• Publicerat 3 oktober, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BLAND DE 20 FRÄMSTA. NHL-timmen har rankat NHL.s 20 bästa svenskar inför säsongen 2017/18.Foto: All Over Press & Bildbyrån

Ni som redan har lyssnat på podcastavsnitten kan sluta läsa nu. Det här är nämligen den skriftliga versionen av NHL-timmens årliga ranking över de 20 bästa svenskarna i NHL.

Sedan 2014 har jag tillsammans med Linus Hugosson och Jonatan Lindquist skapat en tradition. Inför varje säsong rankar vi på NHL-timmen gemensamt de 20 främsta svenskarna i ligan. Detta genom att sätta ihop varsin lista och därefter slå ihop dem till en som vi – typ – är överens om.

Efter att Henrik Lundqvist toppat listan de två första åren tog Erik Karlsson över i fjol. Och givetvis återfinns han fortfarande på tronen. Det var vi överens om alla tre. Andra- och tredjeplatsen var svårare. Victor Hedman eller Nicklas Bäckström? Man kan nog singla slant om vem av dem som förtjänar att vara runner-up till ”världens bästa Karlsson”. Vi kom fram till att det var ”Bäckis”, men jag skulle inte ha gnällt om man vände på det.

Hela rankingen kan ni se här nedan. Vill ni hellre höra de långa och mer utarbetade svaren på varför respektive spelare är med på listan rekommenderar jag att ni lyssnar på podden i stället. Plats 20 till elva avhandlas här: http://www.hockeysverige.se/2017/09/20/nhl-timmen-rankar-ligans-basta-svenskar-del-1/ Topp tio finner ni här: http://www.hockeysverige.se/2017/09/27/nhl-timmen-utser-sveriges-basta-nhl-spelare-201718/.

Bubblare då? De som kom närmast att slå sig in på listan var Alexander Wennberg, Gabriel Landeskog, Robin Lehner och Anton Strålman. Landeskog och Strålman var med på fjolårets lista, men föll ut. Samma sak gäller Patric Hörnqvist, Carl Hagelin, Loui Eriksson och Daniel Sedin.

Årets lista:

(fjolårets placering inom parentes)

20) Niklas Hjalmarsson, b, Arizona (14)
Fortfarande en av ligans bästa defensiva backar. Fjolåret var helt okej, men Hjalmarsson led en hel del av att laget omkring honom i Chicago blev sämre. En spännande nystart i Arizona att vänta.

19) Oscar Klefbom, b, Edmonton (NY)
Visade sig vara kapabel att axla rollen som toppback i Edmonton på ett imponerande vis. Fann bra kemi med Adam Larsson och klarade både av att producera en hel del poäng framåt och hålla rent hemåt. Det mest imponerande med Klefbom? Han har bara tagit åtta tvåminutersutvisningar på 189 NHL-matcher.

18) Mika Zibanejad, c, N Y Rangers (NY)
Mycket spännande säsong att vänta för 24-åringen, som är högst i Rangers centerhierarki efter Derek Stepans flytt till Arizona. Första året på Manhattan var bra till dess att han bröt benet. Känslan är att det finns mycket att hämta ur den här killen.

17) Henrik Sedin, c, Vancouver (10)
Produktiviteten har dalat med åldern, men Henrik Sedin har ändå behållit värdigheten mitt i Vancouver Canucks förfall. Blir det här sista säsongen som han och Daniel gör som hockeyspelare? Det är tyvärr känslan. Trist bara att det ska ske i en klubb på dekis.

16) Alexander Steen, fw, St. Louis (7)
51 poäng var godkänt, men Steen tappade i produktivitet och hade karriärens sämsta underliggande siffror. Hans Corsi, skott för kontra emot, landade exempelvis på en bra bit under 50 procent. Tidigare har han varit en spelare som haft väldigt bra siffror när det kommer till puckinnehav. Är det här ett resultat av alla skador, eller håller åldern på att ta ut sin rätt? Den här säsongen lär ge oss en fingervisning.

–>>NHL-TIMMENS RANKING: PLATS 15–11 HÄR –>>


Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports