Uffe Bodin
VIDEO: Den tårögda historien om ”fjärilsbarnet”
ANNONS

Alla stöter vi på motgångar här i livet. Det kan vara problem med hälsan, strul med ekonomin eller privatliv som av olika anledningar havererar. Oavsett vad det än må vara är det ofta hur vi klarar av att hantera dessa motgångar som definierar oss som människor. Det är lätt att tappa fotfästet och bli uppäten av negativa tankar, men om man klarar av att härda ut och arbetar sig i rätt riktning, bort ifrån det svarta slukhålet är belöningen ofta stor i slutändan. Man blir lite starkare och lite mer bestämd som människa.

Ett beprövat knep för att inte negga ihop helt och hållet är att finna inspiration hos andra människor. När jag själv fick en mild form av cancer för ett par år sedan ville jag bara tycka synd om mig själv till en början, men när jag lyfte blicken och såg de andra patienterna omkring mig insåg jag hur lyckligt lottad jag egentligen var. Vid en cellgiftsbehandling fann jag mig omgiven av en kvinna som tvingats amputera ena benet på grund av sin sjukdom och en man som blivit av med ena armen. Det skulle med andra ord bara vara patetiskt av mig vare sig gnälla eller vältra mig i självömkan.

Lite samma känsla får jag när jag ser kanadensiska TSN:s dokumentär om 14-årige Jonathan Pitre från Russell, Ontario. Jonathan lider av en oändligt smärtsam och obotlig sjukdom som gör att hans hud är så känslig att den går sönder av minsta beröring. Det gör att han och andra med samma sjukdom kallas ”The Butterfly Children” eftersom deras hud är lika känslig som fjärilens vingar.

Historien om Jonathan Pitre är bitterljuv. Hans lidande sätter sig som en tagg i hjärtat samtidigt som det är svårt att inte imponeras och inspireras av hans enorma tapperhet, positiva attityd och livsglädje. Att ishockeyn har gett honom en extra gnista i livet gör att jag gladeligen kan posta dokumentären här i bloggen.

Jag måste dock varna känsliga tittare för en del rätt jobbiga scener. Och om du inte vill gråta offentligt är det nog bra att se den ensam, hemma på kammaren. Själv var jag ”dum nog” att se den här på tåget till Växjö inför kvällens final. Genant, var ordet…

Tack till Mikael H för tipset!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch