Uffe Bodin
RANKING: Här är SHL:s tio bästa juniorer
ANNONS

Med ett par veckor kvar till den svenska säsongsstarten bläddras det febrilt mellan sidorna på EliteProspetcs.com. Vilket SHL-lag är mest förbättrat? Vilka har de fräsigaste nyförvärven? Och vilka vinner SM-guld? Frågorna är många, spekulationerna ännu fler.

Mitt i allt browsande fastnade jag för juniorerna i SHL. Jag har inte på fötterna för att hävda att det är ovanligt många bra juniorer i ligan i år, men i alla fall tillräckligt många för att det kändes intressant att ranka dem. Så sagt och gjort. Här är min alldeles personliga ranking över vilka juniorer jag tycker är mest intressanta inför säsongen 2015/16.

Jag har tagit hänsyn till flera parametrar när jag satte ihop den här rankingen. Först och främst hur bra jag tycker spelarna i fråga är, givetvis. Men också hur deras utsikter till att få speltid/en bra roll i respektive SHL-lag ser ut.

OBS! Att vara junior innebär den här säsongen att man är född 1996 eller senare.

10) Jacob Larsson, b, Frölunda
Tveklöst en av de mer talangfulla spelarna på den här rankingen. Larsson har skickligheten och spelsinnet för att gå en ljus framtid till mötes i NHL. Jag tror dock att han får vänta ytterligare ett år på SHL-genombrottet. Konkurrensen i Frölundas backbesättningen är minst sagt tuff och därför har jag i ärlighetens namn svårt att se att Larsson ska få den speltiden han behöver för att göra något större avtryck i SHL redan nu.

9) Andreas Englund, b, Djurgården
Stor, tuff och robust. Englund är ingen finlirare, men kan han vara aggressiv på rätt sätt och hittar rätt i positionsspelet blir han en defensiv nyckelspelare för Djurgården. Då Daniel Fernholms framtida förehavanden på isen fortfarande är höljda i dunkel kan 19-åringen räkna med stort förtroende i framför allt boxplay. Det blir även intressant att se om jämngamle parhästen Adam Ollas Mattsson också kan ta ett kliv framåt. I nuläget känns det som om Englund är ett par steg före honom.

8) Gustav Forsling, b, Linköping
Förra säsongens JVM-succé följdes av en tung vår för Forsling. En handledsskada har satt käppar i hjulet och det var först nu under försäsongen som han kunde göra comeback. Den långa frånvaron gör att jag sätter ett frågetecken för Forsling inför säsongen. Kan han lägga skadan bakom sig och fortsätta skjuta lika hårt och precist som tidigare lär han bli en stor tillgång för LHC. Inte minst i powerplay.

7) Gabriel Carlsson, b, Linköping
Det vore fel att påstå att Gabriel Carlsson kom från ingenstans, men genombrottet i SM-slutspelet var ändå lika plötsligt som välkommet. Den i Örebro fostrade backen visade prov på ett moget och välbalanserat uppträdande på isen. Är i första hand en stark defensiv kraft, men har visat att han är en skicklig passningsspelare med bra spelsinne. Har imponerande storlek och räckvidd.

6) Oskar Lindblom, fw, Brynäs
Ska vi kalla honom ”gubben i lådan”? Lindblom har förmågan att vara osynlig i stora delar av en match, men likväl lämnar han isen med ett par poäng i fickan. Är en smart spelare som ofta befinner sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Har dessutom ett fruktat skott som gör honom till något av en ”Jakob SIlfverberg light”. Förväntas ta en större roll i Brynäs i år och bör kunna göra fler än de 15 poäng han samlade ihop i fjol.

5) Kevin Stenlund, c, HV71
En personlig favorit som gick in och visade framfötterna rejält förra säsongen. Så pass att Columbus Blue Jackets överraskande valde att plocka honom redan som 58:e spelare i draften i somras. Den gänglige stockholmaren har en majestätisk spelstil och är trots sin storlek väldigt elegant på isen. Har lidit av en hel del skadebekymmer tidigt i karriären, men ser ut att ha fått rätsida på dessa nu. Jag blir inte alls förvånad om den här killen slår sig in i det svenska JVM-laget i slutändan.

4) Carl Grundström, fw, Modo
Svensk ishockey suktar efter målskyttar och här har vi en kille som har utrustats med sådana avundsvärda kvalitéer. Sköt 21 mål på 27 J20-matcher som 17-åring i fjol och visade under stundom att han hörde hemma i SHL. Nu tror jag att han tar ytterligare ett kliv i utvecklingen och blir en ännu mer pålitlig spelare för Modo. Tippas gå i första rundan av NHL-draften nästa sommar. Tvåsiffrigt i antal SHL-mål och JVM-spel känns inte uteslutet.

3) Sebastian Aho, b, Skellefteå
Spelsinnet och puckskickligheten kan ingen ifrågasätta. Det är storleken som har varit det återkommande temat när man pratat om Sebastian Aho och hans potential. Han har passerat NHL-draften orörd vid två tillfällen. Det lär han inte göra en tredje gång om han kan ta nästa steg i SHL. Aho har egenskaper som kan göra honom till en powerplay-specialist. För att sätta utropstecken bakom den här säsongen behöver han ta klivet och producera fler poäng – och dessutom göra ett jämnare JVM än vad som var fallet i Toronto i fjol. Alla förutsättningar för att lyckas finns där i ett ungt Skellefteå-försvar.

2) Joel Eriksson Ek, c, Färjestad
Orädd, rak och tuff. Joel Eriksson Ek imponerade i SHL i fjol och tog för sig på ett så där respektlöst sätt som man alldeles för sällan ser juniorer göra. Det föranledde Minnesota Wild att plocka honom som 20:e spelare och första svensk i draften. 18-åringen är bra över hela banan. Han kommer aldrig att bli den där riktigt stora poängsprutan på seniornivå, men komplett som han är kommer han att kunna bidra på olika sätt i alla spelformer. Den här säsongen är förhoppningen att han ska kunna få nödvändigt med speltid i SHL. Konkurrensen i Färjestad är betydligt tuffare än i fjol, men är det någon som har vinnarskalle nog att hantera det är det Eriksson Ek.

1) Axel Holmström, c, Skellefteå
Hur bra kan Axel Holmström egentligen bli? Jag tror att vi kommer att få en liten fingervisning på det den här säsongen. Genombrottet i SM-slutspelet, där han antagligen var Skellefteås bästa spelare, har höjt förväntningarna till nästan orimligt höga höjder. Tack och lov är Elite Prospect Award-vinnaren en kille med fötterna på jorden och huvudet påskruvat. Det borgar för en riktigt bra säsong där han har goda möjligheter att fördubbla fjolårets poängskörd (20 poäng) i SHL. Det här kan mycket väl vara det sista vi ser av det här jättelöftet i Sverige under en lång, lång tid framöver.

Har jag glömt någon?
Ja, det hoppas jag! Det allra roligaste är när det dyker upp något otippat namn som gör succé. Kanske kan den spelaren bli John Dahlström eller Anton Karlsson i Frölunda, Lukas Vejdemo i Djurgården eller Rasmus Asplund i Färjestad. Eller kan Jens Lööke, Brynäs, eller Filip Ahl, HV71, ta klivet och göra jämnare säsong än vad som var fallet i fjol ? Christian Jaros och Christopher Mastomäki i Luleå är andra spelare jag ser fram emot att få se. Samma sak med Jesper Lindgren och Axel Ottosson i Modo och Marcus Pettersson i Skellefteå. Listan på intressanta bubblare är lång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL