• Publicerat 13 november, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
ENTERTAINERS. Uffe Bodin listar SHL:s tio mest underhållande spelare.Foto: Bildbyrån

Det sägs att det saknas profiler i dagens SHL. Det kan till viss del stämma att många spelare i dag är näst intill klonade kopior av varandra på grund av hur de är programmerade/coachade. Men det finns de som sticker ut på olika sätt. Och det är just de spelarna jag vill hylla med den här rankingen över ligans, i mitt tycke, tio mest underhållande spelare.

Det var när jag satt som vanlig åskådare på Hovet härom veckan som frågan poppade upp. Intill mig satt vännen och affärskollegan Jay från Edmonton, som var på besök i Sverige för första gången. Han undrade vilka som var de stora profilerna i SHL och vilka spelare han skulle hålla koll på i just matchen mellan Djurgården och Färjestad. Mitt givna svar var William Lagesson eftersom han är draftad och sajnad av Edmonton Oilers, laget som Jays liv och business kretsar kring.

Lagesson i all ära, men frågan fick mig att fundera lite mer. Om jag skulle presentera Jay, eller någon annan som aldrig exponerats för SHL, för ligans största profiler, vilka spelare skulle jag ge dem rådet att titta på? Det utmynnade i en lista över de tio mest underhållande spelarna i ligan. Listan är givetvis högst subjektiv, men bygger inte enbart på offensiv skicklighet eller estetik. Det finns andra sätt att charma mig.

Tråkigt nog fick jag bara in två backar på listan. Visst finns det många skickliga backar i ligan, men dessvärre inte som sticker ut till den grad att de platsar här. Exporten av backar till framför allt Nordamerika har lämnat oss med ett lite fattigare utbud på det sättet.

Målvakter? Jag får erkänna att jag har alldeles för dålig koll på de maskerade männen. Och i ärlighetens namn har det nog inte funnits en målvakt som jag faktiskt tittat extra på för att han varit underhållande sedan Dominik Hasek lämnade NHL för nio år sedan. Målvaktens uppgift är att rädda pucken och även om det görs på spektakulära sätt ganska ofta är det inte många som har en spelstil som sticker ut för det otränade ögat.

Här har ni första namnet på listan:

10) Victor Ejdsell, HV71
Fjolårets allsvenska poängkung har på ett smidigt sätt anpassat sig till SHL och växt ut till en offensiv spjutspets i HV71. Storleken ger Ejdsell en majestätisk känsla på isen som är vacker att beskåda. I sina bästa stunder är det som han flyter fram i total kontroll och är helt ostoppbar. Jag har varit lite tveksam tidigare, men det kanske finns en framtid i NHL för den här killen trots allt. Inledningen på rookiesäsongen har varit synnerligen lovande. 

–>NÄSTA SPELARE–>


Foto: Bildbyrån/K-G Z Fougstedt