• Publicerat 28 augusti, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MÅSTE SKJUTA MER! Uffe Bodin listar fem SHL-spelare som skjuter för lite och sannolikt kommer att göra färre mål i ligan den här säsongen.Foto: Bildbyrån

Kan man förutse hur många mål en spelare kommer att göra under säsongen? Självklart inte. Däremot går det med ganska enkla medel att ta reda på var spelare står utifrån sina förutsättningar att göra mål. Det är det jag ska göra i dag. Här är en genomgång av fem SHL-spelare som sannolikt gör färre mål den här säsongen jämfört med i fjol.

Det började med lite sifferlek inför fjolårssäsongen. Genom att titta på ett gäng SHL-spelares effektivitet i målskyttet under säsongen 2015/16 drog jag vissa slutsatser kring huruvida deras målgörande skulle öka eller sjunka jämfört med föregående säsong. Detta baserat på hur deras effektivitet sett ut tidigare i karriären.

Av de fem spelare vars målskytte jag trodde skulle försämras – Joel Lundqvist (-10), Linus Persson (-5), Jonathan Granström (-6), Oscar Sundh (-6) och Rhett Rakhshani (+1) – var det fyra som mycket riktigt gjorde färre mål. Rakhshani var den som trotsade min statistiska profetia genom att faktiskt sätta personbästa med 15 mål och för andra säsongen i rad ha en väldigt hög effektivitet i sitt målskytte jämfört med sitt tidigare snitt i ligan.

Av de fem  jag förväntade mig skulle göra fler – Oskar Lindblom (+15), Martin Thörnberg (+6), Mats Rosseli Olsen (+3), Joel Kellman (+12) och John Henrion (-4) – var det fyra som lyckades med det. Den femte, Henrion, slutförde aldrig säsongen i Karlskrona.

Härom veckan gjorde jag om experimentet genom att lista sju spelare som det finns statistiska indikationer på att de kommer att göra fler mål i år. I några fall till och med många fler. I dag ska jag följa upp det med att titta på fem spelare som troligtvis kommer att tappa en del, eller en hel del i målskytte. Detta baserat på att man hade en högre utdelning än vad som är hållbart över tid förra säsongen.

Ju oftare du lyckas komma till skott, ju oftare kommer du i förlängningen att göra mål. Men det kommer sannolikt att gå i vågor. Alla håller inte med, men jag anser att tur/otur faktiskt är faktorer som spelar in i ishockey. Det är bara att titta på hur sporten som sådan är uppbyggd, hur fort det går och det kaos som ofta råder på isen för att inse att det kommer studsa med och emot under olika perioder av en säsong. Det är först över tid vi kan avgöra hur en spelare står sig i den totala konkurrensen.

Förutsättningar:

I SHL gjorde spelarna i genomsnitt mål på 8,9 procent av skotten förra säsongen. Då är genomsnittet givetvis högre för forwards än för backar eftersom deras avslut generellt sett kommer närmare motståndarmålet. Av just den anledningen har jag valt att fokusera på forwards. Det är trots allt de som i betydligt högre utsträckning gör målen.

Om man generaliserar ligger en hög skottprocent för en forward i SHL över 13 procent och en låg på under nio procent. Spelarna jag tittat på här låg på 14 procents effektivitet eller högre i sitt målskytte i fjol.

Kan man som spelare inte vara effektiv över tid då? Jo, det finns ett fåtal exempel på spelare som har förmågan att göra mål på en häpnadsväckande hög andel av sina avslut. Även över tid. Det mest anmärkningsvärda exemplet just nu är Växjös Tuomas Kiiskinen. Under sina tre säsonger i SHL har han lyckats göra mål på mer än var femte skott, det vill säga över 20 procents effektivitet. Kiiskinen är verkligen ingen spelare som driver upp stora volymer skott, men tar sina avslut från nära håll och powerplay. Helt enkelt från positioner där det oftare blir mål. Det låter kanske enkelt i teorin, men är betydligt svårare i praktiken. Annars skulle det finnas fler exempel av den kalibern och det gör det inte.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM FÖRSTA SPELAREN–>