VM 2017
Matchens Tre Kronor: Sverige–Lettland

Zzzzzz. Ja, det glödde inte direkt om Tre Kronors match eller insats mot Lettland. Men trots effektivitetsproblem och alldeles för många utvisningar blev det seger med 2–0.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Lundqvist är på väg till Köln och Nicklas Bäckström ryktas vara intresserad av att komma. Fint så. Det är två världsstjärnor, men egentligen inga spelare som löser det största problemet som Tre Kronor brottas med just nu: ineffektiviteten.

Både mot Ryssland och USA hade man gyllene lägen att punktera matcherna, men misslyckades och gick förlorande ur dessa båda nyckelmatcherna. Spelet har över lag sett riktigt bra ut, men oförmågan att få in pucken är det som oroar mest inför fortsättningen av turneringen.

Både Linus Omark och William Nylander gav sina medspelare gyllene möjligheter vid flera tillfällen under matchens första halva. Det resulterade inte i mycket mer än mjuka alibiavslut. Gabriel Landeskog visade i alla fall jävlar anamma när han tryckte sin in på kassen och gjorde 1–0. Det var ett välkommet initiativ i en annars blek match där Tre Kronor spelmässigt sett visade prov på en del fyndigheter, men där betyget dras ned av mjäkigheten runt motståndarkassen.

Positivt då? Eddie Läcks VM-debut var ett plustecken. Han hade inte mycket att stå i, men visade prov på ett lugn när han väl fick pressen emot sig. 29-åringen var dessutom proaktiv i sitt spel och avstyrde många farligheter i ett tidigt skede genom att läsa spelet och jobba aktivt med klubban utanför kassen.

Spelet i boxplay är också värt att plussa för. Lettlands spel i numerärt överläge imponerade inte nämnvärt, men det var också ett resultat av att svenskarna inte gav dem speciellt mycket syre. Däremot var antalet chanser som letterna fick med en och till och med två man mer åt helskotta för många. Vissa domslut går att ifrågasätta, men disciplinen är inte på topp när man tar så många utvisningar i anfallszonen.

Men seger blev det efter Elias Lindholms förlösande 2–0-mål med drygt tre minuter kvar att spela. Viktigt för att inte säga nödvändigt inför fortsättningen.

Mina Tre Kronor mot Lettland:

***
Eddie Läck, mv
En fLÄCKfri VM-debut från 29-åringen. Såg samlad, fokuserad och stabil ut matchen i genom och svarade framför allt i tredje perioden för några viktiga räddningar som gjorde skillnad när Lettland tryckte på för en kvittering. Blir det här det enda framträdandet i VM?

**
Linus Omark, fw
Hade flera briljanta framspelningar i första perioden och fortsatte bjuda på små trollerikonster i andra perioden. Tyvärr försvann han i takt med att den svenska disciplinen dippade. Omarks spel var en av få spelare som bjöd på underhållningen i en ganska grå tillställning.

*
Gabriel Landeskog, fw
Drivet på kassen som gav 1–0 var underbart att skåda eftersom det så sällan händer att man får se den typen av intiativ i svensk hockey. Landeskog spelade fysiskt och offrade sig matchen igenom. Det tillsammans med målet ger honom ett hedersomnämnande här.