• Publicerat 28 augusti, 2015
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TALANG I MASSOR. Som Uffe Bodins ranking indikerar finns det en hel del spännande juniorer i Hockeyallsvenskan den här säsongen.Foto: Bildbyrån

I går rankade jag de bästa juniorerna i SHL efter eget tycke och smak. Någon på Twitter undrade om jag inte kunde göra samma sak med juniorerna i Hockeyallsvenskan, och jo, varför inte? Jag har visserligen inte följt Hockeyallsvenskan lika intensivt som SHL de senaste åren, men många av de främsta juniorerna som ska spela allsvensk hockey i år kunde man följa i såväl juniorlandslag som J20 SuperElit och SHL i fjol, vilket givetvis underlättar enormt när man ska dra ihop den här typen av ranking.

OBS! Att vara junior innebär den här säsongen att man är född 1996 eller senare.

10) Jonathan Davidsson, fw, Asplöven
Davidsson utgjorde en av J20 SuperElits bästa kedjor med Lukas Vejdemo och Daniel Bernhardt i Djurgården i fjol och krönte säsongen med ett SM-guld. Kreativ spelare med vass skridskoåkning som blir spännande att se i Hockeyallsvenskan. Hur klarar han av att kliva upp och spela bland män och, framför allt, hur hanterar en 18-årig kille att flytta från Stockholm till Haparanda? Svaren på dessa frågor avgör hur bra han kommer att lyckas i Asplöven. Hockeymässigt finns alla förutsättningar på plats för Dif-lånet.

9) Fredrik Forsberg, fw, Leksand
Det var ett tufft fjolår för Filip Forsbergs yngre bror. Han fick delar av säsongen förstörd av en skada och fick aldrig så mycket speltid i A-laget som man på förhand hade förväntat sig. Leksands degradering till Hockeyallsvenskan och den därtill följande spelarflykten kan vara en välsignelse för den skicklige forwarden med det vassa skottet. Konkurrensen om speltid känns överkomlig och kanske kan han till och med slå sig in i någon av toppformationerna. Frågetecken för skridskoåkningen och främst då explosiviteten, men den uppges vara något som Forsberg den yngre jobbat hårt på i sommar.

8) Jonathan Dahlén, fw, Timrå
Uffe Dahléns son lämnade HV71 under uppmärksammade former i fjol och hamnade i Timrå där han tog fina kliv i sin utveckling. Sköt 25 mål för Timrås J20-lag som B-junior och var en av svenskarna som fick mest beröm när Småkronorna floppade under U18-VM i Schweiz. Var dessutom en av de stora nyckelaktörerna när Timrås J18-lag plockade hem ett SM-brons. Utrustad med ett bra skott och är en pålitlig målskytt. Spelade fem allsvenska matcher i fjol. Det lär bli betydligt fler i år.

7) Pierre Engvall, fw, Mora
Den Toronto Maple Leafs-draftade speedkulan vräkte in poäng i J20 SuperElit, men hade svårare att hävda sig på seniornivå när han fick chansen där. Flytten från Frölunda till Mora är perfekt för en spelare som jagar nästa kliv i utvecklingen. Moras ungdomliga budgetsatsning gör att flera yngre förmågor kommer att få möjlighet att visa framfötterna i Hockeyallsvenskan. Med sin storlek, sin fart och sitt driv är Pierre Engvall en spelare som kan dra nytta av den situationen.

6) Lucas Ekeståhl Jonsson, b, Björklöven
J20 SuperElits poängmässigt sett näst bästa back i fjol med 44 poäng på 41 matcher i Modo. Lucas Ekeståhl Jonsson är en spelskicklig powerplay-expert med bra passningsspel och fin blick för spelet. Nu återvänder han till moderklubben Björklöven där han kommer att få vara del av en spännande satsning under Tommy Jonssons ledning. Björklöven har redan ett par vassa offensiva backar, men bli inte förvånade om Ekeståhl Jonsson styr och ställer i lagets powerplay ett par månader in på säsongen.

5) Linus Sandin, fw, Mora
En av försäsongens stora snackisar. Linus Sandin, med rötterna i Uppland, spelade så pass bra för Mora under de inledande träningsmatcherna att Modos coach Larry Huras valde att plocka tillbaka honom till Örnsköldsvik för att testa den utlånade forwarden i ett par träningsmatcher med SHL-laget. Även i den miljön visade Sandin prov på bra spel. 19-åringen hade en gedigen säsong i Modos J20-lag i fjol och beskrivs som en smart spelare med temperament och vinnarskalle. Det blir spännande att se vad succén i träningsmatcherna betyder för självförtroendet när pucken släpps på riktigt nästa månad.

4) Linus Söderström, mv, Vita Hästen
Kastades hastigt och lustigt in i rollen som förstamålvakt på JVM förra året när Jonas Johansson skadade sig alldeles innan turneringsstarten. Söderström gjorde en mycket gedigen insats i Toronto, men fick aldrig chansen att skörda frukterna efter den. Kort efter hemkomsten kom beskedet att målvaktstalangen var tvungen att operera höften och därmed försvann hela vårsäsongen i ett nafs. Nu är han utlånad till Vita Hästen av Djurgården och får det tuffa uppdraget att konkurrera med fjolårets succémålvakt Axel Brage. Tror ändå att Söderström kommer att göra minst 20 starter och håller bara kroppen blir han givetvis en svensk nyckelspelare på JVM återigen.

3) Olle Alsing, b, Almtuna
Jag fick upp ögonen på allvar för Alsing när U19-landslaget spelade en turnering i Göteborg i våras. Avsaknaden av storlek och framför allt kilon kompenserades med ett riktigt bra spelsinne och smartness. Även om han inte är högerfattad finns det en hel del likheter mellan Alsing och en ung Anton Strålman. Musklerna kommer att komma tids nog, men Alsing har hockeykvalitéer som man inte kan träna upp. Det här kan mycket väl vara en back som får ett stort allsvenskt genombrott i ett ungt Almtuna den här säsongen.

2) Christoffer Ehn, c, Bik Karlskoga
Christoffer Ehn hade svårt att få speltid i SHL förra säsongen. Det var först när skadorna hopade sig för Frölunda i slutspelet som den Detroit Red Wings-draftade tvåvögscentern kom in i laget på allvar. Inför den här säsongen var Ehn smart nog att inse att det antagligen kommer bli tufft att få mer än ett par ströminuter per match i en fjärdekedja i SHL. Att välja spel i Bik Karlskoga är en perfekt lösning som inte bara kommer att generera mer speltid, utan även ge den Skarafostrade 19-åringen möjligheten att vässa sina offensiva egenskaper på seniornivå. Det hade han inte fått i Frölunda. Räkna med att Christoffer Ehn kommer att vara given i det svenska JVM-laget, även om han spelar allsvensk hockey den här säsongen.

1) Robin Kovács, fw, AIK
Det var ett explosivt genombrott i Hockeyallsvenskan för AIK:s skridskofantom förra säsongen. Med sina 17 mål var han överlägset bäst bland juniorerna i allsvenskan och fick mycket välförtjänt ta emot Guldgallret för sina insatser på isen. Jag räknar kallt med att Kovács kommer att vara Hockeyallsvenskans främsta junior den här säsongen också. Det enda som möjligtvis kan förhindra det är att Rögle, klubben som han numera tillhör, väljer att plocka upp honom i SHL om succén i AIK blir för stor. Håller Kovács huvudet kallt, temperamentet under kontroll och fortsätter att vara en poängproducent av rang för AIK ligger vägen till JVM-spel i Helsingfors öppen för honom.

Har jag missat några spelare?
Förmodligen. Efter fjolårets hårdsatsningar, där ombyggnationen av seriesystemet öppnade för fler allsvenska lag att kliva upp i SHL, har fler och fler allsvenska klubbar valt ekonomiskt försiktiga lösningar. Det vill säga fler yngre och billiga spelare. Vi kommer dessutom säkerligen att få se ännu fler juniorer i Hockeyallsvenskan på sikt, när SHL-klubbarna börjar låna ut sina talanger för att ge dem chansen att härdas bland fullvuxna män. Av de spelarna som inte tog plats på den här listan är det flera som ni med fördel kan hålla ett öga på. Det gäller inte minst Moras spännande backtalang William Pethrus, AIK-duon Jesper Bratt och Philip Magnusson, Oskarshamns lån Erik Källgren (Linköping) och John Nyberg (Frölunda), Almtunas djurgårdslån Albin Lundin och Västerås 97:a Lukas Zetterberg, son till mångårige SHL-spelaren Patrik Zetterberg. Nu när det har blivit svårare för de allsvenska klubbarna att nå SHL kan ligan bli mer av en utvecklingsplats för unga spelare. Det kanske låter som ett hemskt öde, men personligen tycker jag att det faktiskt kan göra Hockeyallsvenskan ännu mer tilltalande. Framtiden startar här – och den är ljus.