• Publicerat 15 februari, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: David Hahn/Icon Sportswire

Från Newark till Manhattan – och förhoppningsvis från sömnpiller till Viagra.
Efter att ha genomlidit det bedrövliga mötet mellan New Jersey Devils och Los Angeles Kings är förhoppningarna stora på att det ska slå desto fler gnistor när New York Rangers och Philadelphia Flyers drabbar samman i Madison Square Garden.
Av flera anledningar.
Det är första mötet lagen emellan sedan Wayne Simmonds sänkte Ryan McDonagh med en knytnäve efter deras lilla uppgörelse. Ska man tro Rangers forward Tanner Glass, som är det närmaste polis man kan komma i dagens NHL, kommer Simmonds att få betala för det i kväll. Den som lever får se hur kärvänlig den här alla hjärtans dag-bataljen egentligen blir.

Sedan har vi Henke och hans nya rekord. I och med att han gör sin 667:e match för Rangers blir han klubbens meste målvakt genom tiderna. Detta genom att passera legendaren Mike Richter, som var Rangers trogen genom hela sin NHL-karriär.

Till sist har vi en av ligans hetaste spelare i Philadelphia Flyers, en kille som många kvällar är värd entrépengen på egen hand. 22-årige Shayne Gostisbehere har poäng i elva raka matcher, en svit som ingen annan rookieback har mäktat med i ligans historia. 30 poäng på 36 matcher gör att han sakta men säkert håller på att spela sig in i kampen om Calder Trophy.

*****

Det är en ovanligt blågul pressläktare i MSG i dag. Utöver Bjurman och Modo-killarna Martin och Per har jag fått med mig två andra profiler. Till höger om mig har jag vår egen frilansare Kajsa Kalméus, som slagit följe på vår NHL-resa, och till vänster min podcastkompanjon och tillika Pro Hockey-bossen Linus Hugosson. Det är lustigt att man ska behöva åka till New York för att träffa några av sina närmaste kollegor.

*****

Linus kommer närmast från Tampa, där han har lotsat runt ett resesällskap från Växjö. Han har även hunnit göra en hel del intervjuer som ni kommer att få ta del av i NHL-timmen framöver. En av dessa är med expertkommentatorn och tidigare NHL-backen Brian Engblom. Den intervjun började dock lite genant.
– Jag gick fram och sa: ”Can I have an interview, mr. Melrose?”… Jag trodde att det var Barry Melrose, skrattar Linus och gömmer ansiktet i händerna.

Påminner mig om när jag inledde en intervju med tidigare juniorlandslagsmannen Jesper Thörnberg genom att kalla honom vid storebror Martins namn.
Han såg lagom road ut.

*****

39 sekunder. Sedan kommer första fajten.
59 sekunder. Sedan kommer andra fajten.
Så mycket för Alla hjärtans dag.
Wayne Simmonds är givetvis först ut. Utmanas av Dylan McIlrath i vad som blir en utdragen holmgång. Det slutar med att Rangersbacken får en v-ringning på tröjan efter att Simmonds slitit sönder den. Flyers powerforward delar ut ett par hårda snytingar, men blöder också själv när han beger sig till utvsiningsbåset.

Sedan är det Tanner Glass och Ryan White som pucklar på varandra. Den fajten är inte lika intensiv, men publiken blir till sig i trasorna när Glass får omkull sin kombattant.

*****

Publiken jublar ännu mer när första målet faller.
Derick Brassard åker runt en långsam Mark Streit och sveper in pucken köksvägen. Viktor Stålberg är framme och petar på Steve Masons benskydd, men signalerar åt Brassard att det är hans mål.
– Typiskt, muttrar Hugosson. Jag har ju med Brassard på min lista över NHL:s mest överbetalda spelare och nu har han blivit jättehet.

Ni har väl hört talas om Pro Hockey-jinxen? Alla som hamnar på omslaget blir skadade och alla som skrivs ned blir heta. Brassard är alltså det senaste exemplet.

*****

Wayne Simmonds stiger ut på isen efter sina fem minuter i utvisningsbåset, men får inte stanna kvar på isen. Ögonbrynet vill inte sluta att blöda och gör att domarna tvingar ut honom i båset. Rangersfansen, som buar ut Simmonds kompromisslöst, älskar givetvis sekvensen.

*****

Att Radko Gudas finns på isen för Flyers är ganska obegripligt.
Dels för att han i mitt tycke borde ha stängts av för den fula tacklingen på Buffalos rookieforward Daniel Catenacci, dels för att han är en högst medioker hockeyspelare. Däremot har han en fantastisk skäggväxt.
Alltid något.

*****

Jodå, vi hittar en skådis i Madison Square Garden i dag också, om än en ganska avdankad sådan. Det måste vara 20 år sedan eller mer som Christian Slater gjorde en film värd namnet. Det var väl å andra sidan den lysande True Romance, så han kommer helt klart undan på gamla meriter.

*****

Dråplig incident när två Flyersspelare knuffar Chris Kreider i ryggen efter en avblåsning. Rangersforwarden ramlar rakt över domaren Kelly Sutherland, men lyckas på något märkligt sätt mildra fallet – genom att grabba tag i domarens ändalykt.
Det är tydligen fler än Claude Giroux som sysslar med att fingra på överheten.

*****

”The Ghost” är precis lika sevärd och spöklikt bra som förväntat. Hans iskyla med pucken och den dansanta skridskoåkningen ligger i klass med Erik Karlssons och John Klingbergs. Det är svårt att begripa att han är en rookie som inte ens har 40 matcher under bältet.
Dessvärre ett av få utropstecken i ett blekt Flyers efter 40 minuters spel. Henrik Lundqvist har haft en bekväm afton, så här långt.

*****

Christian Slater är inte den enda som sprider stjärnglans på läktaren. Först dyker Sopranos-karaktären Bobby Baccalieri upp på jumbotronen. Okej, han heter Steve Schirripa, men det är knappast någon som kallar honom något annat än Bobby. Sedan är det Susan Sarandons tur att forma ett hjärta med händerna och le försynt när hon zoomas in. Sarandon och maken Tim Robbins (Nyckeln till frihet, ni vet) är stora Rangerssupportrar och syns ofta i MSG.

*****

Linus och Per Bjurman pratar om det amerikanska valet i andra pausen. ”Bjurre” dubbeljobbar som bekant i dessa bråda tider och driver sin NHL-blogg parallellt med sin valblogg (plus en New York-blogg på det.
”Valet är som hockeyn. Det är trashtalk och tacklingar där också”, påpekar Borlänges Hunter S. Thompson.
Frågan är bara vem som är NHL:s Donald Trump?
Det bästa förslaget belönas med en present.

*****

Radko Gudas har nästan tre minuter mer istid än Shayne Gostisbehere efter två perioder.
Det måste vara skägget.

*****

Jag och Linus sitter och imponeras av Jesper Fast och ställer oss frågan om han kan vara en spelare för World Cup. Det är trots allt så att det finns tre-fyra forwardsplatser som är rätt öppna. Nu när Jakob SIlfverberg har haft svårt att få spelet att lossna i Anaheim känns Fast som ett minst lika bra, om inte bättre alternativ. Åtminstone sett till dagsform.

*****

”ZUUUUUUKE!”
Just när vi sitter och håller på att vaggas till sömn av det intetsägande spelet kommer de där sekunderna av genialitet. Och som så många gånger förr är det Mats Zuccarello som bjuder på underhållningen. Med en backhandpassning ger han Derek Stepan fritt fram till 2-0.
”Det där är själva definitionen av öppet mål”, konstaterar Kajsa.
Ja, Stepan hade hunnit knyta slipsen och putsa skorna innan han sköt och Mason i kassen hade ändå inte hunnit över för att rädda pucken.
Målet är för övrigt Stepans hundrade i NHL-karriären.

*****

När Claude Giroux och Jakub Voracek är osynliga, då har Philadelphia Flyers tyvärr inte mycket att komma med i offensiv väg. Superstjärnorna gör inte mer väsen av sig än lagets brunkare. Det är den främsta förklaringen till att det kommer att bli stryk i kväll.

*****

Detsamma kan inte sägas om Zuccarello. Han slår ännu en magisk passning till Stepan som skjuter 3-0 när Radko Gudas sitter utvisad. På något vis är det poetisk rättvisa när Flyers coach Dave Hakstol fortsätter att matcha Gudas som om han vore en toppback.
Bestraffningen svider.

*****

9,7 sekunder kvar. Då spricker Henkes nolla i spel fyra mot sex.
Brayden Schenn pillar in en retur och visst fan lyckas Shayne Gostisbehere förlänga poängsviten till tolv matcher med hjälp av en andraassist till 1-3-reduceringen.
Den som får ta på sig ansvaret för målet är Tanner Glass. Han tar en urbota dum utvisning som ger Flyers det numerära överläget. Sedan kan man undra vad fasen coachen Alain Vigneault tänker med när han sätter sin sämsta spelare på isen i slutminuterna.
Obegripligt.

*****

Henke utses till matchens första stjärna, tätt följd av tvillingsmurfarna Zuccarello och Stepan. Flyers sätter honom på ett par svåra prov sent i matchen, men över lag har han en förhållandevis lugn afton med 22 skott. Formen är under alla omständigheter god.
”Det känns som jag gör många bra saker. Jag förändrade spelet lite grann för några matcher sedan och känner att jag läser spelet bra och är tålmodig”, säger han själv.

*****

I gymmet som ligger alldeles intill Rangers omklädningsrum cyklar Oscar Lindberg så att svetten sprutar. Han hade minst speltid av Rangers utespelare (8.39) och kände sig manad att lägga in lite extraarbete efter matchen.
”Får jag spela mycket en kväll så kör jag inte så mycket cykel, men nu spelade jag så lite att jag behövde köra ikapp. Det är ett måste att köra för att inte tappa”, säger Skellefteåsonen.

*****

Medan jag gafflar minskad speltid, Skellefteå och Adam Larsson med Oscar Lindberg får Kajsa en intervju med Henrik Lundqvist. Båda lär dyka upp här på sajten vad det lider. Dessutom passar Linus på att snappa upp en del intressanta citat från Rangers assisterande coach Uffe Samuelsson. Den intervjun dyker upp i NHL-timmen.

*****

I morgon är det dags att avsluta NHL-resan i stil. Detroit Red Wings kommer till Brooklyn och de innebär att första besök till New York Islanders nya hemvist Barclay Center, en synnerligen omsusad arena för att den är anpassad för basket och inte hockey.
På återhörande då!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *