VM 2017
Matchens Tre Kronor: Sverige–Ryssland

Under VM kommer jag att köra en lite ny feature här i bloggen. Efter varje match Sverige spelar utser jag Matchens Tre Kronor, alltså de tre spelarna som i min mening varit bäst i det svenska laget. Här är analysen efter strafförlusten, 1–2, mot Ryssland.

VM-premiären mot Ryssland var till en början en synnerligen lovande historia. Tre Kronor kontrollerade händelserna i två perioder och hade bra koll på de ryska stjärnspelarna, som sällan kom till några riktigt bra målchanser. Elias Lindholms ledningsmål sent i första perioden kändes därför helt logiskt och sett till händelseförloppet rättvist.

I tredje perioden var känslan att det smög sig på en passivitet hos svenskarna. Samtidigt som ryssarna höjde sig ett snäpp backade de blågula spelarna och spelade kanske lite för mycket på sin 1–0-ledning. Det straffade när Ryssland i en blixtrande spelsekvens överrumplade Tre Kronor och fick sin kvittering genom Sergej Andronov efter fint förarbete av Alexander Barbanov.

Målvaktsspelet får anses vara den största anledningen till att Tre Kronor slutligen fick med sig en poäng från den här matchen. Det innebär att Viktor Fasth givetvis är en av Matchens Tre Kronor.

MATCHENS TRE KRONOR:

* Viktor Fasth, målvakt
Det fanns inför turneringen vissa frågetecken kring den svenska målvaktssituationen. Viktor Fasth stillade oron med sitt stabila uppträdande. Även om han släppte en puck i tredje perioden hade det kunnat vara mycket värre sett till vad ryssarna vaskade fram. En period där ryssarna vann skotten med 14–3. Det är för tidigt att utse honom till förstakeeper, men han har onekligen satt sig i förarsätet.

* Victor Hedman, back
Förväntningarna på Hedman var skyhöga sett till den enastående säsong han har haft för sitt Tampa Bay Lightning i NHL. Till en början var han inte vän med pucken, men i takt med att han kom in i spelet blev han den best till back som man hoppats på. Sättet han gjorde sig av med Nikita Kutjerov innan han startade anfallet som ledde till 1–0 var mästerligt och säger en hel del om Hedmans storhet.

* Anton Strålman, back
Hedmans brottsförebyggande partner var strålande under första halvan av matchen, löste alla problem på ett lika effektivt som enkelt sätt och var även involverad offensivt med sina snabba förstapass och förmåga att ta pucken framåt. Strålman och Hedman har inte fått speciellt mycket förtroende tillsammans i Tampa under säsongen, men hade inga problem att återfinna sina gamla goda kemi.