Uffe Bodin
Framtidens stjärnor – mina sex unga genombrottsmän i SHL
ANNONS

Då var det dags att träda in i hockeybubblan igen. I kväll släpps pucken i SHL och med Hockeyallsvenskan och snart även NHL i gång viftar jag adjö till mina vänner och säger: ”Vi ses igen nästa sommar!”

Skämt åsido, det ska bli ett sant nöje att få igång den här showen igen. SHL ser faktiskt mer intressant ut än på länge tack vare flera klubbars ambitiösa satsningar. Jag tror exempelvis inte att Skellefteå kommer att defilera hem grundserien som i fjol. Det finns många fler om budet nu, även om västerbottningarna är min givna guldfavorit.

Men nog om det – vill ni läsa mina laganalyser och tips föreslår jag att ni läser gårdagens blogginlägg. I dag kommer jag att plocka ut sex spelare, födda 1994 eller senare, som jag tror kommer att få sina genombrott i SHL i vinter. Detta i form av en målvakt, två backar och tre forwards.

Målvakt: Marcus Högberg, Linköping
Vi har väntat på att genombrottet ska komma. I fjol blandade och gav Högberg mellan stolparna, men visade ändå att han är på rätt väg i utvecklingen. Nu har han en riktigt fin försäsong bakom sig och jag inbillar mig att han är redo att konkurrera ut stabile David Rautio och bli LHC:s förstaval. Har storleken, lugnet och mentaliteten för att få ett genombrott i Linus Ullmark/Joel Lassinantti-klass.

Back: Gustav Forsling, Linköping
Den hårdskjutande juniorbacken fick tyvärr aldrig chansen att bygga vidare på sitt fina JVM i vintras. Kort efter hemkomsten från Toronto skadade han handleden och tvingades avsluta säsongen i förtid. Operationen som följde hämmade honom ända fram till mitten av augusti, men att döma av hans spel i träningsmatcherna för både LHC och Juniorkronorna har inte utvecklingen tagit någon skada. Rikard Grönborg hyllade honom efter insatsen i U20-turneringen i Ryssland och poängen har flödat in. Hans kanon till direktskott kommer att bli ett svårstoppat vapen i LHC:s powerplay i vinter.

Back: Lukas Bengtsson, Frölunda
Man fick nypa sig i armen när man såg Lukas Bengtsson i slutspelet i våras. Han kom från Mora till Frölunda i tuffast tänkbara läge och var en av lagets bästa spelare. Jag tror att skridskovirtuosen kommer att bygga vidare på den fina insatsen i vinter och bli en av göteborgarnas viktigaste backar. Bengtssons inträde gör förlusten av kompisen och tidigare backkollegan Mikael Wikstrand så mycket mindre smärtsam.

Forward: Artturi Lehkonen, Frölunda
Lehkonen var hajpad när han anlände till Göteborg i fjol. Och det med all rätt. Har man spelat närmare 100 matcher i finska ligan redan som 18-åring är man givetvis en talang utöver det vanliga. Körtelfeber förstörde dock hela förra sommarens förberedelser inför säsongen och det märktes efter hand att han inte hade förutsättningarna för att leverera i 55 omgångar. Nu har vänsterforwarden haft en bra sommar och fått träna på. Han ser mer robust och företagsam ut på isen. Jag blir inte förvånad om han mer än fördubblar de 16 poäng han fick ihop i fjol.

Forward: Carl Grundström, Modo
Nästa svenska jättelöfte att fixera ögonen på. Den envise och fysiske Umeåsonen med det fina skottet debuterade i SHL redan i fjol och imponerade stundtals i Modotröjan. Grundström har fått stort förtroende av nye Modotränaren Larry Huras på försäsongen och ser ut att kunna bli en topp sex-forward i laget. Jag gissar att 17-åringen lirar JVM för Juniorkronorna vid årsskiftet.

Forward: Kevin Stenlund, HV71
Knäskador gäckade den storvuxne stockholmaren under ett par säsonger. I fjol fick Stenlund vara frisk och det gav en så pass fin karriärutveckling att han draftades redan i andra rundan av Columbus Blue Jackets i somras. HV71-talangen är en storvuxen center med en majestätisk spelstil som ger Mats Sundin-vibbar emellanåt. Förhoppningsvis vågar han ta för sig så pass mycket att han kan kliva upp en bit i HV71:s hierarki. Förutsättningar finns där, både för SHL-genombrott och JVM-spel.

Vilka är era genombrottsmän?
Hör av er på Twitter -> @UffeBodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games