Uffe Bodin
Lehner, World Cup, Kessel, McDavid & Babcock – fem heta frågor inför NHL-säsongen
ANNONS

Då är vi framme vid nästa premiär. Natten mellan onsdag och torsdag är det dags för en ny NHL-säsong. För hockeysverige.ses del innebär det nya spännande tider. Senare i veckan kommer vi nämligen att presentera vår senaste satsning som ni kommer att bli varse om i morgon. Jag kan säga så mycket som att den kommer att ha tydlig NHL-prägel, inte minst när vi sjösätter det. Men vill ni ha detaljer får ni ge er till tåls.

Inför årets NHL-säsong finns det en hel del spännande story lines att följa upp. Fem av dem har jag tagit mig friheten att dissekera här nedan.

* Får vi fler svenska förstakeepers än Henke nu?
Robin Lehner och Eddie Läck har givits varsitt guldläge att etablera sig som förstakeepers i ligan tack vare de trejder de var del av i somras. Lehner är mer eller mindre given som etta i Buffalo Sabres efter att ha skeppats dit av Ottawa Senators. Det är givetvis ingen garanti för att han etablerar sig, men Sabres kommer sannolikt att ha tålamod med 24-åringen. Han har bjudit på lite av varje under försäsongen och är fortfarande ett oskrivet kort efter förra säsongens otäcka hjärnskakning. Läck kommer å sin sida från två raka säsonger med 41 matcher i Vancouver Canucks. Jag gissar att han kommer att stå fler för Carolina Hurricanes den här säsongen. Veteranen Cam Ward har varit på väg utför ett bra tag nu och blir free agent efter den här säsongen. Att Carolina gick in och sajnade Läck till ett nytt tvåårskontrakt i helgen tyder på att man kommer att ge honom nyckeln till bussen.

* Vilka svenskar höjer sig inför World Cup?
World Cup är ett knappt år bort, men redan nu startar den säsongslånga audition som avgör vilka spelare som kommer att ta plats i de olika lagen. För Sveriges vidkommande är jag mest intresserad av att se vilka backar som reser sig i den tuffa konkurrensen. I dagsläget hävdar jag att Erik Karlsson, Oliver Ekman Larsson, Victor Hedman, Anton Strålman och Niklas Hjalmarsson är givna på fem av backplatserna. Det gör att ungefär tio potentiella WC-backar gör upp om två eller möjligtvis tre platser. Förutom mer rutinerade pjäser som Niklas Kronwall, Johnny Oduya, Jonathan Ericsson och Alexander Edler har vi det unga gardet med Hampus Lindholm, Jonas Brodin, John Klingberg, Adam Larsson, Mattias Ekholm och Oscar Klefbom att ta hänsyn till. Mina personliga röster faller på Lindholm och Brodin, som jag hade med i min trupp för några veckor sedan. Men i nuläget är det en helt öppen affär.

* Vad blir det av Pittsburgh Penguins storsatsning?
Värvningen av Phil Kessel gör Pittsburgh Penguins redan skrämmande offensiv skräckinjagande. Samtidigt kan man med rätta fråga sig om Kessel verkligen var spelaren som laget behövde för att bli bättre. För det är ju knappast målskyttet som har varit lagets problem de senaste åren, snarare balansen mellan offensiv och defensiv. Och den blir knappast bättre med ännu en endimensionell offensiv spelare i laget. Samtidigt blir det läckert att se vad Kessel och Sidney Crosby kan uträtta tillsammans. Grädde på moset, brukar man säga. Det är gott, men inte nödvändigt. Är Penguins en legitim Stanley Cup-utmanare? Jag ställer mig frågande till det. Och vad händer om satsningen inte bär frukt? Jag tror att Jevgenij Malkin kan vara den spelaren som hänger löst på sikt. Han har alltid spelat som bäst när inte Crosby funnits på isen och förtjänar någonstans att få vara stjärnspelaren som leder ett lag. Om Penguins får bra betalt för Malkin kan en trejd gynna både klubben och spelaren.

* Vem kommer att imponera mest – McDavid eller Eichel?
Båda två kommer att dominera i NHL på sikt och ska egentligen inte behöva förföljas av jämförelser mellan varandra, men i och med omständigheterna går det ändå inte att blunda för deras koppling. Som etta och tvåa i draften blir det häftigt att se vem av Connor McDavid och Jack Eichel som imponerar mest under rookiesäsongen. McDavid är storfavorit till att ta hem Calder Trophy som årets rookie, men Eichel är den som har varit strået vassare under försäsongen, om man ska tro experterna. McDavids talang är outstanding, men Eichel kan mycket väl vara en mer komplett spelare om man ser till helheten. Jag tror McDavid gör fler poäng och vinner Calder Trophy just därför, men Eichel lär knappast göra någon besviken.

* Vad kan Mike Babcock göra med Toronto Maple Leafs?
Ett av ligans sämsta lag på pappret med en av ligans mest meriterade, respekterade och framgångsrika coacher i båset. Det är en kombination som kittlar. Toronto Maple Leafs kommer knappast att gå till slutspel, men därmed inte heller sagt att laget kommer att vara en slagpåse. Jag tror faktiskt att Mike Babcock lyckas pressa tillräckligt mycket ur den minimala talang som finns i truppen för att undvika de absoluta bottenplaceringarna – och möjligheten att drafta hajpade amerikanen Auston Matthews. Det är ett utfall som både skulle vara på gott och ont för Leafs, som behöver drafta ännu fler spelare av William Nylanders, Mitchell Marners och Kasperi Kapanens snitt för att bli att räkna med inom ett par säsonger.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL