• Publicerat 14 februari, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: Rich Graessle/Icon Sportswire

Tillbaka i sadeln igen!
Gårdagen var matchfri för resenärerna på hockeysverige.ses och Escape Travels NHL-tripp. I dag är vi dock ett gäng som har tagit oss ut till Newark för att se New Jersey-Los Angeles, för att sedan återvända in till Manhattan och avsluta dagen med New York Rangers-Philadelphia. Jo, jag vet att jag har världens bästa jobb… Och vad passar bättre på Alla hjärtans dag än att tillbringa en heldag med sitt livs kärlek?

Jag har gjort åtskilliga besök i Prudential Center de senaste åren och det är en arena jag verkligen gillar, även om stämningen lämnar en del att önska. Devils fans är långt ifrån lika många till antalet som Rangers och Flyers fans, för att dra lokala paralleller, men de är satan i mig hardcore så det heter duga. Ni minns väl David Puddy från Seinfeld?

*****

Apropå de lokala rivalerna… Bröderna Gustavsson, som är med på vår NHL-resa för andra året i rad, kliver lätt och ledigt in i Devils arena med varsin Rangers- respektive Flyersmössa på huvudet. Jag ser fram emot att höra hur de blivit mottagna.

*****

Ingen Per Bjurman i Prudential Center, men däremot kommer två glada gossar från Ö-vik fram och hälsar. Twitterprofilerna Per Lundgren och Martin Sedin har stannat till i Newark på sin runt-resa i Nordamerika, där de har spelat in intervjuer med bland andra Dan Hinote, Linus Ullmark och Anton Forsberg för Modo-TV:s räkning. Så där har ni Modofans något att se fram emot.

*****

De kan verkligen det här med isprojektioner i NHL. Rangers kör ett läckert intro inför sina matcher där alla spelare presenteras, men frågan är om inte Devils är snäppet vassare ändå. För hur kan man toppa ett inferno till djävulstema ackompanjerat av AC/DC:s ”Hell’s Bells”? Nä, just det…

*****

Ingen Cory Schneider i kassen för Devils. I dag är det reserven Keith Kinkaid som får chansen, inte helt oväntat med tanke på att man mötte Flyers i går.

Däremot är Jhonas Enroth tillbaka i Kings kasse efter att Peter Budaj berövat oss möjligheten att se vår landsman i aktion i den första matchen mot New York Rangers i förrgår. Enroth har matchats sparsamt under sin första säsong i Los Angeles, precis som alla målvakter som hamnar bakom Jonathan Quick gör, men i och med förstakeeperns skada får han äntligen lite efterlängtad speltid. Viktigt för honom personligen inför uttagningen till World Cup.

Matchen börjar dock inte speciellt tacksamt för Enroth. Det dröjer bara drygt fem minuter innan David Schlemko ger Devils ledningen med ett powerplay-mål. Den svenske burväktaren är skymd av både Travis Zajac och Joseph Blandisi när pucken trillar in.

*****

Schlemko förresten… Han om någon kan symbolisera det som överraskningslaget New Jersey Devils har byggt upp den här säsongen. General managern Ray Shero var slug inför säsongen och fyllde ut sitt uträknade lag med billiga spelare som ingen annan var intresserad av, spelare som enligt de underliggande siffrorna hade presterat bättre än de hade fått cred för. Vi snackar Schlemko, Lee Stempniak och den nu skadade Jiri Tlusty. ”Moneyball”-satsningen – för er som har sett filmen eller läst boken – har varit synnerligen lyckad så här långt och Devils är i allra högsta grad med i jakten på en slutspelsplats i stället för ”jakten på Auston Matthews”, som det snackades om inför säsongen.

Den bästa rekryteringen som Shero har gjort är emellertid den av Kyle Palmieri från Anaheim Ducks. I sin förra klubb var amerikanen obegripligt undervärderad och hamnade inte sällan på läktaren, trots att hans effektivitet antydde att han hade bra siffror i sig. Efter hemkomsten till New Jersey har han öst på rätt bra och är redan en 20-målsskytt den här säsongen.

*****

När jag var här för ett år sedan hade Devils sparkat coachen Peter DeBoer. Det markerade starten på lyftet för lagets svenska duo Adam Larsson och Jacob Josefson. Under DeBoers ledning matchades de sparsamt och ofta inte över huvud taget. Sedan John Hynes tog över laget har de fått varsin nyckelroll. Larsson har legat på runt 28 minuters istid den senaste tiden medan Josefson spelar i alla situationer. Båda två utstrålar ett självförtroende på isen som kommer med den tillit coachen visat dem. Mer om det i en kommande artikel här på sajten, och framför allt i podcasten NHL-timmen inom kort…

*****

Eftermiddagsmatcher kan verkligen vara öken ibland. Dessvärre är första halvan av dagens möte precis det. Händelsefattigt, energilöst och oengagerat. När till och med Drew Doughty slår sarg ut vet man att det kommer att bli en seg match.

*****

Doughty verkar för övrigt vara på riktigt dåligt humör. Faktum är att han lägger mer tid på att slänga käft med Bobby Farnham än att vårda pucken. Inget vinnande recept om han tänker sno Norris-röster av Erik Karlsson den här säsongen.

*****

”RANGERS SUCK, FLYERS SWALLOW!”
Man skulle ju kunna tro att det är barnvänliga tillrop på en söndagsmatiné under Alla hjärtans dag, men de mest traditionsbundna Devils-fansen tar ingen hänsyn till att det är extra många barnfamiljer på läktaren eftermiddagen till ära.

*****

Anze Kopitar agerade hockeygud i mötet med Rangers härom kvällen och lämnade isen med ett hattrick i 5-4-segern. I dag är han inte alls vän med pucken och har svårt att skapa tryck när han är på isen. Coachen Darryl Sutter testar lite olika kedjekamrater på hans vingar, men det får ingen effekt. Kings är ineffektiva och fantasilösa. Sömnpillret slutar 1-0 till hemmalaget.
– Skönt att kunna få fyra pinnar på ett dygn, konstaterar Jacob Josefson inne i Devils omklädningsrum efter matchen och syftar på att gårdagens match i Philadelphia också gav en uddamålseger.

*****

På Newark Penn Station stöter jag på en grupp Los Angeles Kings-fans. En satt snubbe i Dustin Brown-tröja glider obekymrat omkring i shorts i den bitande, tiogradiga kylan. När han vänder sig om förstår jag varför.

Nu bär det av tillbaka till Manhattan för dagens andra match – och ett andra blogginlägg.
Håll till godo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *