Uffe Bodin
BODIN: Frederik Andersen kan bli sommarens stora villebråd
ANNONS

Det är en remarkabel resa han har gjort, den store dansken.
För ni minns väl hur utskrattad Frederik Andersen var när han kom till Frölunda från Fredrikshamn 2011? Betydligt ”stadigare” än vad man är van vid att se målvakter vara och dessutom lite så där kaxigt tillbakalutad och harmonisk. Skrattet fastnade ganska snart i vrångstrupen hos många när den då 22-årige Herning-sonen höll nolla efter nolla och tog hem målvaktsligan i SHL med ganska god marginal.

Sedan dess har det egentligen bara fortsatt att peka uppåt för den nu 26-årige Andersen. NHL-karriären har flutit på bättre än någon kunnat ana, ens efter succén i Frölunda, och vore det inte för en exceptionellt talangfull amerikan vid namn John Gibson hade han antagligen varit given förstakeeper i Anaheim Ducks nu. Men det kan han i dagsläget inte påstås vara…

Anaheim Ducks må vara ett topplag i NHL, en klubb som har goda möjligheter att slåss om Stanley Cup framme i juni. Men det innebär inte per automatik att det finns hur mycket pengar som helst i organisationen. Ducks är ett av de lag som inte spenderar pengar mot lönetaket. Man har i stället en intern budget man följer. Det är givetvis imponerande att laget, denna begränsning till trots, är så pass konkurrenskraftig att man kan mäta sig med de främsta, men bakgrunden till det är att man just nu har många unga, duktiga spelare på rookiekontrakt eller till marknadsmässigt sett låga löner – exempelvis Andersens kontrakt som är värt i snitt 1,15 miljoner dollar per säsong.

Den här sommaren utgör därför en stor utmaning för klubben. Spelare som Hampus Lindholm, Rickard Rakell, Sami Vatanen och Andersen sitter på utgående kontrakt och har alla fyra gjort sig förtjänta av rejäla löneökningar. Man kommer med stor sannolikhet inte ha råd att behålla alla fyra och med tanke på att John Gibson redan finns i organisationen är Andersen en av de som ligger pyrt till.

Min gode vän Chris Johnston på Sportsnet publicerade under gårdagen en intressant artikel om Frederik Andersen och hans situation. Mycket tyder på att han blir trejdad i sommar och mycket tyder på att det blir till antingen Toronto, Calgary eller Carolina, de tre klubbar som anses vara i störst behov av en ny keeper:

  • Toronto har kontrakt med Jonathan Bernier i ytterligare en säsong, men med tanke på hans stundtals katastrofala spel den här säsongen är det ingen långsiktig lösning på klubbens målvaktssituation. Bakom Bernier finns lovande Garret Sparks, men han är fortfarande för orutinerad för att Leafs ska kunna förlita sig på att han får jobbet gjort.
  • Calgary har haft en episk målvaktsröra den här säsongen. Jonas Hillers NHL-dagar ser ut att vara över och vid sidan av honom har varken Karri Rämö eller Joni Ortio levererat på ett tillfredsställande sätt. Nu har man som en ren desperationsåtgärd plockat in veteranen Niklas Bäckström, men inte heller det är något som kommer att ge avkastning på sikt.
  • Carolina satsade på Eddie Läck inför säsongen, men svensken lyckades inte peta ned lagets falnande etta Cam Ward från tronen. När Ward nu sitter på ett utgående kontrakt, och förmodligen inte blir kvar i Raleigh, behöver Canes fylla tomrummet efter honom. Om det blir med hjälp av Andersen skulle det vara ironiskt. Det var nämligen Carolina som ursprungligen draftade dansken i sjunde rundan 2010. Han nobbade dock deras kontraktsanbud efter frölundasejouren, klev in i draften igen 2012 och hamnade sedermera i Anaheim i stället.

Gissningsvis blir Frederik Andersen den hetaste målvakten på marknaden under sommaren 2016. Vad Anaheim får i utbyte beror på hur stor konkurrensen blir i budgivningen mellan de tre klubbarna ovan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL