• Publicerat 14 juni, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
EN SMÄLL SOM PÅVERKADE KARRIÄREN. Joey Hishon däckad på isen efter Brayden McNabbs tunga tackling i Memorial Cup 2011.Foto: Getty Images/Claus Andersen

Han draftades i första rundan och spåddes en lysande framtid i NHL. Men Joey Hishons karriär tog en lika oväntad som otäck vändning i maj 2011. Här är berättelsen om smällen som kom att tvinga bort honom från hockeyn i 22 månader.

Joey Hishon sista juniorsäsong hade varit en framgångssaga. Efter att lite överraskande ha valts redan som 17:e spelare i draften 2010 av Colorado Avalanche levde den skicklige 19-årige centern upp till sin nyvunna status som jättelöfte. På 50 matcher svarade han för 87 poäng i juniorlaget Owen Sound Attack och var dessutom poängkung i slutspelet när man tog hem OHL-mästerskapet.

Som mästarlag fick Attack ynnesten att åka till Mississauga för att delta i Memorial Cup, den stora juniorturnering där de vinnande lagen från de stora juniorligorna i Kanada gör upp om vilket lag som är bäst i landet. För Hishon skulle turneringen bli ännu en bekräftelse på att han var redo för proffslivet med Colorado kommande säsong. I stället blev det ett bakslag som på kom att ta karriären i helt fel riktning.

Det var i den tredje perioden av första Memorial Cup-matchen mot WHL-mästarna Kootenay Ice som smällen kom. Vid en första anblick såg det inte så farligt ut. Joey Hishon kolliderade med motståndarbacken Brayden McNabb i mittzonen, men höll sig till en början på fötterna. När han sedan skulle ta sig ut till båset för att byta slutade benen att lyda. Han föll ihop på isen och blodet hopade sig på isen under hans ansikte.

Reprisen av tacklingen berättade en mycket otäckare historia än vad man först hade anat. I slowmotion ser man hur McNabbs armbåge träffar Hishon rakt i ansiktet. Det rådde ingen större tvekan om att kollisionen gett Owen Sound-centern en hjärnskakning och att turneringen var över för det aktade löftet.

”DET VAR SKRÄCKINJAGANDE”

Men det stannade inte där. För trots att Joey Hishon hade en hel sommar på sig att återhämta knopp och kropp var han inte på långa vägar redo att spela ishockey framåt höstkanten. När säsongen 2011/12 skulle starta var han långt ifrån återställd. Faktum är att det skulle komma att dröja 22 (!) månader innan han kunde spela hockey igen. 22 månader av huvudvärk, illamående, yrsel och tvivel.
– Det var skräckinjagande, berättade Joey Hishon för CBC i en intervju 2013.

Först tio månader efter tacklingen mådde han tillräckligt bra för att återvända till gymmet och börja träna. Men det långa uppehållet till trots kände han att något fortfarande var fel. Nacken var stel och gjorde så ont att han inte kunde ta sig över den där sista tröskeln mot en comeback. Säsongen 2011/12 gick om intet och det såg länge ut som att han skulle missa den efterföljande säsongen också. Inspirerad av NHL-spelare som hade återhämtat sig från liknande skador fortsatte han att kämpa, hoppas och tro.

Trendbrottet kom när han fick kontakt med några specialister på hjärnskador. En grundlig undersökning visade det sig att mjukvävnadsskadan han hade i nacken hade negligerats tidigare. Det medförde att det kändes som att han hade betong i det skadade området.

SPELADE 13 NHL-MATCHER

Den 19 mars 2013 var Joey Hishon tillbaka på isen för Colorados dåvarande farmarlag Lake Erie Monsters i AHL. Han hann spela nio matcher den säsongen innan en tackling från tidigare Malmöforwarden Joey Tenute gav honom ytterligare en hjärnskakning. Den här gången återhämtade han sig mycket snabbare och var spelklar till säsongen därpå.

Under de fyra säsonger som har passerat sedan Joey Hishon återvände till isen har han kunnat spela obehindrat. Potentialen som Colorado såg i centern när man draftade honom i första rundan har däremot inte införlivats. Han spelade 13 NHL-matcher med Colorado, men lyckades inte slå sig in i laget under sin senaste säsong i Nordamerika 2015/16.

Hur mycket av hans problem att ta nästa steg som kan härledas till den svåra skadan är svårt att fastställa. Men 22 månader utan hockey i några av de mest kritiska åren av en ung spelares utveckling borde rimligtvis sätta sina spår.

I AHL var Hishon en hygglig poänggörare med ett snitt på 0,63 poäng per match. Förra säsongens sejour i KHL var desto mer av en besvikelse då det bara blev tre mål och nio poäng på 48 matcher för Jokerit. Om han kommer att göra bättre ifrån sig i Luleå återstår att se. Det känns spontant som en riskabel värvning. Inte för att hjärnskakningshistoriken i sig behöver vara ett problem, utan mer för hur den ser ut att ha hämmat den nu 25-årige centerns utveckling.