Uffe Bodin
VIDEO: En hjärtskärande uppmaning till NHL efter vännens död
ANNONS

Den 15 februari i år hittades den tidigare NHL-backen Steve Montador död i sin stuga i Mississauga i Kanada. Dödsorsaken är ännu inte känd, men ju mer man hör och läser om 35-åringen, ju mörkare ter sig bilden av hans sista levnadsår.

Montador var begränsad som hockeyspelare. Tack vare tuffhet, attityd och offervilja samlade han ihop 571 NHL-matcher i sex olika NHL-klubbar. Rollen han fyllde gjorde honom populär bland lagkamrater och fans, men den utsatte också hans kropp för omänskliga prövningar. Exakt hur många hjärnskakningar han drabbades av under karriären är inte offentliggjort, men det var tillräckligt många för att han skulle tvingas sluta spela hockey efter en kort sejour med KHL-laget Medvescak Zagreb förra säsongen.

Steve Montador.

Smärtan var en ständig medpassagerare under Steve Montadors NHL-karriär och den bröt sakta men säkert ned honom, både fysiskt och psykiskt. Den gjorde att han i likhet med många andra hockeyspelare blev beroende av smärtstillande mediciner, ett beroende som gick så långt att NHL och spelarfacket NHLPA fick kliva in och erbjuda rehabilitering.

Den värsta smällen kom emellertid när karriären konstaterades vara över. Över en natt hade Steve Montador inte bara förlorat sitt levebröd utan också det yrke som gav honom identitet och bekräftelse. Det i kombination med sviterna efter hjärnskakningarna skickade ned honom i ett svart hål av depression som fick fatala följder.

Det är just Steve Montadors tragiska öde som har fått Chicago Blackhawks forward Daniel Carcillo att kliva fram och svara för något av det modigaste en NHL-spelare har gjort i modern tid. Att sätta sig framför en videokamera och på ett skakande och uppriktigt sätt montera ned den idoliserade bilden av NHL:s machomän. Med gråten i halsen ger Carcillo en skrämmande bild av den gode vännen Montadors liv samtidigt som han öppnar upp sig själv och beskriver sin egen tuffa kamp mot missbrukets demoner. Ett missbruk som just Montador hjälpte honom att hålla i schack under deras gemensamma tid i Chicago Blackhawks.

Carcillos omtumlande vittnesmål är en oerhört viktig påminnelse om att det under all utrustning och alla väldimensionerade muskler finns en ömtålig människa som kan brytas fysiskt och psykiskt av de smärtsamma prövningar som sporten utsätter deras kroppar för. Det är lätt att peka på att det är extra illa i Nordamerika där spelarna i större utsträckning hanteras som handelsvaror än i exempelvis Sverige. Men utan att nämna namn vet jag att det finns svenska spelare på den här sidan av Atlanten som lider i tystnad, utan att utnyttja möjligheten till att få hjälp. För en bra karl ska ju reda sig själv och fan inte gnälla när det gör ont. Det anses vara ett svaghetstecken som det inte finns utrymme för i hockeyns machovärld. Det gäller även här i Sverige, där vi så sent som i januari nåddes av chockerande och fullständigt absurda uppgifter om hur allsvenska tränare tvingat två lagkamrater till en boxningsmatch under en träning, en boxningsmatch som ledde till en hjärnskakning för den ena spelaren. Ändamålet? Att få spelarna att tuffa till sig.

Vi vill gärna glamourisera spelare som tar en smäll för laget och fortsätter spela, en Josh Hennessy som kliver ut på isen och fortsätter som ingenting har hänt efter att en missriktad puck vanställt hans ansikte bara minuter tidigare. Men har vi då betänkt vad konsekvenserna av ett sådant ”hjältedåd” kan bli? Se bara på André Deveaux. Det är knappast någon som hyllar honom i dag för att han lurade Rögles läkare och spelade vidare – med en kraftig hjärnskakning ska tilläggas – efter att ha tacklats medvetslös i direktkvalet mot Västerås. Det bidrog snarare till den härdsmälta som kallats en av svensk hockeys största skandaler genom tiderna.

Steve Montador gnällde aldrig utan spelade alltid vidare. I slutändan bidrog det till att kosta honom det som ska vara viktigast för oss alla. Hans liv.

*****

Videoklippet här nedan är taget från The Players’ Tribune, en alldeles förträfflig sajt där NHL-spelare på ett öppet sätt delar med sig av sina erfarenheter – onda som goda – från sina karriärer. Daniel Carcillos uppmaning till NHL att bli bättre på att förbereda sina spelare på ett liv efter karriären är det klart mest skakande inlägget på sajten hittills. Det publicerades i går och har redan setts av över 100 000 tittare på YouTube. Ni kan läsa hela Carcillos berättelse om sin reaktion efter vännen Steve Montadors tragiska bortgång här: http://www.theplayerstribune.com/nhl-daniel-carcillo-steve-montador-video/ 

http://www.theplayerstribune.com/nhl-daniel-carcillo-steve-montador-video/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga