• Publicerat 28 december, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
DEN STÖRSTA SCHWEIZISKA TALANGEN NÅNSIN? Nico Hischier tippas gå topp fem i sommarens NHL-draft.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

När TSN:s Bob McKenzie rådfrågade ett gäng NHL-scouter vem som var JVM:s mest intressanta spelare inför draften i sommar och listade dessa kom en schweizare i topp. Det handlar om den sevärde centern Nico Hischier. 17-åringen, som spelade JVM redan i fjol, spelar till vardags för Halifax Mooseheads i QMJHL efter att ha debuterat i NLA med regerande mästarna Bern i fjol. I går inledde han JVM på ett formidabelt sätt genom att skjuta Schweiz till seger mot Tjeckien med sitt övertidsmål och dessutom ha assist på två av de övriga målen i 4–3-vinsten.

Hischier är med andra ord en spelare som Juniorkronorna får se upp med i kvällens drabbning. Hans utväxling i skridskoåkningen gör att han påminner om Pavel Bure, men som spelare är han en center som tar stort ansvar över hela isen även om spetskomptensen finns i det offensiva spelet.

För att få mer kött på benen kring den här spännande spelaren, som hade gjort 48 poäng på 31 matcher i QMJHL inför JVM, kontaktade jag schweiziske scouten Thomas Roost som jobbar för NHL Central Scouting.

Jag bad honom att jämföra Hischier med andra stora schweiziska talanger som har gått tidigt i NHL-draften de senaste åren. Bland dessa namn som Nino Niederreiter, Sven Bärtschi, Kevin Fiala och Timo Meier. Svaret lät inte vänta på sig.
– Nico Hischier är den bästa schweiziska hockeytalangen jag någonsin har sett sedan jag började scouta för NHL för 20 år sedan. Jag har väldigt höga tankar om honom, säger Roost.
– Han har mer potential än Niederreiter, Meier eller Fiala. Han skulle lätt kunna gå topp fem i draften i sommar och det finns en chans att han till och med går topp tre, eller till och med som nummer ett.

Det är alltid svårt att sia om hur bra en spelare kommer att bli i sin prime när han bara är 17 år, men Thomas Roost ser en ljus framtid för Hischier.
– Även om jag inte ser honom som en världsklasstalang som Crosby, McDavid, Matthews eller Laine så ser jag honom i en kategori alldeles under dem. Han liknar spelare som (Ryan) Nugent-Hopkins och Matt Barzal. Som bäst kan han bli en Jonathan Toews-typ.

Vad är det som gör att han sticker ut?
– Jag skulle säga att det framför allt är hans smarthet som sticker ut mest. Han är en väldigt snabbtänkt spelare som kan spela över hela isen och tar ansvar i spelet utan puck och det defensiva spelet. Han har inga riktiga svagheter utöver att han inte är så fysiskt stark än.

Vad är hans bakgrund? Finns det något som du tycker har bidragit till att han har blivit så pass bra?
– Nico kommer från en sportfamilj. Hans äldre bror (Luca Hischier) spelar för SC Bern och är på väg att bli en solid NLA-spelare även om han inte är lika talangfull som Nico. Hans pappa var fotbollstränare tidigare och jobbar med försäkringar nu. Hans mamma är idrottslärare.
– Nico var en väldigt duktig fotbollsspelare när han var yngre och vann en del bergslopp som löpare i sin åldersgrupp. Han är en väldigt bra allround-atlet.

Schweiz består givetvis av en hel del andra spännande spelare också. Målvakten Joren von Pottelberghe känner vi igen från Linköping, där han gjorde tre säsongen innan han flyttade till Davos inför den här säsongen. Backen Livio Stadler har SHL-debuterat med Luleå den här säsongen medan backen Jonas Siegenthaler redan är sajnad av Washington Capitals men utlånad till Zürich där han coachas av Hans Wallson och Lasse Johansson.
– Andra spelare jag gillar är kaptenen Calvin Thükauf, ett tidigare sjundeval av Columbus Blue Jackets som har blivit väsentligt mycket bättre de senaste 18 månaderna. Han spelar en kanadensisk hockey och är fysisk, säger Roost och nämner även turneringens näst yngsta spelare i Zug-backen Nico Gross som är född 2000.
– Jag brukar jämföra honom med Roman Josi. Han är aldrig stressad och kan ta sig ur pressade situationer på ett väldigt enkelt och effektivt sätt tack vare sin lugna personlighet och fina skridskoåkning.

Schweiz har missat kvartsfinalen två raka år och tvingats spela nedflyttningsmatcher. Nu har det blivit en tvåpoängare mot Tjeckien i premiären, känner du dig mer optimistisk kring deras chanser att gå till kvarten i år?
– Efter två raka turneringar med smärtsamma förluster mot Danmark förväntar jag mig att de besegrar dem den här gången. Kvartsfinal känns realistiskt den här säsongen och med lite tur i en enda match kanske man kan drömma om en semifinal. Men det realistiska målet för det här laget är en kvartsfinal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *