,5
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
9-12-3
Betyg: 
2
På förhand var känslan att det här var säsongen när Robin Lehner skulle peta ned Craig Anderson från tronen som förstamålvakt i Ottawa Senators. Nu blev det inte alls så. Lehner fick aldrig något flyt i spelet och säsongen förstördes i stället av en sen hjärnskakning. Det banade väg för fenomenet Andrew Hammond helt fantastiska säsongsavslutning som starkt bidrog till att ta laget till en osannolik slutspelsplats. Det är för tidigt att dra några slutsatser av Hammonds explosionsartade utveckling, men jag kan inte låta bli att undra om Lehners framtid finns i någon annan NHL-organisation. Klart är i alla fall att jag hade förväntat mig mer av Lehner den här säsongen. Han är en av få svenska NHL-målvakter just nu med potential att bli förstakeeper i ligan.

Anders Lindbäck, Dallas Stars/Buffalo Sabres
Matcher: 26
Målsnitt: 
3,11
Räddningsprocent:
 90,9
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
6-16-2
Betyg:
2
Anders Lindbäck gjorde motsatt resa som Jhonas Enroth, men med ett liknande resultat. Säsongsinledningen i Dallas Stars var rent ut sagt bedrövlig och blev antagligen inte bättre av att coachen Lindy Ruff gav svensken ett par offentliga sågningar och skickade ned honom till AHL med jämna mellanrum. Men lika dålig som Lindbäck var i Dallas, en nästan lika stor uppryckning gjorde han efter trejden till bottengänget Buffalo. Där hade han en räddningsprocent på 92,4 under säsongens sista skälvande månader. Om det räcker till ett nytt NHL-kontrakt ställer jag mig tvekande till. Även om Lindbäck lyfte sig i Buffalo har han inte lyckats vinna speciellt många matcher för ”bättre” lag som Tampa Bay och Dallas tidigare. Det kommer nog att avskräcka en och annan general manager. Som jag ser det är den gänglige gävlekillens bästa chans till fortsatt NHL-spel att Buffalo väljer att förlänga hans kontrakt.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Matcher: 
46
Målsnitt: 
2,25
Räddningsprocent: 
92,2
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
30-13-3
Betyg:
 4
På grund av karriärens första längre skadeuppehåll blev det en rätt udda säsong för Lundqvist. Han var inte i spel när New York Rangers upplevde sin kanske allra mest framgångsrika period på hela säsongen. Men även om han tvingades till ett två månader långt uppehåll var det här en väldigt positiv säsong för vår största NHL-stjärna. Att plocka 30 segrar på 46 matcher är ett makalöst bra facit. Om jag får lov att spekulera tror jag att Lundqvist hade kunnat bli en Vezina Trophy-finalist OM han inte blivit långtidsskadad. Nu får han i stället koncentrera sig på att jaga en ny Stanley Cup-final. Och med tanke på hur tajt det är i NHL den här säsongen är det inte omöjligt att så faktiskt blir fallet.

Eddie Läck, Vancouver Canucks
Matcher: 
41
Målsnitt: 
2,45
Räddningsprocent: 
92,1
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
18-13-4
Betyg:
 4
Vancouver Canucks värvning av Ryan Miller i somras gjorde att Eddie Läck fick ta ett kliv bakåt i hierarkin efter att ha avslutat förra säsongen som etta. Millers skada i februari öppnade dock dörren för svensken och han avslutade säsongen på ett så pass övertygande sätt att det skulle vara förvånande om han inte fick inleda slutspelsserien mot Calgary Flames som Canucks förstakeeper, även om Miller är spelklar. Eddie Läck har överträffat mina förväntningar och jag ser honom i dagsläget som den svenska målvakt som jämte Jhonas Enroth ligger närmast en plats som permanent förstakeeper i NHL.

Niklas Svedberg, Boston Bruins
Matcher: 
18
Målsnitt: 
2,33
Räddningsprocent: 
91,8
Segrar/förluster/övertids- och strafförluster: 
7-5-1
Betyg: 
3
Boston Bruins säsong blev en enorm besvikelse efter att laget sent omsider schabblat bort slutspelsplatsen. För Niklas Svedberg var säsongen dock på det hela taget lyckad. Han fick äntligen möjligheten att visa att han håller som andrekeeper i NHL. Även om han inte spelade överdrivet många matcher för Bruins visade Svedberg att han är kapabel att avlasta Tuukka Rask när det behövs. Det får ses som ett första steg mot mer speltid i NHL. Om det blir i Boston eller inte återstår att se då Svedberg sitter på ett utgående kontrakt. Malcolm Subban lurar i vassen, men en pålitlig backup-keeper kommer det alltid att finnas intresse för i NHL.

Ej betygsatta på grund av för få matcher:
Jacob Markström, Vancouver Canucks
Jonas Gustavsson, Detroit Red Wings
Anton Forsberg, Columbus Blue Jackets

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL