• Publicerat 18 maj, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det är inte utan att man torkar svetten ur pannan efter pärsen i Paris. Det var en synnerligen ojämn insats från Tre Kronor, men skit samma – semifinalplatsen är säkrad. Och viktigast av allt. Det här laget växte när de behövde det som mest. Det är ett karaktärsdrag man verkligen kommer att behöva ha med sig till lördagens semifinal mot Finland.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Rakare, rejälare och resolutare”.
Det var orden jag plitade ned efter första perioden. Tre Kronor såg ut att ha lärt sig av tidigare snedsteg i turneringen och bestämt sig för att gå mer på ryggradskänsla än det svenska lag som har varit lite för överambitiöst och överkonstruktivt tidigare i turneringen. När Nicklas Bäckström tryckte in 1–0 kändes det som om ingenting skulle kunna stoppa Sverige.

Det var det i slutändan inte heller. Men vägen till avancemang var allt annat än sådär rak, rejäl och resolut som man kunde inbilla sig efter de tio första minuterna. En ohemul felstuds via Oliver Ekman Larssons klubba gav 1–1 och darr på ribban.

Andra perioden var till stora delar suck och stön. Tre Kronor föll tillbaka till gamla synder och hade svårt att finna rytmen som hade gjort deras förstaperiod så förtroendeingivande. Men det fanns två spelare över alla andra som bröt mönstret och lade grunden för 3–1-segern:
Henrik Lundqvist var magnifik när han behövde vara det. När Sverige hamnade under hård press under det fyra minuter långa numerära underläget var det han som stod pall för Schweiz attack. Där fanns det sekvenser och framför allt räddningar som blev matchavgörande.

Och så dök William Nylander upp – när det behövdes som allra mest. Oliver Ekman Larssons flippmacka ut i mittzonen var enastående, Nylanders arbete innan målet genialt. Sättet som han lyckas hålla bort den schweiziska backen, som i princip draperat sig själv över ryggen på svensken, fick mig att tänka ”Foppa” och ”Sudden”. Det var en sådan där liten detalj som utmärker en riktigt stor spelare. Glädjen Nylander visade efter sitt mål, men även efter ”Bäckis” 1–0 var också befriande på sitt sätt. Ett långfinger mot alla som gnällt på honom att han inte visar tillräckligt med känslor på isen.

Tredje perioden kändes sedan mer kontrollerad och att få ett 3–1-mål från en så pass osannolik källa som Alexander Edler skänker positiva signaler. Det är viktigt att Tre Kronor inte blir ett lag som förlitar sig på en enda lina. Det behövs fler källor.

Lördagens semifinal mot Finland har alla förutsättningar att bli en klassiker. För Tre Kronor blir den stora utmaningen att bryta sig igenom den blåvita mur som kommer att parkera i mittzonen och försöka trasa sönder den svenska kreativiteten. Klarar Sverige det, ja, då blir det final mot Ryssland eller Kanada på söndag.

Mina Tre Kronor mot Schweiz:

***
Henrik Lundqvist, mv
Ett styrkebesked som hette duga. ”Henke” fick två matcher på sig att finkalibrera och anpassa sitt spel till de nya omständigheterna. Nu klev han fram stort och blev på sitt sätt en matchvinnare. När Sverige var under belägring i andra perioden var han skillnaden.


**
William Nylander, fw

Vilken superstjärna den här unge mannen är på väg att bli. Det matchvinnande målet visade prov på Nylanders storhet, styrka, kreativitet och finish i ett och samma paket. Man ska inte förringa assisten på ”Bäckis” 1–0 heller. Framspelningen till Oscar Lindberg höll högsta klass. Dessutom gjorde han en stark arbetsinsats, vann lösa puckar och jobbade över hela banan. Saker som Nylander ofta blir anklagad för att fuska med.

*
Joakim Nordström, fw
Det var många om budet, men i dag imponerades jag av vattenbäraren Nordströms uppoffrande arbetsinsats. Han slet som ett djur i boxplay och vann massor med puckar. En smart spelare som inte får nog med cred för jobbet han lägger ned i det tysta.


TOPPLISTAN – MATCHENS TRE KRONOR

Åtta kronor:
William Nylander

Fem kronor:
Victor Hedman

Fyra kronor:
Henrik Lundqvist

Tre kronor:
Viktor Fasth
Eddie Läck
Gabriel Landeskog
Linus Omark
Jonas Brodin
Nicklas Bäckström

Två kronor:
Elias Lindholm
Victor Rask
John Klingberg
William Karlsson

En krona:
Anton Strålman
Marcus Krüger
Philip Holm
Dennis Everberg
Joakim Nordström

Se VM på C More – två veckor gratis

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *