• Publicerat 3 oktober, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BLAND DE 20 FRÄMSTA. NHL-timmen har rankat NHL.s 20 bästa svenskar inför säsongen 2017/18.Foto: All Over Press & Bildbyrån

5) Henrik Lundqvist, mv, N Y Rangers (3)
Den ojämnaste och kanske svagaste grundserien i hans NHL-karriär följdes upp av ett Stanley Cup-slutspel som var desto bättre. Det räddade Lundqvists ära. Att han sedan åkte till Tyskland och tog VM-guld med Tre Kronor gjorde inte saken sämre. Nu går målvaktskungen in i en väldigt intressant säsong. Hur mycket har han kvar i tanken? Kommer kroppen att orka med den pärs som det krävs för spel i NHL. Vi tror att han har några bra år kvar i sig, men vid 35 års ålder finns inga garantier för det.

4) Filip Forsberg, fw, Nashville (6)
”Scoresberg” fortsätter att vara en maskin för Nashville. 90 mål på de tre senaste säsongerna talar sitt tydliga språk. Vid 23 års ålder finns det fortfarande lite mer att hämta ur leksingen. Kan han passera 35-målsgränsen och till och med nosa på 40? Får han kultivera kemin med Ryan Johansen och Viktor Arvidsson ytterligare är det på intet sätt uteslutet att han höjer ribban ett par snäpp.

3) Victor Hedman, b, Tampa Bay (2)
Steven Stamkos skada var givetvis ett jättelikt bakslag för Tampa Bay, men för Victor Hedman förde det med sig att han fick mer powerplay-tid. Det medförde i sin tur att poängen började flöda in – hela 72 stycken på 79 matcher. Så många poäng ska man kanske inte förvänta sig av Hedman igen, men vi kan vara säkra på att han kommer att vara en dominant back i båda riktningarna under de närmaste fyra-fem åren. Finns det en Norris Trophy på radarn?

2) Nicklas Bäckström, c, Washington (4)
Är Aleksandr Ovetjkin nedpetad från tronen i Washington? Ja, förra säsongen rådde det i alla fall inte längre någon som helst tvekan om att Nicklas Bäckström var den viktigare spelaren av de två för Capitals. ”Bäckis” svarade för en av NHL-karriärens bästa säsonger och visade att han inte bara är den kanske främsta playmakern i ligan, hans defensiva ansvarstagande imponerar till den grad att det rullar in en del Selke Trophy-röster.

1) Erik Karlsson, b, Ottawa (1)
Om det fanns några belackare kvar har de tystnat vid det här laget. Erik Karlssons fantastiska Stanley Cup-slutspel fick till och med de mest hårdhudade old school-experter att lyfta 27-åringen till skyarna. The Hockey News hade svensken på ett omslag tillsammans med Connor McDavid och Sidney Crosby under rubriken ”The Big 3”. Och ja, så stor har Erik Karlsson faktiskt blivit att han hör hemma i det sällskapet. Det har antagligen inte funnits en lika framstående offensiv back i NHL sedan Bobby Orrs dagar.


Foto: Daniel Lea/CSM/REX

NHL-TIMMEN: Svenskarna som är på väg in i NHL