• Publicerat 3 augusti, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
GENOMBROTTSKANDIDATER. Lias Andersson, Victor Olofsson, Rasmus Asplund, Joel Mustonen, Emil Pettersson och Timothy Liljegren är spelare vi kan få läsa mycket om i vinter.Foto: Bildbyrån

Med en och en halv månad kvar till SHL-säsongen är vi på väg in i den mest förväntansfyllda delen av säsongen. Den där alla är bättre än någonsin och alla siktar på SM-guld. På sätt och vis är det också den roligaste delen av säsongen. I det här skedet finns det fortfarande en oskuld och en glädje förknippad med sporten. Som den cyniker jag har blivit med åren tror jag att den kommer att vara som bortblåst någon gång i början av november, när större delen av fokuset (och det därtill följande gnället) kommer att ligga på huvudtacklingar, avstängningar, disciplinnämnden och domarkåren. Så ursäkta mig om jag njuter nu, innan årets skitstorm drar i gång.

Med det bittra sagt ska vi förhoppningsvis få se lite underhållning på isen mellan alla skandalrubriker. I dag har jag plockat ut en genombrottskandidat från varje SHL-lag. Det kan handla om en junior som jag tror kommer att ta ett stort kliv framåt i sin utveckling, eller en något äldre spelare som kanske lyckas spela sig till en landslagsplats eller rent av ett kontrakt i en mer lukrativ liga än SHL.

BRYNÄS

Pathrik Westerholm, c
Det kan verka lite överdrivet att prata om genombrott för en kille som gjorde fler än 30 poäng förra säsongen och debuterade i Tre Kronor. Men det är för att jag tror att vi kommer att få se ännu mer av Pathrik Westerholm den här säsongen. Efter två säsonger i Brynäs och många erfarenheter rikare skulle jag inte bli förvånad om han slår till med över 40 poäng. Med Greg Scott ute ur bilden är han lagets förstacenter och kommer sannolikt att matchas därefter.

DJURGÅRDEN

Emil Johansson, b
Djurgårdens tunga tapp efter fjolårets framgångar är väldokumenterade vid det här laget. Så i stället för att älta hur laget ska klara sig utan Thoresen, Hultström, Sörensen och de andra toppspelarna kan vi i stället fokusera på vad man har fått in. Här är jag framför allt förtjust i unge Åseda-killen Emil Johansson, en backtalang utöver det vanliga. Under många år var jag osäker på hans kapacitet, men avslutningen på fjolåret i HV71 lovade synnerligen gott och han gjorde dessutom riktigt bra ifrån sig i landslaget när han fick chansen där inför VM. En modern, puckflyttande back som jag tror kommer att växa ut till en nyckelpjäs för Djurgården så fort han gjort sig bekväm i sin nya omgivning.

FRÖLUNDA

Victor Olofsson, fw
Som traditionen gör gällande tappar en svensk mästare alltid många av sina toppspelare och Frölunda är givetvis inget undantag. Göteborgarna har dock fyllt med tillräckligt bra spelare för att vara med och tampas i toppen av tabellen igen. Victor Olofsson är en av de spelarna jag kommer att följa med störst spänning. 21-åringen gjorde en stark säsong för Modo, men var framför allt framträdande i kvalet mot Leksand där han sköt sex mål på sju matcher. Vi är inte bortskämda med målskyttar i svensk ishockey, men Olofsson har tydliga sniper-kvalitéer i sitt spel. Är jag helt ute och cyklar om jag tror att han gör 20 mål?

FÄRJESTAD

Rasmus Asplund, c
Om Färjestad ska bli ett topp fem-lag den här säsongen måste de yngre spelarna få ett lyft och klara av att axla ansvaret. I och med att det finns en hel del frågetecken kring Joel Eriksson Eks vara eller icke vara i Karlstad i och med kontraktet med Minnesota Wild är Rasmus Asplund spelaren som det åtminstone till en början kommer att bli störst fokus på. Den intelligente centern har haft en ganska undanskymd roll i FBK hittills, men efter att ha spelat drygt 80 SHL-matcher vid blott 18 års ålder kommer det att finnas stora möjligheter att ta en större roll och göra något riktigt bra av den. Jag blir inte förvånad om Asplund klarar av att åtminstone dubbla sin poängskörd från förra säsongen, när han svarade för tolv poäng på 46 matcher.

HV71

Lias Andersson, fw
Han fick inte överdrivet mycket speltid i SHL i fjol, men det lilla Lias Andersson hann visa upp gav i alla fall mersmak. Vinnaren av J20 SuperElits poängliga (59 poäng på 38 matcher) har ärvt en hel del skicklighet av pappa Niklas, men är samtidigt lite större och kraftfullare än farsgubben. Sköter han sina kort rätt kan han gå tidigt i NHL-draften nästa sommar och det tror jag att han gör. HV är i behov av lite mer ungdomlig entusiasm och energi. Jag tror att Lias Andersson kan bidra med det. 15-20 poäng är ingen omöjlighet om han får speltid i en topp nio-roll.

KARLSKRONA

Filip Cruseman, fw
Till en början hade han svårt att platsa i laget, men ju längre säsongen led desto större roll fick Filip Cruseman i KHK. I slutändan sköt han 13 mål och var en av ligans effektivaste målskyttar sett till sin låga speltid (13.35 minuter per match). Att han gjorde mål på drygt 19 procent av sina skott – en ovanligt hög siffra för vilken spelare som helst – är värt att ta i beaktning, men stockholmaren har visat att han har bra offensiva egenskaper som kan ge honom ytterligare ett lyft i SHL om speltiden utökas.

LEKSAND

Olle Alsing, b
Det är ett ungt och i SHL orutinerat försvar nykomlingen Leksand ställer på isen den här säsongen. Till skillnad från förra vändan i SHL har man ingen Patrik Hersley eller Linus Hultström att luta sig emot i powerplay, men det finns gott om talang ändå. Olle Alsing är en av spelarna jag vill vurma för. Vid 20 års ålder är det svårt att svara på hur redo han är att lämna avtryck i SHL redan nu, men potentialen att växa till något riktigt bra finns där. Han svarade för 22 poäng i Almtuna förra säsongen och liknar – bortsett från sin vänsterfattning – en ung Anton Strålman i sitt spel.

LINKÖPING

Marcus Högberg, mv
De två senaste säsongerna har han delat ansvaret i Linköping med David Rautio. Nu får den storvuxne örebroaren chansen att claima förstaspaden på egen hand. Högberg har vid blott 21 års ålder redan presterat bra i SHL, men det kommer att krävas ytterligare ett kliv om han ska övertyga Ottawa Senators om att han är värd ett NHL-kontrakt med klubben. Med tanke på vilket spännande lag LHC sätter på isen i vinter bör Högberg ha goda möjligheter att ta det klivet. Han har storleken och de atletiska förutsättningarna för att bli riktigt, riktigt bra. Det som saknas, och som de flesta unga målvakter saknar, är förmågan att hitta en jämnhet i prestationerna. Det brukar komma med förtroende och speltid hos de bästa målvakterna.

LULEÅ

Christián Jaroš, b
I ett rutinerat Luleå finns det inte mycket utrymme för de yngre förmågorna att ta plats, men Christián Jaroš är en spelare som kommer att bli svår att hålla på bänken i vinter. Den slovakiske 20-åringen tog spännande kliv förra säsongen och avslutade våren med att visa framfötterna under VM i Ryssland. Konkurrensen om speltiden bland Luleås backar är tuff, men det skulle inte vara ett dugg förvånande om Jaros lyckas klättra förbi någon av veteranerna i hierarkin.

MALMÖ

Konstantin Komarek, fw
Det har passerat fyra säsonger sedan Komarek lämnade Luleå och flyttade hem till Österrike. Efter fyra säsonger i Salzburg, där han har blivit mästare två år på rad, ger 23-åringen SHL en ny chans. Den här gången som en betydligt mer erfaren och skolad spelare. Han kommer inte att snitta en poäng per match som i Österrike, men han har förutsättningar att ge Malmös forwardsuppsättning bättre bredd och kan säkert bidra med en del poäng. En spelare som ett allt mer ålderstiget Malmö förhoppningsvis kan bygga vidare på.

RÖGLE

Timothy Liljegren, b
När jag träffade mina nordamerikanska kollegor på draften i Buffalo i slutet av juni var de inte intresserade av att prata om vare sig Alexander Nylander, Rasmus Asplund eller någon av de andra toppsvenskarna i årets kull. I stället ville de veta mer om Timothy Liljegren. Rögletalangen skapar buzz i Nordamerika redan nu och tippas gå riktigt tidigt i draften kommande sommar. På det viset är han den största backtalangen Sverige har fått fram sedan Victor Hedman skulle draftas för sju år sedan. Liljegren var totalt oblyg under sina matcher med Rögle i SHL förra säsongen och det skulle inte komma som någon större överraskning om han fortsatte på inslaget spår kommande säsong. Coachen Anders Eldebrink har visat stort förtroende för Liljegren och så länge han inte faller ur ramen kan han få fria tyglar att visa upp sitt breda offensiva register.

SKELLEFTEÅ

Emil Pettersson, c
När man såg Emil Pettersson i aktion för Modo i slutet av förra säsongen var det svårt att föreställa sig om att det handlade om en rookie som gjorde sin första resa genom SHL. Men mer tid behövde inte 22-åringen på sig att anpassa sig till den nya omgivningen. Som den smarta, välutbildade center han är tror jag att lyftet kan bli ännu mer påtagligt i Skellefteå i vinter. Det är bara att titta på vad Skellefteå har gjort med spelare som John Norman, Mattias Ritola och Patrik Zackrisson för att inse att Pettersson har kommit till en miljö där han kommer att ges alla möjligheter att ta ett stort steg framåt som spelare.

VÄXJÖ

Calle Rosén, b
Erik Martinssons spel i slutet av förra säsongen var det som gav den största wow-faktorn i Växjö. Men faktum är att Calle Rosén inte var så långt efter heller han. Den 22-årige egna produkten slog igenom med Rögle i Hockeyallsvenskan under säsongen 2014/15. Fjolåret använde han till att etablera sig i SHL och i slutspelet såg han riktigt bekväm ut. En riktigt bra skridskoåkare som kan frakta puck och vara ett offensivt hot. Poängskörden kommer att öka med förtroendet den här säsongen.

ÖREBRO

Joel Mustonen, c
Finländaren, med rötterna i Tingsryd, var en särdeles glad överraskning i Örebro förra säsongen. Trots en historik av sjukdom och skador som skulle kunna ha knäckt den bästa lyckades 23-åringen göra 15 mål och 25 poäng för närkingarna. Att döma av det han visade upp finns det ännu mer att ta av. Hittar Mustonen, som har testats i finska landslaget, bara en högre lägsta-nivå och blir jämnare i sin prestation kommer det inte att dröja länge innan han tjänar fina pengar i KHL.