• Publicerat 23 februari, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
HEMVÄNDARE? Tim Erixon, Joakim Andersson, Anton Forsberg och Dennis Everberg är fyra AHL-svenskar som sitter på utgående kontrakt.Foto: All Over Press

Vi närmar oss slutet på säsongen och även om den bästa delen av hockeyåret står för dörren går det liksom inte att motstå frestelsen att titta framåt. Mot nästa säsong närmare bestämt. I det här blogginlägget har jag tagit en titt på de svenska AHL-spelare som sitter på utgående kontrakt –– och vilka som kan vara på väg hem.

OBS!
Detta är mina egna spekulationer, inga rykten. Kontraktsuppgifterna är hämtade från Elite Prospects.

Niklas Lundström, mv, Chicago (St. Louis)
Den tidigare JVM-hjälten har spelat sporadiskt i AHL under de två senaste säsongerna och mest hållit till i ECHL. Högst tveksamt om han får förnyat förtroende. Kan han vara intressant för en återkomst till AIK, som har ett utgående kontrakt på Robin Rahm? Inte orimligt att tro det.

Anton Forsberg, mv, Lake Erie (Columbus)
”Sockan” har fått sina möjligheter i NHL, men inte lyckats fullt ut och har fått se sig passerad av finländaren Joonas Korpisalo i hierarkin i Columbus. Känner antagligen att han är tillräckligt nära för att vilja satsa vidare i Nordamerika. Frågan är dock om Columbus väljer att behålla Forsberg då man har Korpisalo och även Oscar Dansk, utlånad till Rögle, under kontrakt över nästa säsong. Med tanke på Modos ovissa målvaktssituation vore Forsberg givetvis en drömvärvning.


Foto: All Over Press

Fredrik Claesson, b, Binghamton (Ottawa)
Under sin fjärde säsong i Nordamerika fick Claesson äntligen chansen att spela i NHL. Efter åtta matcher med Ottawa Senators åkte 23-åringen ned i AHL igen och känslan är att det blir en återkomst till Sverige i höst. Djurgården, som den forne juniorvärldsmästaren spelade för innan flytten till USA, borde vara det självklara alternativet.

Tim Erixon, b, Wilkes-Barre/Scranton (Pittsburgh)
NHL-karriären har ebbat ut och den här säsongen har Erixon, som blir 25 år på onsdag, inte spelat en enda match för Pittsburgh Penguins. Det rimliga antagandet är att han flyttar till Europa efter den här säsongen. Om det sedan blir en hemkomst till Skellefteå eller en mer ekonomiskt gångbar sejour i Schweiz eller Ryssland återstår att se. Intresset lär det inte vara något fel på.

Niclas Andersén, b, Wilkes-Barre/Scranton (Pittsburgh)
Den plötsliga övergången från Brynäs till Pittsburgh Penguins organisation har inte utmynnat i något NHL-spel så här långt. Det talar givetvis för att Andersén kommer att återvända hemåt efter den här säsongen. Brynäs ligger rimligtvis bra till för att få tillbaka sin tidigare lagkapten, men Andersén har inte ens fyllt 28 år och kan fortfarande vara intressant för andra klubbar ute i Europa.
Fotnot: Som läsare påpekat sitter Andersén på ett kontrakt med Brynäs. Samtidigt vet vi, vis av erfarenhet från exempelvis Joakim Lindströms situation i fjol, att det inte är alltid är en garanti för att de återvänder hem.

Johan Alm, b, Milwaukee (Nashville)
Skadorna har hindrat Alm från att komma riktigt nära en plats i Nashville. Efter ett lovande träningsläger inför förra säsongen har det bara blivit 80 AHL-matcher över de två senaste säsongerna. Att Nashville ska satsa vidare på 24-åringen känns osannolikt. En flytt tillbaka till Skellefteå känns logisk, om inte någon klubb ute i Europa kan locka till sig försvarsgeneralen.

Mattias Bäckman, b, Texas (Dallas)
Bäckman gör egentligen sin första riktiga AHL-säsong efter att ha avbrutit fjolårets sejour i Grand Rapids innan Detroit Red Wings trejdade hans rättigheter till Dallas Stars. Bäckman har gjort 23 poäng på 50 matcher och gjort ett bra intryck på lagledningen. Det skulle förvåna om Dallas inte vill behålla honom i minst en säsong till, men konkurrensen om backplatserna är hård och frågan är givetvis hur Bäckman själv ser på sina möjligheter att få speltid i NHL. Linköping tar givetvis emot honom med öppna armar om det skulle vara så.


Foto: All Over Press

Joakim Andersson, c, Grand Rapids (Detroit)
Efter drygt 200 NHL-matcher med Detroit Red Wings kan Joakim Anderssons NHL-karriär mycket väl vara över. Den hårt jobbande centern tappade sin plats i NHL och skickades ned till AHL, utan att någon annan klubb plockade upp honom från waivers. Det är osannolikt att Detroit förlänger hans kontrakt. En återkomst till Frölunda vore inte direkt chockerande.

Dennis Everberg, fw, San Antonio (Colorado)
Everberg tog det överraskande klivet från Hockeyallsvenskan till Colorado Avalanche efter Rögles avancemang till SHL 2014. Efter att ha fått en hel del matcher i NHL i fjol har han fastnat lite i AHL och farmarlaget San Antonio Rampage den här säsongen. En fortsättning i Nordamerika känns osannolik i dagsläget. Intresset här hemma bör vara stort för den storvuxne forwarden. Har Rögle råd att vinna en budgivning om 24-åringen?

Michael Schumacher, fw, San Antonio (Colorado)
Doldisen med rötterna i Frölundas juniorverksamhet är inne på sin tredje AHL-säsong i Colorado Avalanches organisation. Ingen stor poängproducent, men har storlek som gör honom intressant för en tredje- eller fjärdekedja hos ett SHL-lag. Känns just därför som en typisk Luleåvärvning. Kan dock bli kvar i Nordamerika.

Petter Emanuelsson, fw, San José (San José)
Fjolårets förstördes helt och hållet av en skada och årets säsong har inte inneburit något lyft för den tidigare Skellefteåforwarden, som har 17 poäng på 42 matcher för San José Barracuda. Vill Skellefteå ha hem honom? I så fall är det en lågoddsare att han återvänder till Västerbotten.

Emil Molin, fw, Texas (Dallas)
Gör sin första säsong i Nordamerika efter att ha varit utlånad till Brynäs respektive Rögle under flera säsonger. Molin har bara spelat sex AHL-matcher och mestadels hållit till i ECHL. Har inte bevisat sig höra hemma på SHL-nivå under sin tid i Sverige, men kanske kan pappa Oves Karlskrona erbjuda en möjlighet till det nästa säsong?

Utöver dessa spelare finns det några killar som sitter på kontrakt nästa säsong som ändå är värda att hålla ögonen på:

* Pontus Åberg, fw, Milwaukee (Nashville) – har inte kommit riktigt nära NHL-spel under sina två säsonger i Nashvilles farmarlag. Ska dessutom bli pappa i juli, vilket kan öppna för en hemkomst om han inte tycker det är värt att stanna i AHL i en säsong till.

* Sebastian Collberg, fw, Bridgeport (NY Islanders) – den tidigare juniorstjärnan har inte fått något lyft på seniornivån och känns inte som en framtida NHL-spelare. Orkar han harva i AHL en säsong till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *