• Publicerat 7 februari, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
16 Jimmy Vesey.Foto: All Over Press

Spelare som Blake Wheeler, Justin Schultz, Kevin Hayes och — ja, faktiskt — Bill Sweatt har gjort det tidigare. Nu kan den högt aktade collegestjärnan Jimmy Vesey bli nästa spelare att utnyttja kryphålet som kan göra honom till unrestricted free agent i NHL:s ögon.

Innan jag börjar rabbla teknikaliteter ska jag introducera Jimmy Vesey för er. Han draftades i tredje rundan av Nashville Predators 2012. Sedan dess har han representerat Harvards collegelag i NCAA och gjort det på ett sådant imponerande sätt att han har omnämnts som en av de mest spännande spelarna utanför NHL. I fjol lyckades vänsterforwarden till och med slå sig in i det amerikanska VM-laget som tog brons i Prag, detta i ett lag som bara bestod av proffsspelare bortsett från honom och tre andra collegespelare som numera tillhör NHL-klubbar: Jack Eichel, Dylan Larkin och Mike Reilly.

Trots att många experter såg 22-åringen som redo för att ta steget till proffshockey — och kanske till och med mogen nog att spela i NHL — valde han att fullfölja sin utbildning på Harvard och göra en fjärde och sista collegesäsong på skolan. Det kan ha sina fördelar för Vesey. För utöver att lämna skolan med en examen från Harvard, vilket i sig är en ganska anmärkningsvärd bedrift, ger det honom även möjligheten att utnyttja det kryphål som finns i regelverket för draftade NCAA-spelare som ska till NHL.

När en NHL-klubb draftar en NCAA-spelare har de fyra år på sig att sajna honom. Om man inte lyckas göra det blir han unrestricted free agent och kan lyssna på anbud från övriga 29 lag i ligan. Som jag nämnde i inledningen av texten är det några intressanta namn som har gjort det här tidigare. Bland andra:
* Blake Wheeler, fw, Winnipeg — draftades som femte spelare av Arizona Coyotes 2004, men väntade fyra år tills Arizonas rättigheter försvann och sajnade med Boston Bruins inför säsongen 2008/09 i stället.
* Bill Sweatt, fw, Luleå — jodå, den kanske snabbaste spelaren i SHL var hett eftertraktad i NHL back in the days. Han draftades i andra rundan 2007 av Chicago Blackhawks, fick se sina rättigheter trejdade till Toronto Maple Leafs innan han valde att skriva på för Vancouver Canucks 2011.
* Justin Schultz, b, Edmonton — den hårt kritiserade backen var Anaheims andraval i draften 2008, men väntade sina fyra år innan han skrev på för Edmonton inför säsongen 2012/13 i stället.
* Kevin Hayes, fw, N Y Rangers — 23-åringen plockades av Chicago Blackhawks som 24:e spelare i första rundan 2010, men valde att göra fyra säsonger på Boston College innan han skrev på för New York Rangers inför förra säsongen.
* Mike Reilly, b, Minnesota Wild — rookiebacken, som pendlat mellan NHL och AHL den här säsongen, valdes av Columbus Blue Jackets i fjärde rundan 2011. Efter tre säsonger på University of Minnesota valde han att nobba Columbus och stanna i Minnesota.

Nashville Predators, som fortfarande håller i Jimmy Veseys rättigheter, är inte helt överraskande väldigt intresserade av att få till stånd en överenskommelse med forwarden. Så sent som i veckan mer eller mindre lovade general managern David Poile att han skulle få spela NHL-hockey om han skrev på ett kontrakt med klubben.
— Som vi har sagt till honom hela tiden, och så sent som förra veckan, har vi plats för honom. Vi tror verkligen att han skulle kunna komma hit och spela här på en gång, sade Poile i en intervju med radioprogrammet 102.5 The Game i Nashville.

Om det räcker för att övertyga den hett eftertraktade Jimmy Vesey, som har gjort 18 mål och 35 poäng på 22 matcher den här säsongen, återstår att se. Ett spännande sidospår i hela den här historien är att hans pappa Jim Vesey anställdes som scout av Toronto Maple Leafs inför den här säsongen.
Varsågoda att komma med era konspirationsteorier…