• Publicerat 11 september, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
STRATEG. Mattias Karlin är Moras bästa nyförvärv inför återkomsten till SHL, menar Uffe Bodin.Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Mora IK:s SHL-avancemang grumlades av nyheten om att lagets überpopulära tränare Jeremy Colliton lämnade klubben. Inför återkomsten till högstaligan har han ersatts av en annan tränare som vet ett och annat om att prestera långt över förväntningarna. Mattias Karlin i båset är den stora x-faktorn för en nederlagstippad nykomling.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Isak Wallin, mv, Modo, Daniel Grillfors, b, HIFK, Tomas Skogs, b, Färjestad, Steven Seigo, b, Lukko, Keaton Ellerby, b, Lukko, John Persson, fw, Färjestad, Jacob Lagacé, fw, Luleå, Michael Haga, fw, Örebro, Sebastian Hartmann, fw, Almtuna, Kristian Jakobsson, fw, Modo, David Kase, fw, Pirati Chumotov, Andrew Rowe, fw, Bridgeport, 
Förluster: Isak Wallin, mv, Modo (lån), William Pethrus, b, Pantern, Kevin Gagné, b, Rögle, Filip Halvordsson, b, Stjernen, Christoffer Björklund, b, Braehead, Oskar Svanlund, fw, Västervik (lån), Pierre Engvall, fw, HV71, Marcus Sirén, fw, Kristianstad, Mats Hjort, fw, Hudiksvall, Alex Aleardi, fw, Salzburg, Henrik Eriksson, fw, Kitzbühl, Kevin Goumas, fw, klubblös


Matt Bailey. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

POÄNGKUNGEN
Matt Bailey
Hade man utsett en MVP under Moras kvalserie mot Leksand i våras hade Matt Bailey varit ett ganska självklart val. Det fanns ingen spelare som sken lika starkt som den 26-årige kanadensaren. Han såg ut som en SHL-spelare redan då och lär blir en av dem som får ta stort ansvar i lagets offensiv den här säsongen också.

MÅLVAKTSETTAN
Christian Engstrand
29-åringen är tillbaka i SHL efter tre till och från stökiga säsonger i Europa. När han återvände till Sverige och Mora förra säsongen var det den perfekta återkomsten för Engstrand. Han visade upp en väldigt bra nivå på sitt spel och var en av de stora nyckelspelarna för Mora i SHL-jakten. Han blir givetvis lagets viktigaste spelare nu också. Rutinen från åren i Linköping blir otroligt viktig.

BACKESSET

Tomas Skogs
Moras backsida ser ut att bli lagets svagaste punkt den här säsongen, men här finns i alla fall en del intressanta namn. Tomas Skogs har alltid varit en underskattad back som har gjort mer än man kunnat ana för sina lag. Nu kommer han från några skadedrabbade säsonger i Färjestad och vid 33 års ålder är han inte ung och lovande längre. Hans bakgrund i klubben och rutin blir under alla omständigheter värdefull.

PROFILEN
Emil Bejmo
Han debuterade i Färjestad redan som 17-åring och spåddes en lysande framtid. Men det har tagit Emil Bejmo tio år att komma tillbaka till högsta ligan. Nu, snart 28 år gammal, är han i Mora som lagkapten. Bejmo tog fina steg i sin utveckling under Jeremy Collitons ledning och har visat prov på fina defensiva egenskaper. I SHL kommer han att få rollen som slitvargen som dödar utvisningar och är jobbig att möta.

FRÅGETECKNET
Keaton Ellerby
Den före detta jättetalangen, draftad som tionde spelare av Florida 2007, har inte fått den karriär som förväntades av honom. Sedan han kom över till Europa 2015 har han inte heller imponerat i någon större utsträckning. Det ska bli intressant att se hur den store backen klarar av de stora svenska rinkarna. Jag är inte säker på att resultatet blir så lyckat.

GENOMBROTTSMANNEN
Mathias Bromé
Flytten till Dalarna inför förra säsongen blev en lyckträff för Bromé. Under Jeremy Collitons stadiga ledning växte stockholmaren ut till en av Hockeyallsvenskans stora profiler. 22-åringen, med Huddinge som moderklubb, slutade trea i den totala poängligan och även om poängproduktionen sinade lite under kvalet mot SHL visade han prov på en imponerande bredd i sitt spel. Mot Leksand tog han rollen som superpest på största allvar och pratade hål i huvudet på sina motståndare. Bromé kommer antagligen inte att befinna sig i toppen av några poängligor nästa säsong, men SHL kommer under alla omständigheter att bli en riktigt skön profil rikare.

COACHEN
Mattias Karlin
Som spelare var han supertalangen som fick karriären förstörd av en knäskada i ett alldeles för tidigt skede. Som tränare har han gått den långa vägen och tagit sina hundår i division 2 och Hockeyettan innan han slutligen ledde Västervik till Hockeyallsvenskan. Karlin imponerade stort som tränare med en nykomling som var underdog redan i fjol. Nu hamnar han i samma roll i SHL. Även om det inte är realistiskt att tro att han ska göra samma sak med Mora den här säsongen gör han laget till en motståndare som de andra SHL-laget måste ta på största allvar.

PROGNOSEN
Det är svårt att tippa Mora IK än något annat än ett bottenlag. Den ekonomiska verkligheten för en nykomling i SHL är att det är tufft att mäta sig med de bättre bemedlade lagen, speciellt när det handlar om ett 52 omgångar långt maratonlopp. Med det sagt förväntar jag mig inte att den här nykomlingen blir en slagpåse i vinter. Det som är positivt är att Mora inte blivit så söndervärvade som jag befarade på förhand. Starka allsvenska profiler som Mathias Bromé, Jacob Nilsson, Matt Bailey och Christian Engstrand bär fortfarande dalahästen på axeln och det kan betyda mycket. Antagligen mer än de nyförvärv man tillskansat sig under våren och sommaren. Dessutom har klubben lyckats värva en spännande ersättare till Jeremy Colliton i Mattias Karlin. 38-åringen visade under fjolåret att han är en av alla unga up-and-coming-tränare i svensk hockey som är redo att kliva in och ta ett större utrymme.

Jag sätter Mora på fjortonde och sista plats i mitt försäsongstips. Känslan är ändå att man mycket väl kan få både Karlskrona och/eller Örebro bakom sig om man hittar en spelmodell som gör att man klarar av att freda sig defensivt samtidigt som man hittar offensiva källor i några av de allsvenska killar som tar steget med klubben uppåt i systemet. Grundtipset är att det blir kval till våren, men det är långtifrån skrivet i sten.


Emil Bejmo och Mathias Bromé. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson 

MORA IK:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
30) Mattias Pettersson
35) Christian Engstrand

BACKAR
4) Viktor Amnér
6) Steven Seigo
7 Erlend Lesund
22) Matias Lassen
23) Tomas Skogs ”A”
32) Daniel Grillfors ”A”
33) Joakim Lilliehöök
77) Keaton Ellerby

FORWARDS
8) Robin Johansson
9) Andrew Rowe
10) Kristian Jakobsson
11) Alexander Hilmerson
13) Emil Bejmo ”C”
16) Fabian Gunnarsson
18) Emil Aronsson
19) John Persson
27) Matt Bailey ”A”
39) Jacob Nilsson
85) Michael Haga
86) Mathias Bromé
91) Jacob Lagacé
94) Sebastian Hartmann
97) David Kase

Tränare: Mattias Karlin

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3)
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5) Linköping: En tränare med mycket att bevisa
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7) Malmö: Utmanare i periferin med potentiell poängkung bland nyförvärven

8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9) Luleå: En lång väg tillbaka efter den misslyckade storsatsningen
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11)
12)

13) Karlskrona: En kamp för att finna balans – och undvika kval
14) Mora