Uffe Bodin
RANKING: De är NHL:s 20 bästa svenskar
ANNONS

Det kanske är några av er läsare som följer podcasten NHL-timmen. Om inte annat tycker jag att det är hög tid att ni upptäcker den. Det är Pro Hockeys chefredaktör Linus Hugosson och jag som tillsammans med gästbesök av hockeysverige.ses tidigare NHL-korre Jonatan Lindqvist nördar ned oss i diverse NHL-frågor.

I somras, innan Jonatan stack tillbaka till Kalifornien där han numera jobbar för Viasat, samlades vi på vårt kontor i Stockholm och spelade in två gemensamma poddar. Den andra var en ranking över de 20 bästa svenskarna i NHL som vi satte ihop med gemensamma krafter. Eftersom Linus har med rankingen i det senaste numret av Pro Hockey – där jag för övrigt skrivit ett reportage om Jack Eichel – tänkte jag att jag kunde publicera den här i bloggen.

Givetvis finns podcasten kvar att lyssna på om ni ännu inte har gjort det. Där får ni lite längre utläggningar om varje spelare och bättre motiveringar till varför vi placerar dem där vi gör. Här kommer jag bara att skriva några korta rader om varje lirare.

Betänk att rankingen gjordes inför säsongen. Insatserna som spelarna har svarat för här tidigt på året är alltså inte med i beräkningen.

20) Patric Hörnqvist, Pittsburgh
Kom till Pittsburgh från Nashville inför förra säsongen och fann omedelbar kemi med Sidney Crosby. Vore det inte för skadorna hade han troligtvis varit Sveriges bästa målskytt i ligan i fjol. Med sitt uppoffrande spel det närmaste Tomas Holmström vi kommer i dag.

19) John Klingberg, Dallas
Fick ett gigantisk rookiegenombrott förra säsongen med 40 poäng på 65 NHL-matcher och belönades omedelbart med ett nytt jättekontrakt. Går en mycket spännande framtid till mötes i offensiva Dallas. Kommer snart att räknas som en av ligans bästa offensiva backar.

18) Jakob Silfverberg, Anaheim
Grundserien var lite av en besvikelse, men i slutspelet visade SIlfverberg vilken hög nivå han besitter i sitt spel. Dags att ta nästa steg och visa att han kan leverera även under säsongens 82 första matcher. Borde vara god för minst 20 mål per säsong.

17) Jonas Brodin, Minnesota
Hans smartness och placeringsförmåga ger sällan utdelning i poängprotokollet, men Brodin är vad man kan kalla den nya generationens defensiva backar. En spelartyp som använder huvudet i stället för fysiken i försvarsspelet. Påminner mycket om Nicklas Lidström på det sättet.

16) Niklas Kronwall, Detroit
Han är fortfarande en produktiv back som är viktig för Detroit Red Wings försvarsspel, men det finns mycket som tyder på att Kronwall vid 34 års ålder är på väg att gå utför. Den avancerande statistiken är framför allt inte speciellt smickrande för veteranen.

15) Hampus Lindholm, Anaheim
Vår nästa stora backstjärna i NHL. Under två säsonger har Lindholm sakta men säkert vuxit in i kostymen och tycks nu vara redo att ta ansvaret fullt ut och blir Anaheims ledande back. Kan han producera så pass många poäng att han kan bli en utmanare till Norris Trophy på sikt?

14) Gustav Nyquist, Detroit
Sveriges bästa målskytt i NHL förra säsongen. Nyquist har vuxit ut till en av Detroits stora nyckelspelare. Har varit och nosat på 30 mål och bör kunna nå dit om han får allt att stämma.

13) Filip Forsberg, Nashville
Rookie säsongen blev en riktig klang- och jubelföreställning. Vore det inte för en liten, liten svacka sent på säsongen hade 21-åringen varit en av de tre nominerade till Calder Trophy. Nu fick Forsberg vika sig i den hårda konkurrensen med Mark Stone, Johnny Gaudreau och Aaron Ekblad, men framtiden är ändå ljus för leksingen.

12) Gabriel Landeskog, Colorado
Vår främsta powerforward i ligan och dessutom en ung ledare som bara växer för varje säsong som passerar. ”Gabbe” har funnit sin nisch i Denver och kan laget bara ta sig i kragen och bli bra igen kommer även Landeskogs kurva att fortsätta peka uppåt.

11) Niklas Hjalmarsson, Chicago
Offerviljan, placeringssäkerheten och fysiken gör Niklas Hjalmarsson till en av NHL:s bästa defensiva backar. År efter år sliter han på i skuggan av Duncan Keith och Brent Seabrook för att ge Chicago den defensiva stabilitet som gör laget till ett av ligans främsta. Har tre Stanley Cup-ringar som bevis för sin framgång.

10) Anton Strålman, Tampa Bay
Flytten till New York till Tampa sved lite för Strålman, men i retrospektiv har den visat sig vara bland det bästa som kunnat ske. I sin nya klubb har 29-åringen fått en större och mer mångsidig roll där även hans offensiva kunnande blivit en faktor. 39 poäng förra säsongen var personbästa.

9) Alexander Steen, St. Louis
Han är St. Louis Blues svar på en schweizisk armékniv. Oavsett situation eller tillfälle har Alexander Steen vad som krävs för att hjälpa sitt lag. En komplett spelare som är god för 70 poäng under rätt omständigheter.

8) Daniel Sedin, Vancouver
Det tunga året under John Tortorellas ledning fick många att tro att Sedinarnas storhetstid var över. Men tvärtom kom duon tillbaka med raska skär i fjol. Daniel Sedin gjorde 76 poäng och placerade sig på delad åttonde plats i poängligan.

7) Henrik Sedin, Vancouver
Det tunga året under John Tortorellas ledning fick många att tro att Sedinarnas storhetstid var över. Men tvärtom kom duon tillbaka med raska skär i fjol. Henrik Sedin gjorde 73 poäng och placerade sig på delad tionde plats i poängligan.

6) Henrik Zetterberg, Detroit
Det fanns farhågor om att ryggskadan och den därefter följande operationen som förstörde hans OS-medverkan 2014 skulle hämma ”Zätas” framfart i NHL-rinkarna. Men icke. Han var tillbaka i gammalt gott slag och gjort fina 66 poäng på 77 matcher. Det tycks finnas en hel del bränsle kvar i tanken där.

5) Oliver Ekman Larsson, Arizona
Med sina 23 mål blev han den målrikaste svenske backen under en och samma NHL-säsong. När man betänker att målfyrverkeriet kom i ett av ligans sämsta lag är det än mer imponerande. OEL skulle kunna bli en Norris Trophy-kandidat, men det faktum att han spelar för Arizona lär inte gynna hans möjligheter att blanda sig i kampen.

4) Nicklas Bäckström, Washington
Poängskörden minskade med en assist jämfört med säsongen 2013/14. Ändå var det två vitt skilda säsonger. ”Bäckis” tog ett mycket större tvåvägsansvar för Capitals förra säsongen och blev en mer komplett spelare under Barry Trotz ledning. Är tveklöst en av hockeyvärldens främsta playmakers.

3) Victor Hedman, Tampa Bay
Om vi behövde något mer bevis på att Hedman är en av ligans bästa backar numera så kom det i Stanley Cup-finalen mot Chicago. Tampa förlorade visserligen finalserien, men Hedman visade vilket monster han har blivit – i båda ändarna av isen. I slutändan räckte inte superlativen till för hans spel. Kommer att vinna Norris Trophy – förr eller senare.

2) Erik Karlsson, Ottawa
Han hade det lite tungt under inledningen av förra säsongen, hans första som lagkapten. Men när Ottawa Senators inledde sin mäktiga resa mot slutspel, efter att som mest ha varit 14 poäng utanför, var Karlsson den stora stjärnan. Gjorde 66 poäng och kammade hem sin andra Norris Trophy. En av ligans mest underhållande spelare att följa på isen.

1) Henrik Lundqvist, New York Rangers
Jodå, han sitter fortfarande säkert på tronen. Henrik Lundqvist är vår tveklöst största superstar i NHL, oavsett om man ser till vad han gör på isen eller utanför densamma. Ger alltid Rangers chansen att vinna, oavsett hur laget framför honom spelar. Vore det inte för den nedrans skadan som höll honom borta från isen länge och väl i början av 2015 hade han åtminstone kunnat utmana Carey Price om Vezina Trophy. Får räknas som ligans näst bästa målvakt just nu.

Är du intresserad av att kolla in flera av NHL-timmens podcasts?

iTunes:
https://itunes.apple.com/se/podcast/nhl-timmen/id778724943?mt=2

Acast:
https://www.acast.com/nhltimmen

Hipcast:
http://www.hipcast.com/podcast/HPTyJb

Sedan finns det givetvis en skön samling andra podcasts anknutna till den här sajten. Kolla in dem här:
http://www.hockeysverige.se/ovrigt/podcast/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL